Κομισιόν: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca για καθυστέρηση σε παραδόσεις εμβολίων (βίντεο)

«Η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά από την Παρασκευή κατά της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι και τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. υποστήριξαν αυτή την απόφαση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων αναφέρει το ΑΠΕ.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.

«Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν,.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», δήλωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ