Αποκλ. Made in Greece το Κτήμα Κίκονες: Το πρώτο οινοποιείο της Ροδόπης με «νονό» τον Όμηρο – Βιολογικά αμπέλια & ετικέτες με 24 διεθνή βραβεία

Με υπομονή, εργασία κι εφευρετικότητα οι άνθρωποι του Κτήματος Κίκονες έχουν βάλει στόχο να κάνουν γνωστό το ελληνικό κρασί σε κάθε γωνιά της γης.

Παράγεται στην περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη, ένας τόπος όχι και τόσο συνηθισμένος στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι μουσουλμανικής καταγωγής. Το Κτήμα Κίκονες βάζει τη δική του υπογραφή στο οινικό στερέωμα, θέλοντας να δώσει στο ελληνικό κρασί τη θέση που του αξίζει.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο οινοποιείο του Ν. Ροδόπης και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και λόγω τοποθεσίας, έχει κατορθώσει να έχει πιστούς λάτρεις. Αυτό αναδεικνύεται μέσα από τις 24 διεθνείς βραβεύσεις που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα.

Η κ. Μελίνα Τάσσου είναι η καρδιά αυτού του κτήματος, ο άνθρωπος που με τις γνώσεις της και το μεράκι της έχει επενδύσει στην ανάπτυξή του, ενώ με σταθερά βήματα και στρατηγική εξελίσσει τη δυναμική του. Η κ. Τάσσου μίλησε αποκλειστικά στο MadeinGreece.news.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Οι «Κίκονες» είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004
  • Στόχος των σύγχρονων «Κικόνων» είναι να αναβιώσουν την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό
  • Είμαστε πολύ περήφανοι για την ανάδειξη των δυο ελληνικών ποικιλιών. Της Μαλαγουζιάς (Μάρων Κίκονες Λευκός) και της ποικιλίας Λημνιό (Λημνιό Κίκονες 100%)
  • Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των Κικόνων πωλείται ακόμη στην Ελλάδα, κάτι που από ότι φαίνεται μέσα στο 2019 θα αλλάξει
  • Μεγάλες προοπτικές υπάρχουν στην αγορά της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας
  • ...έχουμε λάβει 24 συνολικά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς
  • Μεγάλη επιτυχία είναι η αποδοχή από ανεξάρτητους ειδικούς στο κρασί της μοναδικής ποιότητας των κρασιών των Κικόνων
  • Οι δε αγορές που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό δεν γνώριζαν το ελληνικό κρασί μέχρι που δοκίμασαν τους Κίκονες

Ποιο είναι το αφήγημα που «κρύβεται» πίσω από τη δημιουργία του κτήματος "Κίκονες";

Οι «Κίκονες» είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου, Γεωπόνο - Οινολόγο D.N.O. Bordeaux. Ο Όμηρος αναφέρει τους Κίκονες ως θρακικό φύλο που κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Φημίζονταν ως άριστοι ιππείς και ήταν οι πιο πολιτι¬σμένοι απ’ όλους τους Θράκες.Γι' αυτό το λόγο και το οινοποιείο ονομάστηκε «Κίκονες», προς τιμήν του πρώτου λαού που παρήγαγε ποτέ κρασί στη γη της Θράκης. Στόχος των σύγχρονων «Κικόνων» είναι να αναβιώσουν την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Τι ποικιλίες διαθέτετε σήμερα στην αγορά και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν;

Οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά μαζί με τις αντίστοιχες ποικιλίες τους είναι οι εξής:

-Μάρων Κίκονες Λευκός, 100% Μαλαγουζιά, Ελληνική ποικιλία

-Chardonnay Κίκονες, 100% Chardonnay, Γαλλική ποικιλία

-Ροζέ Κίκονες, 70% Λημνιό, 20% Syrah και 10% Cabernet Sauvignon

-Λημνιό Κίκονες, 100% Λημνιό, Ελληνική ποικιλία

-Ιππέας Κίκονες, Bordeaux blend, 60% Cabernet Sauvignon και 40% Merlot, Γαλλικές ποικιλίες.

-Μάρων Κίκονες Ερυθρός, 100% Sangiovese, Ιταλική ποικιλία.

-Syrah Κίκονες, 100% Syrah, Γαλλική ποικιλία.

Ενώ όλες οι ποικιλίες είναι πολύ διαφορετικές η μία με την άλλη, ο κοινός παρονομαστής που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι η διαδικασία της οινοποίησης. Από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση, όλα είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και προ-μελετημένα, συχνοί και πλήρεις έλεγχοι, φροντίδα και προσοχή, όσο λιγότερο δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση και δεν υπάρχει βιασύνη, μόνο σεβασμός για το κρασί πριν και μετά την εμφιάλωση.

Για ποια από αυτές τις ποικιλίες είστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι;

Είμαστε πολύ περήφανοι για την ανάδειξη των δυο ελληνικών ποικιλιών. Της Μαλαγουζιάς (Μάρων Κίκονες Λευκός) και της ποικιλίας Λημνιό (Λημνιό Κίκονες 100%). Τα ιδιόκτητα βιολογικά αμπέλια βρίσκονται φυτεμένα στο ιδιαίτερο terroir της Μαρώνειας, δηλαδή αρκετά κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη ερυθρά αργιλοπηλώδη με ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε βότσαλα από σχίστες και τσακμακόπετρα.

Αυτή η μοναδική εδαφική σύσταση δίνει στη Μαλαγουζιά των Κικόνων έναν εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα που δε θυμίζει στην ουσία άλλες Μαλαγουζιές της ελληνικής αγοράς. Το δε Λημνιό είναι η πολύ δύσκολη ποικιλία τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση, την οποία ανέδειξαν οι Κίκονες οινοποιώντας την αυστηρά μονοποικιλιακά, ανελλιπώς από το 2004. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς παλαιωμένο Λημνιό που εκτιμάται ιδιαίτερα κι από τους περισσότερους sommelier στο εξωτερικό.

Πώς διανέμονται οι πωλήσεις εντός και εκτός των τειχών της χώρας;

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των Κικόνων πωλείται ακόμη στην Ελλάδα, κάτι που από ότι φαίνεται μέσα στο 2019 θα αλλάξει. Λόγω του ίντερνετ δεν θεωρούμε πια πως υπάρχουν σύνορα. Τα κρασιά των Κικόνων πωλούνται κυρίως στις αγορές όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εκτιμήσουν την ποιότητα αυτού του επιπέδου. Ενδεικτικά μεγάλες προοπτικές υπάρχουν στην αγορά της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Για τα κρασιά σας έχετε λάβει σειρά βραβεύσεων. Ποιες από αυτές τις βραβεύσεις θεωρείτε ότι αποτέλεσαν σταθμό στη διαδρομή σας;

Το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό του Decanter στο Λονδίνο που ήταν κι από τα πρώτα μετάλλια που αποκτήσαμε σε διεθνείς διαγωνισμούς ήταν θεωρούμε το πιο βοηθητικό καθώς με το ξεκίνημα των Κικόνων στην αγορά ανέδειξε το επίπεδο της ποιότητας των κρασιών από ανεξάρτητο φορέα. Από τότε έχουμε λάβει 24 συνολικά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Πολλά ήταν τα δύσκολα βήματα και πολλά από αυτά απρόβλεπτα και μοναδικά στην περιοχή μας. Όπως π.χ. κατά τη διάρκεια του τρύγου 2018 που ήταν ήδη δύσκολος λόγω βροχοπτώσεων τον μήνα Ιούλιο, είχαμε την έξτρα δυσκολία ότι έπεφτε μέσα στον τρύγο η γιορτή των μουσουλμάνων που μας ανάγκασε να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα για τρεις ημέρες. Το θέμα βέβαια είναι να μπορούμε να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας κάθε φορά και να ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Μεγάλη επιτυχία είναι η αποδοχή από ανεξάρτητους ειδικούς στο κρασί της μοναδικής ποιότητας των κρασιών των Κικόνων και φυσικά η είσοδος στην αντίστοιχη αγορά και η τοποθέτησή τους σε σημεία όπου δεν έχει ξαναφτάσει το ελληνικό κρασί.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Οι Κίκονες είναι το πρώτο οινοποιείο του Ν. Ροδόπης, μια αρκετά ιδιαίτερη περιοχή λόγω της μακρινής απόστασης από τα κέντρα αλλά και του μεγάλου μουσουλμανικού ποσοστού κατοίκων που υπάρχει εδώ. Παρ' όλες τις δυσκολίες και το γεγονός π.χ. ότι η μισή πόλη της Κομοτηνής δεν πίνει αλκοόλ, οι Κίκονες είναι φυσικά ελληνικό εγχείρημα. Τα ιδιόκτητα αμπέλια των Κικόνων βρίσκονται στην περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη και δε συνεργαζόμαστε με άλλους εξωτερικούς παραγωγούς. Οι δε αγορές που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα κατά το μεγαλύτερο τους ποσοστό δεν γνώριζαν το ελληνικό κρασί μέχρι που δοκίμασαν τους Κίκονες ότι η Ελλάδα φτιάχνει κρασί αυτής της ποιότητας. Το ελληνικό κρασί παίρνει την θέση που του αξίζει τελικά στο οινικό στερέωμα και αυτό ξεκινά από τη Θράκη.

Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greece.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ