Στο συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη το φετινό βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου - Για την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του

Μεγάλη η προσφορά του στον πολιτισμό

Στον επιφανή Ηρακλειώτη συλλέκτη έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη πρότεινε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός να απονεμηθεί το  εφετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου. 
Η πρόταση του Δημάρχου έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου που συνήλθε το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουνίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Πορταλάκης

Ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947, από κοινού με την επαγγελματική του πορεία, με κίνητρο την αγάπη του για τις Εικαστικές Τέχνες, αφιερώθηκε στην συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, στην συλλογή χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών.

Απέκτησε μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή έργων Τέχνης, τμήματα της οποίας παρουσιάστηκαν επανειλημμένως, τις τελευταίες δεκαετίες, στο φιλότεχνο κοινό της χώρας μας. Υπήρξε χορηγός των σημαντικότερων πρόσφατων Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.
    
Το Ηράκλειο, ο γενέθλιος τόπος του κ. Πορταλάκη, ευεργετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την γενναιόδωρη προσφορά του.  Τον Μάιο του 2014, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), έγινε αποδέκτης της δωρεάς από τον Ζαχαρία Πορταλάκη εξήντα πέντε φορητών εικόνων (δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα).

Τα έργα αυτά, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο «Ιστορικό Μουσείο Κρήτης», προέρχονται από έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο –την Κρήτη, τα Επτάνησα, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία– και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το θεματολόγιο και τους εικονογραφικούς τύπους.

Επιπροσθέτως, δίπλα σε αυτή την μόνιμη πια Έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις σπουδαίες Εκθέσεις, σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΙΜ:
Η πρώτη, με τίτλο: «Θεότητα, (α)συνέχεια» (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου), αναφέρει το e-kriti.gr

Η δεύτερη, με τίτλο: «Διάλογο με το Αόρατο» (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου). 
Η τρίτη, με τίτλο: «Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου» (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου). 
Η τέταρτη, και πιο πρόσφατη, με τίτλο: «Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει» (με έργα του εξαιρετικού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη).
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι κατά τα εγκαίνια της τελευταίας Έκθεσης, έγινε γνωστή η απόφαση του κ. Πορταλάκη να παραχωρήσει έργα γλυπτικής από την Συλλογή του, σε ειδικό μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σε συγκρότημα βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού
      

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος:  «Όλοι, ασφαλώς, συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια κορυφαία πτυχή της κοινωνίας μας, και την πιο αυθεντική ταυτότητα της χώρας μας. Ένας άνθρωπος που προσφέρει αφιλοκερδώς μεγάλα έργα Τέχνης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αναμφίβολα αναδεικνύεται σε αληθινό ευεργέτη της. Για τους λόγους αυτούς, προτείνω να αποδοθεί η τιμή του εφετινού “Βραβείου Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου στον κ. Ζαχαρία Πορταλάκη».

Το Βραβείο Ηθικής Τάξεως

Το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου απονέμεται σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα του τόπου μας, που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό μας. 
Ως σήμερα έχουν βραβευθεί ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και προσφάτως, ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), το 2016,  ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ