Χανς Άσπεργκερ: Συνεργάτης των Ναζί ο Αυστριακός παιδίατρος- σύμβολο; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Ο Άσπεργκερ έδωσε το όνομά του στο σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μία μορφή αυτισμού και μέχρι πρότινος θεωρούνταν ήρωας.

Θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους παιδιάτρους του 20ου αιώνα, που έδωσε μάλιστα και το όνομα στο "σύνδρομο Άσπεργκερ", ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει, λίγο πριν τον θάνατό του, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Βιέννης ότι καταζητούνταν από τη Γκεστάπο επειδή αρνήθηκε να της παραδώσει παιδιά.

Ωστόσο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ φέρεται να «συνεργάστηκε ενεργά» με το πρόγραμμα ευθανασίας των Ναζί, όπως αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει ο Αυστριακός ιστορικός Χέρβιχ Τσεκ, σε άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό Molecular Autism, «Ο Άσπεργκερ φρόντισε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των ναζί και ανταμείφθηκε για την πίστη του προωθώντας την καριέρα του».

Ο Αυστριακός παιδίατρος «δικαιολογούσε δημοσίως τις πολιτικές φυλετικής καθαρότητας, περιλαμβανομένων των αναγκαστικών στειρώσεων, και συνεργάστηκε ενεργά σε πολλές περιπτώσεις με το ναζιστικό πρόγραμμα ευθανασίας παιδιών», τονίζει ο Τσεκ στο άρθρο του.

Επικαλείται μάλιστα ένα έγγραφο του 1940 στο οποίο αναφέρεται ότι ο Άσπεργκερ «συμφωνούσε με τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες σε θέματα φυλής και με τους νόμους για τη στείρωση».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Άσπεργκερ συνέστησε τη μεταφορά δύο κοριτσιών, ηλικίας δύο και πέντε ετών, στη διαβόητη κλινική Am Spiegelgrund που βρισκόταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Steinhof της Βιέννης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε αυτή την κλινική σκοτώθηκαν σχεδόν 800 παιδιά στο πλαίσιο των «φυλετικών εκκαθαρίσεων», κυρίως μέσω δηλητηριάσεων. Τα δύο κορίτσια, τα οποία ήταν μεταξύ των θυμάτων, πέθαναν επισήμως από πνευμονία.

Ο Άσπεργκερ ήταν επίσης μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει να αποφασίσει για την τύχη περίπου 200 ασθενών στην παιδιατρική κλινική άλλου νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 35 κρίθηκαν «ανίατοι» και στη συνέχεια πέθαναν, σύμφωνα με το άρθρο του Τσεκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ