Bloomberg: Οκτώ ερωτήματα μετά από οκτώ χρόνια Μνημόνιο στην Ελλάδα

Η ημέρα εξόδου της χώρας μας από τα προγράμματα στήριξης, η 20η Αυγούστου, είναι πλέον πολύ κοντά.

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για "καθαρή έξοδο" από τα προγράμματα στήριξης και τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα;

Η ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, η 20η Αυγούστου, είναι πλέον πολύ κοντά.

Με αφορμή την συμπλήρωση οκτώ ετών μνημονίων στην Ελλάδα, το Bloomberg θέτει οκτώ πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Θα πάρει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους;

Αν και η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να ελαφρύνει τους όρους για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών παραμένουν. Ποια δάνεια θα αναδιαρθρωθούν, ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κυρίως, η ελάφρυνση θα δοθεί προκαταβολικά και χωρίς όρους ή σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.

Πόσο στενά θα παρακολουθείται η Ελλάδα;

Αν και η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι θέλει καθαρή έξοδο, το τεράστιο χρέος της είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει σε στενή επιτήρηση για αρκετό καιρό. Η επιτήρηση αυτή θα είναι στενότερη από ό,τι σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και θα περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συνδεθούν με την πειθαρχία από την πλευρά της Ελλάδας.

Θα εμπλακεί το ΔΝΤ;

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ίσως φαίνεται περίεργο να συζητά τη συμμετοχή του τώρα, λίγους μήνες πριν από τη λήξη του. Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι βουλευτές χωρών όπως η Γερμανία δεν θέλουν να δώσουν «πράσινο φως» σε περισσότερα δάνεια χωρίς τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ. Επιπλέον, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημαίνει ότι θεωρεί το χρέος βιώσιμο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στα μάτια των επενδυτών.

Θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές;

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης, μετά το τέλος του προγράμματος. «Mακροπρόθεσμα, όμως», επισημαίνει το Bloomberg, «η πορεία μπορεί να είναι δυσκολότερη και θα εξαρτηθεί πιθανότητα από την άποψη των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και τις οικονομικές της προοπτικές».

Τι γίνεται με τα εξωτερικά οικονομικά ρίσκα;

Μετά από τη βαθιά ύφεση, η Αθήνα ελπίζει να δει διατηρήσιμη οικονομική άνθιση τα επόμενα χρόνια, παρότι υπολείπεται σε ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψη στο 1,9% φέτος και στο 2,3% το 2019, από 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση και για τις δυο χρονιές. Η οικονομία της χώρας παραμένει ευάλωτη έναντι προβληματικών καταστάσεων λόγω αδυναμιών στην Ευρωζώνη, των κινδύνων που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

Αστάθμητος παράγοντας, κατά το Bloomberg, είναι και η πορεία των ελληνικών τραπεζών, που βγήκαν μεν αλώβητες από τα τελευταία stress test της ΕΚΤ, αλλά «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, που αγγίζουν το 50% των συνολικών τους δανείων και είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

Θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις;

Την τελευταία δεκαετία η Αθήνα διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τους όρους των δανείων. Η τεταμένη σχέση με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρας σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίησή τους από μόνη της, κάτι που δημιουργεί ανησυχία. Και παρότι η χώρα έχει εφαρμόσει πολλές αλλαγές, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κίνητρα.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Δεδομένου ότι κάποιες φορές, οι εκλογές δελεάζουν τους πολιτικούς να δώσουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στην Ελλάδα ακόμη και το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι το ρίσκο δαπανηρών πολιτικών υποσχέσεων είναι μεγάλο. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από το Μάιο του 2010 που θα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την οικονομική πολιτική της χώρας και έτσι θα χρεωθεί οτιδήποτε θετικό, αλλά και κάθε αρνητικό, τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις αγορές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ