Εντός Δεκεμβρίου το "πράσινο φως" από την ΕΚΤ για αναστολή των δόσεων για δάνεια στις τράπεζες ως τον Φεβρουάριο

Τα σχέδια διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, ωστόσο έχουν βασιστεί στην ίδια λογική: στην αποφυγή, μέσω μικρότερης μηνιαίας δόσης, της απότομης «προσγείωσης» των δανειοληπτών.

Θετική δυναμική αποκτά το αίτημα των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου για παράταση της αναστολής της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με αιχμή τις επιχειρήσεις που πλήττονται (με βάση τους ΚΑΔ) αλλά και τα πληττόμενα φυσικά πρόσωπα.

Γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δεχθεί την παράταση των moratorium καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετείται χρονικά στο τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021 και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς έκβασης των εμβολιασμών.

Το αίτημα για παράταση της αναστολή πληρωμής των δανείων -η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020- έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) από τις ελληνικές, κυπριακές, πορτογαλικές και άλλες τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου και σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει η θετική γνώμη της ΕΚΤ.

Πριν ξεσπάσει το δεύτερο δριμύ κύμα της πανδημίας, που έφερε και το δεύτερο lockdown, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχαν ήδη έτοιμα πακέτα ρυθμίσεων, με βασικό άξονα την κλιμακωτή καταβολή της μηνιαίας δόσης από τον Ιανουάριο και μέχρι το τέλος του 2021.

Τα σχέδια διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, ωστόσο έχουν βασιστεί στην ίδια λογική: στην αποφυγή, μέσω μικρότερης μηνιαίας δόσης, της απότομης «προσγείωσης» των δανειοληπτών.

Φυσικά πρόσωπα

Το μέτρο της αναστολής ξεκίνησε τον Απρίλιο, μεσούσης της καραντίνας και ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή για τους δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων, η αναστολή στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης είναι καθολική, αφορά δηλαδή το κεφάλαιο και τους τόκους.

Ουσιαστικά, οι 264.000 δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα που έχουν κάνει χρήση του μέτρου από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν πληρώνουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το πρόβλημα που θα προκύψει με την επαναφορά στην κανονικότητα των πληρωμών από τον Ιανουάριο πλήττει κυρίως αυτή την κατηγορία δανειοληπτών και λιγότερο τις επιχειρήσεις.

«Με δεδομένο ότι η πανδημία έχει φέρει αναστολές εργασίας, μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας, κρίνουμε ότι είναι δύσκολο για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών να αρχίσει να πληρώνει από τον Ιανουάριο το σύνολο της μηνιαίας δόσης και μάλιστα αυξημένη. Δεν θα μπορέσουν και έτσι θα αφήσουν το δάνειο να κοκκινίσει», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, τα δάνεια που έχουν μπει σε 9μηνη αναστολή ανέρχονται σε 66.000. Η διαφορά σε σχέση με τα δάνεια των φυσικών προσώπων είναι ότι στα επιχειρηματικά δάνεια, η αναστολή αφορούσε μόνο την πληρωμή του κεφαλαίου και όχι του τόκου, εκτός από το 3μηνο Απριλίου-Ιουνίου, που τους τόκους τους πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, πλην της ρύθμισης που θα δώσει η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει -όχι όλες- σε ειδικά προγράμματα αναστολής πληρωμής δόσεων για ολόκληρο το 2021.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ