Ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει για τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ποτέ δεν προσβλήθηκαν από τον ιό της αστακομακαρονάδας

«Αν τα έχεις καταφέρει εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού»

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην ΄΄Καθημερινή''

Οι μεγάλες επενδύσεις είναι σημαντικές και μακάρι είτε να ξεκολλήσουν αυτές που περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια είτε να ξεκινήσουν άλλες καινούργιες. Δεν πρέπει να υποτιμάμε όμως τη σημασία της ελληνικής μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης. Η χώρα πρέπει να ενισχύσει τον δικό της παραγωγικό ιστό.

Η κρίση έφερε τα πάνω-κάτω στην οικονομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπόρεσαν και επιβίωσαν από το τσουνάμι δεν το οφείλουν στην τύχη. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν εταιρείες που δεν είχαν το κυρίαρχο μερίδιο στον κλάδο τους. Είχαν όμως το προσόν ότι δεν ήταν υπερδανεισμένες, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους παίκτες.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μάλιστα καθόλου δανεισμένες γιατί δεν το ήθελαν ή ήταν εκτός ραντάρ των τραπεζών. Οι ιδιοκτήτες τους είναι επίσης «νοικοκύρηδες», άνθρωποι που ζουν στις περισσότερες περιπτώσεις στην επαρχία και δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον «ιό της αστακομακαρονάδας». Τους ενδιέφερε η δουλειά τους, το να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και βέβαια η επιβίωση.

Στο νέο τοπίο που δημιουργήθηκε μετά την κρίση, αυτές οι 500-600 επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο. Οι έμπειροι τραπεζίτες τις εμπιστεύονται γιατί θεωρούν ότι έχουν πραγματική αξία και διότι εδώ ισχύει –παραφρασμένος– ο στίχος από το τραγούδι του Σινάτρα: «Αν τα έχεις καταφέρει εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού».

Οι απαιτήσεις τους από το κράτος δεν αφορούν επιδοτήσεις ή άλλες ενισχύσεις. Το βασικό που ζητούν είναι η μείωση των εισφορών και της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας. Και βέβαια το να μην μπλέκεται στα πόδια τους η ελληνική γραφειοκρατία δημιουργώντας εμπόδια εκεί όπου δεν υπάρχουν. Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει δίνοντας ίσως φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις αυτών των υγιών επιχειρήσεων με άλλες.

Το θετικό, τέλος, είναι ότι η νέα γενιά στην οποία περνούν τέτοιες επιχειρήσεις είναι σκληραγωγημένη αλλά και εξωστρεφής. Δεν φοβάται να κυνηγήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό, παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στον τομέα της και καλλιεργεί τον επαγγελματισμό. Τελευταία, δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους μέσα από τα σχετικά funds που έχουν δημιουργηθεί. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ