Στο Κατάρ, συνελήφθη ο υπουργός Οικονομικών για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος & κατάχρηση εξουσίας

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι «απαλλάσσει τον Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι από τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών. 

Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι συνελήφθη για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι «απαλλάσσει τον Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι από τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών και ανέθεσε στον Αλί Μπεν Αχμέντ αλ Κουάρι, υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, εκτός από αυτό το πόστο, να αναλάβει και αυτό του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε χθες Πέμπτη βράδυ το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο QNA, αναφερόμενο σε διάταγμα του εμίρη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του υπουργού Οικονομικών Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι (για) να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα σχετικά με τον δημόσιο τομέα, κατηγορίες για υπεξαίρεση και κατάχρησης εξουσίας». Το QNA τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρόλο που έχουν ήδη συμβεί συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για υποθέσεις διαφθοράς στο Κατάρ, επίσημες πηγές ανέφεραν ότι αλ Εμάντι ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δυναστείας του σεΐχη Ταμίμ.

Ο αλ Εμάντι ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2013. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο σχετικά με τα καθήκοντά του ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Qatar Airways και ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank (QNB), της μεγαλύτερης δανειοδότριας τράπεζας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του πανίσχυρου ταμείου κρατικών επενδύσεων, 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Qatar Investment Authority (QIA).

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του QIA, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η έρευνα σχετίζεται με την ικανότητα του Εμάντι ως υπουργός Οικονομικών και όχι με τις θέσεις του είτε στο κρατικό ταμείο είτε στην τράπεζα.

«Δεν υπάρχουν κατηγορίες που να σχετίζονται με τους ρόλους του σε κανένα άλλο φορέα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εταιρείες και οι φορείς μας έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εταιρικής διοίκησης και διεξάγουμε τακτικές αναθεωρήσεις και ελέγχους για τη διοίκηση των εταιρειών μας», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ .

Ένας διπλωμάτης με έδρα το Κατάρ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σύλληψη του αλ Εμάντι ήταν «απροσδόκητη». «Είναι πάντα καλό να βλέπουμε κυβερνήσεις να σέβονται τους νόμους τους και να πατάσσουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό, δείχνει ότι το Κατάρ αντιμετωπίζει σοβαρά τη διαφθορά - εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για τέτοια - και βοηθά στη διαμόρφωση της εικόνας του σεβασμού του κράτους δικαίου», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης στη Ντόχα.

Ο Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι διαχειρίστηκε την οικονομία της χώρας του καθώς δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα μετά τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και τρεις από τους συμμάχους της: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος αναφέρει το ΑΠΕ.

Κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από χώρες του Κόλπου και ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό αντίπαλο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αυτές οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους με το μικρό εμιράτο τον Ιούνιο του 2017 επιβάλλοντας αποκλεισμό. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε περισσότερα από τρία χρόνια πριν αυτές οι χώρες συνάψουν συμφωνίες συμφιλίωσης τον Ιανουάριο.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών επαινέθηκε για την αποφυγή υποτίμησης του τοπικού νομίσματος μπροστά στην μεγάλη εξωτερική πίεση, ρευστοποιώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των οικονομικών αποθεμάτων του Κατάρ για να αντιμετωπίσει την θύελλα.

Προχώρησε επίσης σε μαζικές δαπάνες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA, που το Κατάρ πρόκειται να φιλοξενήσει το 2022.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ