Κυρ. Μητσοτάκης: Μπαράζ επαφών με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - τη Διάσκεψη του Βερολίνου & τη Λιβύη

Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

   Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

   Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

   Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

   Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ: Τη δυσαρέσκειά του για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εχθές με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ