Έτσι θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στις Πανελλήνιες - Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η άνοδος στα παιδαγωγικά

Μεγάλες αλλαγές στις βάσεις θα φέρουν 4.000 επιπλέον εισακτέοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όσον αφορά στα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα, άνοδος και των βάσεων. Οι βάσεις στις Πανελλήνιες 2018 αναμένεται να αλλάξουν δραματικά ακόμη και σε σχολές με μεγάλη ζήτηση λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Φυσικά, ρόλο θα παίξουν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις.

Όπως επεσήμαναν αναλυτές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, με το νέο δεδομένο στο τραπέζι ήδη οι πρώτοι υπολογισμοί για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, ανοδικά ή καθοδικά, άρχισαν.

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

  • Σε σχολές όπως οι Νομικές όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά 76 άτομα θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ήδη από πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση η οποία εφέτος αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη.
  • Στις σχολές Ψυχολογίας η αύξηση κατά 129 των θέσεων αναμένεται να κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.
  • Αύξηση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που αναβαθμίστηκε.

 

2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Εδώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές καθώς δεν είναι μεγάλη η αύξηση των εισακτέων. Επίσης, ο υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές θεωρείται πως θα κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

3ο Πεδίο, Επιστήμες Υγείας

Αναμένονται μικρές αυξήσεις των βάσεων ή ανάλογες βάσεις με τις περυσινές, καθώς και εδώ ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να επηρεάσει, τόσο τις Ιατρικές σχολές, όσο και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής.

4ο Πεδίο, Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

  • Εδώ αναμένεται πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων κατά 200 άτομα στις σχολές πληροφορικής.
  • Σε τμήματα όπως Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, καθώς η μεγάλη ζήτηση πέρυσι έφερε μεγάλη αύξηση στη βάση και εφέτος η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ίσως οδηγήσει σε παγίωση των βάσεων σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ