Το υπουργικό της οργής: Διάλογοι-φωτιά Καμμένου - Κοτζιά - Η έκκληση Τσίπρα

Εντάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Θυελλώδες ήταν το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, χθες (16/10), καθώς ο κ. Κοτζιάς κι ο κ. Καμμένος αντιπαρατέθηκαν σφόδρα, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς να μην ρίξουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της διαφωνίας του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικός, μάλιστα, ήταν κι ο διάλογός τους, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά να παρεμβαίνουν για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Καμμένος: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».
Κοτζιάς: «Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!».
Καμμένος: «Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές».
Κοτζιάς: «Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν, είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις».
Καμμένος: «Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη Ν.Δ. στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση».
Τσίπρας: «Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης και όχι του υπουργείου Εξωτερικών».
Καμμένος: «Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση (σ.σ. κάνει αναφορά στα σχόλια περί Σαλβίνι από τον Νίκο Φίλη)».
Παππάς: «Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση, δεν θα ήμουν σε αυτήν. Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα».

Τσίπρας: «Μην ρίξετε την κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του που δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ζήτησε από τους υπουργούς να μην υπερψηφίσουν ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ..

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μιας και το Μνημόνιο έχει ολοκληρωθεί κι έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης δύο ζητήματα:

  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

 

Τόνισε, δε, πως δεν γίνεται να εξαγγέλεται δημοσίως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, υπονοώντας τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος -με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών- έχει επισημάνει πως όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, τότε θα άρει την υποστήριξή του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ