Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην παράταση της ζωής: Όλη η αποκαλυπτική έρευνα

Πώς αξιολογήθηκε η πρόσληψη κάθε τροφής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην παράταση της ζωής, ακόμα και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία και τη διατροφή 5.200 ατόμων, ηλικίας 65 ετών και άνω, στην περιοχή Molise της Ιταλίας. Οι ενήλικες εγγράφηκαν στην μελέτη που έγινε μεταξύ 2005 και 2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Μέσω του ερωτηματολόγιου συχνότητας τροφίμων αξιολογήθηκε η πρόσληψη τροφής κάθε ενήλικα κατά το έτος πριν την εγγραφή.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαριάννα Μόνου στο logodiatrofis.gr, μέτρησαν τη τήρηση της μεσογειακής διατροφής κάθε ενήλικα, δίνοντας τους ένα δείγμα κατανάλωσης μιας ομάδας τροφίμων στη διατροφή, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ή μια αναλογία περισσότερο μονοακόρεστων από τα κορεσμένα λίπη και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια των 8 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 900 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση κατά ένα σημείο της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής κάθε ατόμου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, ειδικά από στεφανιαία νόσο.

Η στενή προσκόλληση σε μια τέτοια δίαιτα συνδέθηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση σε έξι δημοσιευμένες μελέτες. Στις μετα-αναλύσεις καθώς και στα νέα αποτελέσματα των ερευνητών, διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά ένα σημείο της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ