Κορωνοϊός - Εχίνος: Σε καραντίνα όλη η περιοχή - 5 θάνατοι & 73 κρούσματα σε μία εβδομάδα

Τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες κοντινές περιοχές συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ για την περαιτέρω διερεύνηση και εντοπισμό των εστιών της διασποράς του ιού. 

Σε πλήρη απομόνωση για διάστημα μία εβδομάδας μπήκε η κοινότητα Εχίνου Ξάνθης, μετά την συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, από τις 11 Ιουνίου η κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης είχε 73 νέα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και 5 νεκρούς.

Μετά από ολονύκτια συνεδρίαση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε να μπει η περιοχή σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Συγκεκριμένα από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00 τίθενται σε ισχύ στην τοπική κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης Ξάνθης τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.

Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).

Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

(Photo: Eurokinissi)

Παράλληλα, σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των προέδρων των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αύξηση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Να σημειωθεί πως τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και σε άλλες περιοχές - συμπεριλαμβανομένων φυσικά και όσων ανήκουν στον Δήμο Μύκης- συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ για την περαιτέρω διερεύνηση και εντοπισμό των εστιών της διασποράς του ιού. 

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ξάνθης παρακαλεί τους πολίτες να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους συμμετέχοντας στη διαδικασία, ώστε να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες, να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα και να περιοριστεί στο μέγιστο η διασπορά στην περιοχή.

Να υπενθυμίσουμε πως πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Εχίνο σε μερικές μόλις ημέρες, με τελευταία μία 64χρονη γυναίκα που κατέληξε σήμερα το πρωί μετά από νοσηλεία 10 ημερών στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης, με τους 2.486 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ανήκει στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και τον περασμένο Μάρτιο είχε χρειαστεί να μπει σε αυστηρό lockdown.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ