Σάλος με την αποκάλυψη της NYP: Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναζητεί τον καλύτερο δικηγόρο για να εκδιώξει τον Μπόρις Τζόνσον

 η βασίλισσα εξετάζει νομικά υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» τον Τζόνσον και ποια διαδικασία ενδέχεται να ακολουθήσει, 

Η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε νομικές συμβουλές σχετικά  με τον πως θα μπορούσε να απομακρύνει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την θέση του, έπειτα από την παράνομη αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου  που διέταξε.

Συγκεκριμένα,  η βασίλισσα εξετάζει νομικά υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» τον Τζόνσον και ποια διαδικασία ενδέχεται να ακολουθήσει, εφόσον εκείνος  ζήτησε την άδεια της για να κλείσει το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο για πέντε εβδομάδες, αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Britain’s i newspaper.

Είναι η πρώτη φορά στα 67 χρόνια βασιλείας της που αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια νομικού συμβούλου για να διώξει κάποιον από την πρωθυπουργική θέση, αναφέρει το δημοσιεύμα που επικαλείται ως πηγή η New York Post.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η πράξη του Τζόνσον για αναστολή του κοινοβουλίου ήταν παράνομη. Ο καινούριος νόμος, όμως, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο επιβάλλει στον Τζόνσον να ζητήσει μια τρίμηνη παράταση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για Brexit.

Ο Τζόνσον είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αλλά ένας νέος νόμος, γνωστός ως Benn Act , που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, - ο οποίος πέρασε μετά την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι  στην πρωθυπουργία τον Ιούλιο - θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση τριών μηνών αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Τέως μέλος του Συντηρητικού κόμματος, ο Ντόμινικ Γκριβ, δήλωσε πως ο Τζόνσον θα «ξηλωθεί» από την Βασίλισσα αν δεν τηρήσει τον νόμο. «Σε πέντε λεπτά θα είναι εκτός. Θα ξηλωθεί.», είπε χαρακτηριστικά ο Γκριβ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ