Οι αναρτήσεις – αντιδράσεις & αναμνήσεις διάσημων Ελλήνων από την Αγιά Σοφιά – Ντενίση, Πετρούνιας, Μπακογιάννης, Νταλάρας, Κορινθίου, Γερονικολού (Φωτό)

«Ενώνουν» τις φωνές τους για την Αγία Σοφία

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, αποφάσισε το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Με την ανατρεπτική αυτή απόφαση, άνοιξε ο δρόμος για να γίνει το οικουμενικό αυτό μνημείο, τόπος θρησκευτικής τελετής και λατρείας.

Διάσημοι Έλληνες από τον χώρο της τέχνης, του θεάματος, του πολιτισμού και τις πολιτικής μοιράστηκαν σκέψεις και φωτογραφίες της Αγιάς Σοφιάς στα social media, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη θλίψη αλλά και την αγανάκτησή τους για τις τελευταίες εξελίξεις.

Για διαστρέβλωση της ιστορίας έγραψε στο Instagram ο καλλιτέχνης, Γιώργος Νταλάρας, επικρίνοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Αγία Σοφία τζαμί! Πέρα από την προσβολή της μνήμης και τη διαστρέβλωση της ιστορίας, είναι μια προκλητική πράξη, μια πολιτική κίνηση που γίνεται με πρόθεση κι αφορά όλους. Χρησιμοποιεί το θυμικό των ανθρώπων, όχι μόνο για να προκαλέσει την Ελλάδα και τους ορθόδοξους, αλλά κυρίως για να προκαλέσει την Ευρώπη. Επιδιώκει να μοχλεύσει τις σχέσεις με την Ευρώπη μέχρι να δει τα όρια της αντίδρασης. Η παλιά και πολύ γνώριμη τουρκική διπλωματία που ανασύρεται όποτε υπάρχει πολλαπλή κρίση και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Από τη μεριά μας απαιτείται άμεση και σταθερή αντίδραση, ψυχραιμία, διπλωματική δεξιότητα κι ενιαίο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, γιατί σίγουρα υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προκλήσεων. Η Αγία Σοφιά, λοιπόν, μετατρέπεται σε τζαμί... Πέρα από τη θλίψη και την οργή που προκαλεί σε εμάς, για άλλη μια φορά έχουμε επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού απέναντι στον πολιτισμό και στην ιστορία, μια προσβολή στην οικουμενικότητα του μνημείου. Μια προσβολή στη μνήμη, στην ιστορία, στην αισθητική, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε για πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε την τεράστια τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο... Ελπίζουμε ότι αυτή η έντονη διεθνής ανησυχία δε θα μείνει μόνο στα λόγια. Ακόμα και στη γειτονική χώρα, μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα υπάρχουν και δημοκρατικές φωνές, όπως ο Ορχάν Παμούκ, που ήδη έχουν εκφράσει την αμηχανία και την απέχθειά τους. Σκέφτομαι πως αυτό είναι κάπως παρήγορο ειδικά για τις νέες γενιές, γιατί το μέλλον και η ασφάλειά τους μπορεί πραγματικά να οικοδομηθεί μόνο μέσα από τη δημοκρατία και την ειρήνη. #agiasofia #aghiasofia #αγία_σοφία

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Dalaras (@dalaras_george_official) στις

Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε ο ναός της Αγίας Σοφίας, αφιερωμένος στη σοφία του Θεού.

Η Μαρία Κορινθίου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τη θλίψη που νιώθει για τις νέες εξελίξεις.

«Ύβρη» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και προαναγγέλλει την έκδοση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για το ζήτημα.

Με μία λιτή ανάρτησή του στα social media, ο Λευτέρης Πετρούνιας σχολιάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τα παρακάτω λόγια. «Κανένας άνθρωπος και καμία απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση που έχεις στην καρδιά, στην ιστορία μας και στη συνείδησή μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Πετρούνιας, συνοδεύοντας τα λόγια του με μία φωτογραφία από την Αγία Σοφία.

Όταν η Μιμή Ντενίση έγραψε το 1995, τη θεατρική της επιτυχία, «Θεοδώρα - η Αγία των φτωχών», δε θα μπορούσε ούτε η ίδια να φανταστεί πόσο επίκαιρο θα ήταν το έργο της 25 χρόνια μετά. Με μια ανάρτηση στο Instagram, μοιράστηκε με τους followers της, τη θλίψη που νιώθει για όσα συμβαίνουν.

«”Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι". Η καρδιά μας θα χτυπάει εκεί, είτε το ξέρουμε είτε όχι . Είτε το γνωρίζουμε, είτε όχι. Γιατί εκεί είναι οι δικές μας ρίζες», ήταν τα λόγια του Γιώργου Αγγελόπουλου για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την απόφαση των Τούρκων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε στο Instagram ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε στο ποστ: «Ό,τι και να λένε οι Τούρκοι και όσα αίσχη και αν διαπράξουν, δεν μπορούν να διαγράψουν το Παρελθόν».

Την αντίδρασή της για την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Πόλη σε τζαμί εξέφρασε και η Κατερίνα Γερονικολού. Η ηθοποιός ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ένα κομμάτι από το έργο «Θεοδώρα, η Αγία των Φτωχών», δημοσιεύοντας μαζί και μία φωτογραφία από την επίσκεψή της στον ιερό αυτό χώρο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«Ετούτος ο Ναός δεν είναι έργο ανθρώπων. Είναι έργο Θεού. Με την δική του καθοδήγηση έγινε. Γι’ αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να τον καταστρέψει Ποτέ. Κι αν κάποτε πέσει η Πόλη σε χέρια κατακτητών, η Αγία Σοφία θα τους θυμίζει πως ο Θεός διάλεξε αυτή την πόλη και αυτόν τον Λαό για να χτιστεί ο μεγαλύτερος Οίκος της λατρείας Του. Κι αν κάποτε βάρβαροι σβήσουν όλα τα καντηλέρια της, θα μείνει ο Ήλιος να φωτίζει τα αναρίθμητα παράθυρα της, για να τα βλέπουν οι ναυτικοί από τον Βόσπορο και οι περαστικοί από την Πόλη, και να μην χάνουν ποτέ την πίστη τους στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία.» Από το έργο «Θεοδώρα, η Αγία των Φτωχών» @mimi_denissi PhotobyHugt

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katerina Geronikolou (@katerina_geronikolou) στις

 

Μια απόφαση που έχει σκορπίσει τη θλίψη…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ