Τραγωδία στο Καζακστάν: Συνετρίβη αεροπλάνο με 100 επιβαίνοντες - 15 οι νεκροί και 66 οι τραυματίες - Φώτο & βίντεο 

Επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της Bek Air με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του σε διώροφο κτήριο κοντά στην πρωτεύουσα του Καζακστάν και συγκεκριμένα στο προάστιο Αλμάτι.

Όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές Αρχές, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 66 τραυματίστηκαν, 50 εκ των οποίων νοσηλεύονται. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και έξι παιδιά, η κατάσταση της υγείας των οποίων δεν εχει γίνει ακόμη γνωστή. 

Photo: CNN

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το αεροσκάφος κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της.

REUTERS

Το Fokker-100, που παρήγαγε η ομώνυμη γερμανική κατασκευάστρια αεροσκαφών ως την πτώχευσή της, έχασε ύψος αμέσως μετά την απογείωση, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας. Θα εκτελούσε πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

New York Times

Σύμφωνα με το CNN, στοιχεία του Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη 19 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο.

Photo: CNN

Όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας, η άτρακτος του αεροσκάφους έσπασε σε αρκετά κομμάτια.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν άμεσα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αεροπορίας της χώρας, με 40 ασθενοφόρα να φτάνουν στο σημείο της συντριβής για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

 

 

Μετά τη συντριβή δεν σημειώθηκε φωτιά, με αποτέλεσμα οι διασώστες να μπορέσουν να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες άμεσα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ανακοινώσει πως ξεκινά έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Επιπλέον, οι Αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν οι συνθήκες γύρω από την τραγωδία.

REUTERS
 

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε το 1996 και σύμφωνα με τις Αρχές ήταν σε καλή κατάσταση. O Τζέφρι Τόμας, υπεύθυνος της ιστοσελίδας airlineratings.com δήλωσε στο CNΝ ότι το αεροσκάφος ήταν 23 ετών και είχε άψογο ιστορικό σέρβις.

«Η Fokker κατασκεύαζε πολύ καλά αεροσκάφη, δίνοντας βάση στην δομική ακεραιότητα. Και για αυτό δεν έσπασε σε περισσότερα κομμάτια η άτρακτος» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Μεγάλη διαφορά έκανε και το γεγονός ότι δεν ξέσπασε πυρκαγιά (…). Μου έκανε εντύπωση που δεν ξέσπασε φωτιά… Μάλλον επειδή οι δεξαμενές καυσίμου και τα φτερά δεν έσπασαν. Και πάλι αυτό δείχνει τη δομική ακεραιότητα του αεροσκάφους».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ