Ποια τροφή προλαμβάνει τις φλεγμονές πριν από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά

Καταπολεμήστε φλεγμονές και λιπαρά.

Οι φλεγμονές είναι μια χρήσιμη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αποτελούν την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια σε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Όταν όμως είναι επίμονες, τότε μιλάμε πια για χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες συμβάλλουν σε ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η νόσος του Crohn. Οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται επίσης με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition περιγράφει πώς μπορούν να αναχαιτιστούν οι φλεγμονές χάρη σε μια απλή διατροφική παρέμβαση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπραντ Μπόλλινγκ, επίκουρο καθηγητή Επιστήμης των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, του οποίου οι έρευνες επικεντρώνονται στον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, διαπίστωσαν πως το γιαούρτι μπορεί να οδηγήσει σε αξιόλογη μείωση των δεικτών φλεγμονής στο σώμα. 

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, όπως αναφέρει το onmed.gr, οι ερευνητές ζήτησαν από 120 γυναίκες (εκ των οποίων οι μισές ήταν παχύσαρκες και οι υπόλοιπες είχαν φυσιολογικό βάρος) να καταναλώνουν είτε 360 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είτε μια πουτίγκα χωρίς γαλακτοκομικά καθημερινά για 8 εβδομάδες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να μετρηθούν βιολογικοί δείκτες φλεγμονής στο σώμα τους.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι ορισμένοι δείκτες παρέμειναν σταθεροί κατά τη διάρκεια της δοκιμής, όμως άλλοι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ομάδα του γιαουρτιού. Ένας από τους δείκτες που βελτιώθηκαν ήταν ο TNF-α (παράγοντας νέκρωσης όγκων α), μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο-κλειδί στην ενεργοποίηση της φλεγμονής στο σώμα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού έχει γενικευμένη αντιφλεγμονώδη δράση» σχολίασε σχετικά ο Μπόλλινγκ.

Ένα υπο-πείραμα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στο πλαίσιο της δοκιμής τους έδειξε ότι το γιαούρτι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και όταν καταναλώνεται ως «ορεκτικό» πριν από ένα βαρύ γεύμα.

Στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής των 9 εβδομάδων, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να καταναλώσουν ένα γεύμα 900 θερμίδων πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Στόχος αυτού του πειράματος ήταν να δοκιμαστεί ο μεταβολισμός των συμμετεχόντων. Πριν καταναλώσουν το λουκούλειο γεύμα, οι μισές συμμετέχουσες κατανάλωσαν μία μερίδα γιαούρτι και οι άλλες μισές πουτίγκα.

Και στις δύο φάσεις του πειράματος, τόσο πριν όσο και μετά τη δοκιμή των 9 εβδομάδων, οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι το γιαούρτι ως «ορεκτικό» βοήθησε να βελτιωθούν οι δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό, ενώ ιδιαίτερα στις παχύσαρκες συμμετέχουσες το γιαούρτι βελτίωσε και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, επιφέροντας ταχύτερη σταθεροποίηση του σακχάρου τους μετά το πλούσιο γεύμα.

«Η κατανάλωση μίας μερίδας γιαουρτιού πριν από ένα γεύμα είναι μια απλή στρατηγική βελτίωσης του μεταγευματικού μεταβολισμού και κατ’ επέκταση μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων» ανέφερε ο Ρουισόνγκ Πέι, μεταδιδακτορικός φοιτητής στον τομέα της Επιστήμης των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, το γιαούρτι μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα επειδή ενισχύει την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, αποτρέποντας έτσι τη διαρροή ενδοτοξινών –μορίων που παράγουν τα μικρόβια του εντέρου και που προωθούν τις φλεγμονές– στο αίμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ