Ζάκυνθος- Ναυάγιο: Που επιτρέπεται & που απαγορεύεται η πρόσβαση τουριστών στην διασημότερη παραλία μας

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου

Σε τρεις ζώνες θα χωριστεί η παραλία του Ναυαγίου, μετά και την μελέτη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα που παραδόθηκε στον δήμο.

Στην επιστημονική έκθεση για την εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών: υψηλού κινδύνου – απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου – ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου – ελεύθερης πρόσβασης 

Το πρώτο λοιπόν, σχέδιο διαχείρισης βρίσκεται στα χέρια των αρχών επτά περίπου μήνες μετά την κατολίσθηση βράχων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λέκκα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις αναγκαίες διεργασίες ή και τις παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν, σημείωσε ότι «με βάση την επιστημονική θεώρηση δεν υπάρχουν ανεβασμένες απαιτήσεις, είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει «να βρίσκονται ένα, δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), οι τρεις ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορους βαθμούς διακινδύνευσης, ώστε αφενός μεν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς, αφετέρου να υπάρχει και η επισκεψιμότητα. «Δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε την επισκεψιμότητα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος, γενικότερα όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε τους ξένους από να επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη θαυμάζουν», σημείωσε ο κ. Λέκκας, για να ανακοινώσει πως οι σχεδιασμοί προχωρούν ταχύτατα. «Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός και για άλλες εννέα παραλίες στα Ιόνια Νησιά, όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος για το θέμα σημειώνεται: «Την 1η Απριλίου 2019 παρελήφθη από τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά, στα πλαίσια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, η επιστημονική έκθεση για την εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου, με την οποία γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών: υψηλού κινδύνου-απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου-ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου-ελεύθερης πρόσβασης. Η παρούσα επιστημονική έκθεση διαβιβάστηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για τις προβλεπόμενες άμεσες ενέργειες και την αποστολή σχετικού εγγράφου στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου για έκδοση σχετικού ΦΕΚ αναφορικά με την πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου εν όψει της τουριστικής περιόδου 2019, αναφέρει το Imera zante.gr

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου, καθώς στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, έπειτα από έντονες πιέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα καταβάλει προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής έκθεσης «εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου» που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και παραδόθηκε στις τοπικές Αρχές.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου ενημέρωσε ότι «ο κ. Λέκκας κινήθηκε ταχύτατα και ετοίμασε τη μελέτη, η οποία προβλέπει τρεις ζώνες», ενώ γνωστοποίησε ότι η μελέτη κοινοποιήθηκε στον λιμενάρχη Ζακύνθου, ο οποίος του απάντησε ότι «χρειάζεται έγγραφο από κάποια δημόσια υπηρεσία για να ανοίξει την παραλία στο κοινό».

«Δεχομαστε πιέσεις από παντού και γι' αυτό τους καλώ εντός της εβδομάδας στο γραφείο μου» σημείωσε ο κ. Κολοκοτσάς, ο οποίος ανέφερε ότι «ο εισαγγελέας ζήτησε να μπουν πινακίδες στον χώρο». Στη συζήτηση παραβρέθηκε εκπρόσωπος των επαγγελματιών της περιοχής που πρότεινε να τοποθετηθεί ένα άτομο που θα επιβλέπει τον χώρο και την τήρηση των μέτρων που προβλέπει η μελέτη «Λέκκα» ενώ υποσχέθηκε «την παρουσία ναυαγοσωστικού σκάφους», αρκεί να ανοίξει η παραλία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ