Η ιστορία του φερμουάρ -κοπιτσοθηλυκωτήρι: Ο μηχανικός - εφευρέτης το τελειοποίησε όταν έχασε την γυναίκα του - Έγινε πάμπλουτος & μας έσωσε! (φωτό)

Όλη η ιστορία των φερμουάρ... 

Ο εφευρέτης του φερμουάρ είναι...πολλοί! 'Ωσπου ενας μηχανικός το κατοχύρωσε όπως το γνωρίζουμε σήμερα!

Ο Σουηδός Gideon Sundback εφηύρε το «κοπιτσοθηλυκωτήρι» ή zipper απο τον ήχο που κάνει οταν κλείνει... zzzzzz ή Fermoir απο το γαλλικό ρήμα fermer που σημαίνει κλείνω .

wikipedia

Αρχικά προσλήφθηκε για να εργαστεί για την Universal Fastener Company, οι δεξιότητές του στο σχεδιασμό και ο γάμος με την κόρη του διευθυντή του εργοστασίου Elvira Aronson, οδήγησαν σε μια θέση ως επικεφαλής σχεδιαστής της Universal.

pexels

Στη θέση του, βελτίωσε το μακρινό από το τέλειο "Judson C-curity Fastener." Όταν η σύζυγος του Sundback πέθανε το 1911, ο θλιμμένος σύζυγος ασχολήθηκε με το ντιζάιν. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1913, βρήκε το σύγχρονο φερμουάρ.

Το πρώτο φερμουάρ - ένας μηχανισμός με κρίκους και άγκιστρα, το παρουσίασε στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο χωρίς επιτυχία ο επίσης μηχανικός και εφευρέτης Αμερικανός Whitcomb L Judson .

DIOR 

Η ιστορία επεφύλασσε να δώσει τα εύσημα σε έναν αλλο μηχανικό, τον Σουηδό Gideon που το 1913 επινόησε μια βελτιωμένη εκδοχή με τον ευφάνταστο τίτλο «γάντζωμα χωρίς γάντζο».

Το zipper όπως είναι το όνομα του στα αγγλικά πιθανότατα βγήκε από τον ήχο που κάνει το φερμουάρ όταν ανοιγοκλείνει. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στις λαστιχένιες μπότες της εταιρείας B. F. Goodrich Company με μεγάλη επιτυχία.

FENDI

Άρχισε να ασχολείται με το φερμουάρ από το 1906 και σε συνεργασία με άλλους μηχανικούς τελειοποίησε τον μεταλλικό μηχανισμό του το 1914 βάζοντάς του τα γνωστά “δοντάκια”.

Την εφεύρεση του ονόμασε “Separable Fastener” (διαχωριστικό κούμπωμα) και την κατοχύρωσε επίσημα το 1917. Στις 20 Μαρτίου 1917  έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φερμουάρ του αυτό, που το παρουσίασε με την ονομασία «Αποσπάσιμος Συνδετήρας» (Separable Fastener).

pexels

Επίσης, σχεδίασε τη μηχανή για την κατασκευή του νέου φερμουάρ. Πέθανε πάμπλουτος το 1954, σε ηλικία 74 ετών.

Oσο για γράμματα YKK πάνω στα περισσότερα φερμουάρ πρόκειται για το όνομα της εταιρίας YKK co., (Yoshida Kogyo Kabushililaisha) η οποία ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1935 και είναι ο πρωτεργάτης .

TWIST BOMBER JACKET

.off---white

 

 

H εταιρία παρήγγειλε 150.000 φερμουάρ και έβγαλε στην αγορά τις “Zipper Boots”, αντικαθιστώντας τα γαντζάκια με τα οποία έκλειναν οι υπόλοιπες μπότες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή.

moschino

Στον χώρο της μόδας η χρήση του φερμουάρ έγινε 20 χρόνια αργότερα. Πρώτη το παρουσίασε το 1935 η Έλσα Σιαπαρέλλι , μετά την ακολούθησαν άλλοι Γάλλοι σχεδιαστές μόδας αντικαθιστώντας τα κουμπιά στα παντελόνια με αυτό, ενώ το 1939 υιοθετήθηκε στην κατασκευή στρατιωτικών ενδυμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ