Story of the day: Ο τελευταίος λούστρος της Πάτρας έγινε πορτραίτο στο BBC - Το αφιέρωμα στον κυρ Ηλία που δούλεψε 60 χρόνια

«Και πάλι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι θα ήθελα να γίνω στιλβωτής!» είχε πει ο ίδιος ο κυρ Ηλίας.

Ο Ηλίας Νιάρος εργάστηκε επί 60 χρόνια ως λούστρος στην Πάτρα.

Αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της πόλης, καθώς ήταν ο τελευταίος υπαίθριος στιλβωτής της πλατείας Γεωργίου.

Μάλιστα, με τον κυρ Ηλία ασχολήθηκε μέχρι και το BBC, το οποίο του έκανε αφιέρωμα, όπως αναφέρει η σελίδα "Πάτρα - Όμορφη πόλη" στο facebook.

O ίδιος γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Κορινθίας και όταν ήταν ακόμη παιδί ο αυστηρός πατέρας του για ασήμαντη αφορμή τον τιμώρησε με τρόπο τόσο σκληρό και αποτρόπαιο, που του έχωσε ένα μαχαίρι στο λαιμό, προκαλώντας του μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.

Εργάστηκε στο Δήμο Πατρέων, ως οδοκαθαριστής, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ έχει και έναν γιο που είναι ναυτικός.

Συνέχισε να εργάζεται, για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα της σύνταξής του και να μπορεί να πληρώνει την ιδιωτική κλινική στην οποία διαμένει.

Ο ίδιος μάλιστα, είχε πει σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο: «Στη δεκαετία του 1960, στην πλ. Γεωργίου, εργαζόμασταν συνολικά 6 λουστραδόροι. Βγάζαμε μεροκάματο ακόμα και 2.000 δραχμές! Είχαμε πολλή δουλειά, ο κόσμος περιποιείτο τα υποδήματά του, τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές, έχει αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, αλλά και η σύσταση των παπουτσιών... Τώρα κυκλοφορούν πολλοί με αθλητικά παπούτσια, δεν υπάρχουν και λεφτά στον κόσμο...».

«Και πάλι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι θα ήθελα να γίνω στιλβωτής!» είχε πει ο κυρ Ηλίας, χαρακτηριστικά, ενώ το επαγγελματικό του λουστράρισμα, διαρκούσε περίπου 20 λεπτά, κόστιζε 3 ευρώ και περιελάβανε πολλαπλές φάσεις στίλβωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ