Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως δεν χρειάζεται το τεστ για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα και σε όλόκληρο τον κόσμο και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν τεστ. Πού κάνουν τεστ. Και βεβαίως πόσο κοστίζει.

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κοροναϊό είναι η ακόλουθη:

α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  •  2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  •  6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  •  Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
  •  Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

 

Πως λαμβάνεται το δείγμα για το τεστ 

Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό.

Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. 

Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται. Επάνω στο σωληνάριο τοποθετείται η ετικέτα με τα εξής στοιχεία: α) ονοματεπώνυμο του ασθενούς, β) ημερομηνία λήψης του δείγματος και γ) την Κλινική/Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.α. 

Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο

 

Το κόστος

Το κόστος του τεστ για τον νέο κοροναϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ