Νύχτα θρίλερ στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής - Σε ισχύ ο νόμος που εμποδίζει το Brexit χωρίς συμφωνία (φώτο-βίντεο)

Εγκρίθηκε η πρόταση για τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν το Brexit - Τι θα γίνει με τις εκλογές

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.

«Ήταν τεράστια τιμή που βρέθηκα στον συγκεκριμένο θώκο» τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπέρκοου ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος το 2009. 

Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

©UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η τελευταία ομιλία του Μπέρκοου, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που ενήργησε «αντικειμενικά».

«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησα τη θητεία μου» τόνισε, σύμφωνα με το BBC.

Με χειροκροτήματα οι Εργατικοί υποδέχθηκαν την ανακοίνωση παραίτησης του Μπέρκοου, ενώ οι περισσότεροι Συντηρητικοί παρέμειναν καθιστοί στα έδρανά τους.

Σε ισχύ ο νόμος κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, μετά την Βασιλική Επικύρωση

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση --τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση-- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο έγινε νόμος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Εγκρίθηκε η πρόταση για τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν το Brexit

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση που είχε καταθέσει ο Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και οι ιδιωτικές επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εμπλέκονται στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβούλιου.

Η πρόταση, που εγκρίθηκε με ψήφους 311 υπέρ έναντι 302 κατά, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

 Η Βουλή των Κοινοτήτων συζήτησε επί της πρότασης που κατέθεσε ο βουλευτής των Τόρις και πρώην γενικός εισαγγελέας, Ντόμινικ Γκριβ, για δημοσιοποίηση των εγγράφων της κυβέρνησης που αφορούν την απόφαση για αναστολή του κοινοβουλευτικού έργου από σήμερα το βράδυ και τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Αμέσως μετά θα συζητηθεί η πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, για τη σημασία της επιβολής του νόμου Μπεν και την υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με αυτόν, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μην υπακούσει στο νόμο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ντομινίκ Γκριβ, εξήγησε ότι η πρότασή του επιτρέπει στη Βουλή να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα έγγραφα πριν το Brexit και ότι απαιτεί τη δημοσίευση ιδιωτικών μηνυμάτων που σχετίζονται με την αναστολή του κοινοβουλίου, τα οποία εστάλησαν από τις 23 Ιουλίου από αξιωματούχους - τους οποίους κατονομάζει - εκ των οποίων ένας δημόσιος υπάλληλος και οι υπόλοιποι ειδικοί σύμβουλοι, διορισμένοι από την κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι εάν οι σύμβουλοι αρνηθούν τη δημοσιοποίηση αυτό θα αντιστοιχεί σε «ολίσθηση προς μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τις συμβάσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα καμία ομαλή κυβέρνηση».

Μετά τη συζήτηση αυτή θα ακολουθήσει ψηφοφορία και θα ακολουθήσει η συζήτηση επί της πρότασης Κόρμπιν, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς ψηφοφορία. Γύρω στις 22.00 αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα ακολουθήσει συζήτηση και μετά την ολοκλήρωση θα ακολουθήσει ψηφοφορία, οπότε θα κλείσουν και οι εργασίες της Βουλής.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ