Bloomberg: Η Ευρώπη το πήρε το μήνυμα - Ιστορική η χρηματοδότηση των 750 δις

«Το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Κομισιον θα σπάσει πολλά ταμπού...» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανό να σηματοδοτήσει ιστορικές αλλαγές.

Σε άρθρο του με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο χείλος ιστορικών αλλαγών" το Bloomberg κάνει λόγο για διαφορετική πορεία της Ε.Ε. μετά την κρίση του Covid-19. 

«Το ταμείο ανάκαμψης ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων (750 δισεκατομμυρίων ευρώ) της Επιτροπής θα σπάσει πολλά ταμπού...» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, συμπλήρωνοντας πως είναι πιθανό η εν λόγω κίνηση να ανοίξει τον δρόμο για ένα ταμείο της ΕΕ, καθώς και για άλλες μεγάλες αλλαγές.

Πρόκειται για ένα άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ferdinando Giugliano, ο οποίος εκφράζει την άποψη πως «το σχέδιο που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της χειρότερης ύφεσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μπορεί να γραφτεί τελικά στα βιβλία της Ιστορίας», αφού αν τελικά η συμφωνία βρίσκεται κοντά στους όρους της συγκεκριμένης πρότασης «θα σηματοδοτήσει έναν ριζικό μετασχηματισμό της Ευρώπης».

Η Κομισιόν σχεδιάζει να διανείμει το ποσό αυτό στα κράτη μέλη μεταξύ των ετών 2021 και 2024, με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο να λαμβάνουν και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Έτσι, η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι, ενώ η Γερμανία θα λάβει σχετικά μικρή χρηματοδότηση.

Ο Giugliano αναφέρεται στη συνέχεια σε μια σειρά "ταμπού" τα οποία σπάει η Ε.Ε. με αυτό το ταμείο ανάκαμψης.

 Πρώτον, αυξάνει σημαντικά το ποσό που μπορεί να δανειστεί η Επιτροπή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτά δεν είναι "ευρωομόλογα" με την κλασική έννοια της λέξης, δεδομένου ότι τα μεμονωμένα κράτη - μέλη θα πρέπει ακόμη να καταβάλουν τις ατομικές συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίοι υπολογίζονται από το σχετικό μέγεθος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Επίσης, το ταμείο αυτό πρόκειται να είναι «εφάπαξ» για την πανδημία. Ωστόσο, θα είναι ένα πολύ χρήσιμο προσχέδιο εάν η ζώνη του ευρώ επιλέξει ποτέ να πλησιάσει μια πολύ αναγκαία δημοσιονομική ένωση.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης θα δοθούν ως επιχορήγηση.

Αυτό είναι το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου και κινδυνεύει να μειωθεί στις προσεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων για να λάβουν υποστήριξη.

Οι επιπλέον δαπάνες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ, όπως οι τεχνολογικές επενδύσεις και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, αυτή η γενναιόδωρη παροχή επιχορηγήσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο προσφέρει μόνο δάνεια.

Η ΕΕ θα αποπληρώσει τους επενδυτές μέσω του προϋπολογισμού της για μεγάλο χρονικό διάστημα - έως και τέσσερις δεκαετίες.

Το τελευταίο ταμπού που πιθανόν να σπάσει είναι η φορολογία σε επίπεδο ΕΕ.

Η Kομισιόν προσβλέπει στη δημιουργία νέων ροών εσόδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποπληρωμή των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών φόρων και επιβολής εισφορών σε πολυεθνικές εταιρείες.

Αυτό χαρακτηρίζεται από το άρθρο ως «το πιο ασαφές μέρος του σχεδίου», αλλά πιθανώς «ένα από τα πιο σημαντικά».

Ο λόγος είναι πως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να εκταμιεύει τα χρήματά του όπου κρίνει σκόπιμο.

Ωστόσο, βέβαιο θα πρέπει να θεωρηθεί πως θα υπάρξουν αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Ταμείο από την πλευρά της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας που προτιμούν τη χορήγηση δανείων αντί επιχορηγήσεων στους πληγέντες.

Αναμένεται, δε, με ενδιαφέρον, σύμφωνα με το άρθρο, η στάση που θα κρατήσουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επωφελούνταν πολύ στο παρελθόν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, αλλά τώρα δεν θα λάβουν μεγάλη στήριξη δεδομένου ότι δεν επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το άρθρο καταλήγει, δε, με την "πρόβλεψη" πως εάν τελικά «τα πολιτικά αστέρια ευθυγραμμιστούν» αυτή τη φορά, είναι πιθανό η Ευρώπη να θυμάται το 2020 ως κάτι πολύ περισσότερο από την «χρονιά της πανδημίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ