Η Μακένζι Μπέζος μοιράζει λεφτά! Πόσα έδωσε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις – Έγινε ακόμη πλουσιότερη από την Amazon μέσα στον κορωνοϊό (Φωτό)

Ποια είναι η Μακένζι Μπέζος...

Η Μακένζι Μπέζος πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει δωρίσει περισσότερα από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε σχεδόν 400 οργανισμούς που βοηθούν στην εκπλήρωση βασικών αναγκών πολλών Αμερικανών που αγωνίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Keven Concept (@kevenconcept)

Στα τέλη Ιουλίου η φιλάνθρωπος, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος είχε ανακοινώσει το πρώτο βήμα, αναφορικά με τη δέσμευσή της να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της. Τότε είχε κάνει δωρεές ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 116 οργανώσεις.

 

«Η πανδημία υπήρξε μια "μπάλα κατεδάφισης" για τις ζωές των Αμερικανών που ήδη πάσχιζαν», έγραψε στο μήνυμά της με τίτλο «384 τρόποι να βοηθήσεις», στο οποίο ανακοίνωσε τις 384 οργανώσεις στις οποίες έκανε δωρεά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σε μια δημοσίευση στο Medium, η Σκοτ είπε ότι αυτή και η ομάδα της είχαν ελέγξει εκατοντάδες οργανισμούς τους τελευταίους μήνες και τελικά δώρισαν 4,158 δισεκατομμύρια δολάρια σε 384 ομάδες, τις οποίες κατονόμασε στην ανάρτησή της. Οι παραλήπτες περιλαμβάνουν κοινοτικά κολέγια και πανεπιστήμια όπως το Blackfeet Community College στη Montana τράπεζες τροφίμων και παρόχους γευμάτων όπως η Feeding America.

 

Η Μακένζι Σκοτ είχε λάβει το ένα τέταρτο των μετοχών του Μπέζος στην Amazon, στο πλαίσιο του διακανονισμού για το διαζύγιό τους, το 2019. Έτσι, απέκτησε το 4% της εταιρείας, ποσοστό που άξιζε πάνω από 35 δισεκατομμύρια τότε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο προσωπικός πλούτος του οποιουδήποτε είναι προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας και των κοινωνικών δομών που παρέχουν ευκαιρίες σε κάποιους ανθρώπους και εμπόδια σε αμέτρητους άλλους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε.

 

Τώρα, είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Bloomberg και βέβαια η πρώτη σε ό,τι αφορά τις γυναίκες.

 

Η Μακένζι μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, και ήταν το μεσαίο παιδί με δύο αδέλφια. Στα 6, έγραψε ένα βιβλίο 142 σελίδων, με τίτλο "Το σκουλήκι του βιβλίου". Οι γονείς της, μια νοικοκυρά και ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος, την έστειλαν στο Χότσκις, στο οικοτροφείο του Κονέκτικατ, όπου αποφοίτησε έναν χρόνο νωρίτερα. Σπούδασε στο Κέμπριτζ, μετά στο Πρίνστον, όπου ειδικεύτηκε στα Αγγλικά. Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Τόνι Μόρισον ήταν ο σύμβουλος της διατριβής της.

"Ήταν γενικά μια πολύ ισορροπημένη και ήρεμη και λαμπρή παρουσία", λέει ο Τζεφ Νουνοκαουα, ένας από τους καθηγητές της στα Αγγλικά.

 

Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε να εργάζεται στο hedge fund D.E. Shaw, όπου άρχισε να βγαίνει με τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αποχώρησε για να ιδρύσει την Amazon το 1994. Από την αρχή, η Μακένζι συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό.

 

"Κανείς δεν είχε πραγματικά τίτλους εργασίας... Έτσι έκανε τα πάντα", λέει ο Τοντ Νέλσον, ένας άλλος από τους υπαλλήλους της πρώιμης εποχής της εταιρείας.

Η Μακένζι αποστασιοποιήθηκε την ώρα που η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1997, για να επικεντρωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Κρατούσε χαμηλό προφίλ μέχρι το 2005, όταν η HarperCollins δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, "The Testing of Luther Albright". Η Μόρισον το θεώρησε "σπάνιο". Η Μακένζι συνέχισε το 2013 με το Traps.

 

Τα πιο πρόσφατα κεφάλαια της ζωής της είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Το 2018 αυτή και ο Τζεφ έδωσαν 2 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης και την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών νηπιαγωγίων.

Τον Μάιο, καθώς το διαζύγιό τους είχε ολοκληρωθεί, υπέγραψε το Giving Pledge, υποσχόμενη να δωρίσει τουλάχιστον τον μισό πλούτο της. Δεν έχει πει λέξη για το πού θα πάνε αυτά τα δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ