Ο 18χρονος μαθητής και η εφεύρεση του: Βραβείο 250.000 δολαρίων και οικονομία πολλών δις (ΦΩΤΟ)

Σχεδίασε ένα μοντέλο υπολογιστή που θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένες καλλιέργειας της πατάτας.

Μια σπουδαία διάκριση για έναν ευφυέστατο νέο από τη Νέα Υόρκη, τον Μπέντζαμιν Φάιρεστερ που ασχολήθηκε μέσα από έρευνα με τον καταστρεπτικό μικροοργανισμό που προκάλεσε το μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία.

Ειδικότερα, ο 18χρονος μαθητής του Hunter College High School βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 1.800 συμμετέχοντες για το πρώτο βραβείο των 250.000 δολαρίων στο Regeneron Science Talent Search, το οποίο αριθμεί 13 νικητές βραβείων Νόμπελ μεταξύ των αποφοίτων του.

Το έργο του Φάιρεστερ, με τίτλο «Μοντελοποίηση της πρόσκαιρης δυναμικής της φυτόφθορας σε τοπική κλίμακα», χαρτογράφησε δεδομένα ασθενειών και πρότυπα καιρικών συνθηκών για να προβλέψει πού θα διασκορπιστούν τα παθογόνα που προκαλούν την καταστροφή της πατάτας.

Στη μελέτη που ανέπτυξε, όπως αναφέρει το orrazz.com, ο Φάιρεστερ χρησιμοποίησε στοιχεία από Ισραηλινούς αγρότες και μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής, όπως τα επίπεδα υγρασίας και η κατεύθυνση του ανέμου.

Οι μύκητες αυτοί μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα χωράφια με καλλιέργεια πατάτας μέσα σε μερικές ημέρες και ήταν η κύρια αιτία που προκάλεσε το μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία το 1840 που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα με της καταστροφή της πατάτας συνεχίζει να υφίσταται αλλά όχι τόσο οξύ.

Σύμφωνα με έγγραφα του 2012, εκτιμάτε πως η αξία της απώλειας από μια τέτοια καταστροφή στις ημέρες μας θα μπορούσε να ανέλθει στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ