Έκτακτο: Μεγάλη απώλεια για το χώρο της μουσικής - Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης (βίντεο)

Μεγάλη θλίψη

Πολύ δυσάρεστα νέα για το χώρο της μουσικής:  Πέθανε πριν από λίγη ώρα ο σπουδαίος τραγουδισής Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 χρονών.

Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο σύζυγος της κόρης του Καλογιάννη, δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Μπούρας με ανάρτησή του στο Facebook 

"Πέθανε πριν από λίγη ώρα ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 χρονών. Τραγουδιστής που ερμήνευσε άψογα Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ερωτικός τραγουδιστής ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966.

Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας'.

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στη Καισαριανή στις 3 Αυγούστου 1935 και  ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές 

Έχει τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση "Συνοικισμός Α", που κυκλοφόρησε το 1972.

Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου "Γράμματα στο Μακρυγιάννη", που κυκλοφόρησε το 1979.

Η μακρά πορεία  του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Συνταξιδιώτες του, όλες αυτές τις δεκαετίες, ο κόσμος που τον αγάπησε.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.

Το 1970 μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποίησαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α.

Το 1980 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τον Μίμη Πλέσσα και τον Δημήτρη Χριστοδούλου με τίτλο «Τραγούδια της γειτονιάς». Το 1981 ο Αντώνης Καλογιάννης ξεκίνησε το ερωτικό τραγούδι και καθιερώθηκε ως ερωτικός τραγουδιστής. Η δεκαετία του 80 θεωρείται από τις πιο εμπορικές της καριέρας του με τραγούδια όπως «Όμορφη μου Κατερίνα», «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Και που λες Ευτυχία».

Ο Αντώνης Καλογιάννης έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 20 προσωπικούς δίσκους και έχει συμμετάσχει σε άλλους τόσους, καθώς επίσης έχει τραγουδήσει για το θέατρο και την τηλεόραση.

Δισκογραφία

Κάτι φταίει

Τα πρώτα μου τραγούδια

Ερωτικά

Συνοικισμός Α΄ [1972]

Για μια σταγόνα αλάτι [1973]

Τα λιοτρόπια [1974]

Τι ώρα νά 'ναι

Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη

Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979]

Τα σημερινά [1981]

Μικραίνει ο κόσμος [1983]

Μικρά Ερωτικά [1984]

Και που λες Ευτυχία [1985]

Επικινδυνα παιχνιδια [1990]

Σε ανύποπτο χρόνο [1991]

Αντίθετη Πορεία [1993]

Ιστορίες αγγέλων [1997]

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ