Πανελλαδική έρευνα της Focus Bari για τις σχέσεις: Οι ερωτικές στο Ναδίρ, επαγγελματικές & κοινωνικές χαμηλά, η οικογένεια κράτησε

 Μεγαλύτερη η ικανοποίηση στην Ελλάδα από τις οικογενειακές σχέσεις.

Ο μεγάλος «χαμένος» των σχέσεων λόγω της πανδημίας είναι οι κοινωνικές σχέσεις, με το 40% του κοινού στην Ελλάδα να δηλώνει ότι αυτές χειροτέρεψαν, ενώ αντίθετα ο μεγάλος «κερδισμένος» φαίνεται ότι είναι - παρά τις πιθανές εντάσεις λόγω εγκλεισμού - οι οικογενειακές σχέσεις.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Focus Bari, που εστίασε σε όλα τα είδη των ανθρωπίνων σχέσεων (οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, κοινωνικές) και πώς αυτές επηρεάστηκαν στη χώρα μας την τελευταία χρονιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.623 ατόμων άνω των 16 ετών στις 26-28 Ιανουαρίου.

Η έρευνα δείχνει ότι:

- Ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τις σχέσεις τους αυτήν την περίοδο εντοπίζεται σε επίπεδο «μέτριο προς αρκετά καλό», με τις οικογενειακές σχέσεις να βαθμολογούνται με 7,6/10 και τις φιλικές 7,5/10, ενώ αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης από τις ερωτικές (6,5), τις επαγγελματικές (6,8) και τις κοινωνικές σχέσεις (6,9).

- Ο βαθμός ικανοποίησης και η σημαντικότητα των μεμονωμένων ειδών σχέσεων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και την φάση ζωής, καθώς οι ερωτικές σχέσεις αφορούν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, ενώ οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές τις ηλικίες άνω των 35 ετών.

- Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (64%) δηλώνουν ότι, λόγω της πανδημίας και των συνθηκών της, τουλάχιστον ένα είδος σχέσεών τους χειροτέρεψε, ενώ το 53% αισθάνονται ότι τουλάχιστον ένα άλλο είδος σχέσεων καλυτέρευσε.

- Τα υπόλοιπα είδη σχέσεων - φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές - επίσης φαίνεται ότι έχουν χειροτερέψει οριακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας αναφέρει το ΑΠΕ.

- Οι λόγοι βελτίωσης όσων σχέσεων έχουν βελτιωθεί είναι ο περισσότερος κοινός ποιοτικός χρόνος, οι κοινές δραστηριότητες, η καλύτερη επικοινωνία, η αυξημένη ενσυναίσθηση, η κατανόηση και αλληλοστήριξη.

- Αντίθετα, οι λόγοι που οι σχέσεις έχουν χειροτερέψει, είναι η αραιή και ελλιπής επικοινωνία, ο περιορισμένος κοινός χρόνος και δραστηριότητες, η απομάκρυνση έως και αδιαφορία, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ