To eirinika προτείνει: Τα επτά "must read" βιβλία για το καλοκαίρι - Συναρπαστικά μυθιστορήματα - δοκίμια & μία συγκλονιστική βιογραφία (φώτο)

Νέες εκδόσεις και όχι μόνο - Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι 

Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα η τέλεια συντροφιά. Ειδικά για τις ώρες στην παραλία. 

Μέσα στις σελίδες ενός ενδιαφέροντος βιβλίου συναντάμε συναρπαστικούς ήρωες, διαβάζουμε ενδιαφέρουσες απόψεις ή ταξιδεύουμε στο χρόνο.

"Παράθυρο" σε έναν καινούργιο κόσμο , ένα καλό βιβλίο διευρίνει τους ορίζοντες μας και αυξάνει την κριτική μας ικανότητα.

Επιλέξαμε για εσάς τα βιβλία που νομίζουμε ότι θα σας κρατήσουν καλή παρέα στις διακοπές σας και όχι μόνο.

Επιμέλεια Ειρήνη Πιτσόλη

Μην πυροβολείτε την Ευρώπη - Του Δημήτρη Κούρκουλα

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί το ευρωπαϊκό πείραμα, γνωρίζουμε όμως ότι η πορεία των πραγμάτων εξαρτάται κυρίως από τις επιλογές των πολιτών και από την ικανότητα των ηγετών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να υπερβούν τα εμπόδια.

Το  μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στα χέρια των Ευρωπαίων.

Άλλωστε τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας μεταφυσικής παρέμβασης ή κάποιου φυσικού ή κοινωνικού ντετερμινισμού αλλά προϊόν ανθρώπινης δράσης και πολιτικών επιλογών συγκεκριμένων προσώπων.

"Είναι πλέον τόσο πολλές οι κριτικού ή επικριτικού περιεχομένου αναλύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτείται για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης και ακρίβειας, αλλά και για λόγους  διανοητικής ισορροπίας, να θυμόμαστε τα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την έκταση και τη συνεισφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τη δύσκολη διαδρομή και τα μεγάλα επιτεύγματα των  τελευταίων 70 ετών που διαμόρφωσαν τη σημερινή ΕΕ και μαζί με την πτώση του λεγόμενου  υπαρκτού σοσιαλισμού και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου διαμόρφωσαν την υπάρχουσα πλέον  κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ευρωπαϊκή δημοκρατία, δηλαδή η πληρέστερη μορφή φιλελεύθερης συνταγματικής δημοκρατίας  και κράτους δικαίου, το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, δηλαδή η πληρέστερη μορφή θεσμικά  οργανωμένης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, το ευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης παρά τις  ανισότητες μεταξύ κρατών μελών και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και αντίληψης των πραγμάτων,  με όσα αυτό σημαίνει πολιτισμικά, αισθητικά, νοοτροπιακά, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά χωρίς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς τους θεσμούς, τους κανόνες και τα κονδύλια της ΕΕ."

Εκδόσεις Επίμετρο

"Η καλλονή" της Κατερίνας Μπέη 

Πολύ πριν κατακτήσει όλο το ελληνικό κοινό με το σενάριο της ταινίας "Ευτυχία" , η Κατερίνα Μπέη είχε φανατικό κοινό. Κι αυτό γιατί οι ήρωες της στα βιβλία και στα σενάρια των ταινιών που υπογράφει είναι παράλληλα συναρπαστικοί , μοναδικοί, αλλά και πολύ οικείοι. 

Η Κατερίνα Μπέη είναι μία πολύ ταλαντούχα "εξερευνητής" της ανθρώπινης ψυχής. Και δη της γυναικείας ψυχής.

Η αγαπημένη συγγραφέας των γυναικών πλάθει χαρακτήρες "της διπλανής πόρτας" που ταυτόχρονα έχουν γνωρίσματα από 'μυθικά", υπέροχα πλάσματα.

Οι ηρωίδες της είναι οι γυναίκες που γνωρίζουμε, οι φίλες μας ή ο εαυτός μας, αλλά έχουν ένα "συν" που θα θέλαμε να προσθέσουμε στο χαρακτήρα μας.

Στο νέο της βιβλίο μας συστήνει την "Καλλονή" Ντάσα. 

Είναι γυναίκα. Είναι ξένη. Είναι ανυπεράσπιστη. Είναι καλλονή.

Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να τη λατρεύει αλλά και να τη μισεί.

Η Ντάσα είναι αφοπλιστικά όμορφη και ξεχωριστή.

Παιδί ακόμη, φτάνει παράνομα στην Ελλάδα με τη μητέρα της και διανύοντας μια δαιδαλώδη διαδρομή καταφέρνει να λάμψει.

Με φόντο τον υπόκοσμο, τα ναρκωτικά, τα βρόμικα υπόγεια, την πορνεία και την εκμετάλλευση, και αφετηρία την παρακμιακή εγχώρια show biz του modelling, διαγράφει μια απρόβλεπτη τροχιά στον χώρο της μόδας, σε καλλιστεία και διεθνείς πασαρέλες.

Μια ιστορία για τις ταμπέλες και τα στερεότυπα, τον ρατσισμό, την εκμετάλλευση, τη βία, την πατριαρχία και την κατάχρηση: μια σπουδή στην ανθρώπινη φύση.

Εκδόσεις Key Books

Διαβάστε επίσης : Κατερίνα Μπέη στο eirinika: "Μετά τον κορονοϊό θα ζήσουμε ένα νέο Γούντστοκ" - Η σεναριογράφος της "Ευτυχίας" μιλά για τα "καλύτερα της χρόνια" - για όλους & για όλα 

"Από τον Λένιν στο Βερσάτσε" της Αλίκης Γεωργούλη

Μέσα από την "αυτοβιογραφία" της η ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη μας μεταφέρει στην Αθήνα μιας άλλης εποχής.

Θα περπατήσουμε μαζί της, στο Πεδίο του Άρεως μια καλοκαιρινή νύχτα, θα την ακολουθήσουμε στο σπίτι της στο Κολωνάκι, θα συναντήσουμε τον Μάνο Κατράκη - που τόση γοητεία ασκούσε πάνω της -  στο καφενείο του Λουμίδη στην Ομόνοια.

Θα παραστούμε στο γάμο της με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. 

«Ένα καλό βιβλίο για µένα είναι µια σειρά ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους», έλεγε η Αλίκη Γεωργούλη χρόνια πριν αρχίσει να γράφει η ίδια το δικό της βιβλίο.

Όσο το έγραφε, ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή µήπως σ’ όλους φαινόταν τόσο όµορφο επειδή την ξέραµε και την αγαπούσαµε.

Το βιβλίο ΕΙΝΑΙ όµορφο, όπως ήταν κι η Αλίκη.

Είναι ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόµα απ’ την εποχή που ζούµε.

Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε µέσ’ απ’ τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες.

Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς µιλάνε οι άνθρωποι µεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγµατα να κρύψουν.

Όπως δηλαδή συµβαίνει στην κανονική ζωή. Το «Από τον Λένιν… στον Βερσάτσε» είναι ένα καλό βιβλίο σαν µια καλή ζωή.

Το βιβλίο που θα σας κρατήσει προσκολλημένους στις σελίδες του, εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος, εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Εκδόσεις Κάκτος

«Χάρης Λυμπερόπουλος Κοντά στον αιώνα- Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» - Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κόρη του σπουδαίου αθλητή και αθλητικογράφου Χάρη Λυμπερόπουλου, έχει δώσει σπουδαία δείγματα γραφής στη διάρκεια της δημοσιογραφικής της καριέρας.

Το βιβλίο  «Χάρης Λυμπερόπουλος Κοντά στον αιώνα- Συνομιλώντας με τον πατέρα μου»,  είναι κάτι παραπάνω από ένα ιστορικό ντοκουμέντο που μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή εξόχως γοητευτική.

Είναι ένα αστικό καρδιογράφημα της Αθήνας από την εποχή του 30 μέχρι σήμερα και παράλληλα ένα μάθημα ζωής. 

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου συνομιλεί με τον πατέρα της Χάρη Λυμπερόπουλο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και αυτές οι συνεντεύξεις καταγράφονται στο δημοσιογραφικό της κασσετοφωνάκι.

Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι η έμπειρη δημοσιογράφος καταφέρνει να απαλλάξει τα κείμενα που δημοσιεύει στο βιβλίο από κάθε είδους συναισθηματική φόρτιση.

Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν προσωπικότητες σαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, σαν τον Νάσο Μπότση, σημαντικοί άνθρωποι , με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Χάρης Λυμπερόπουλος

Κοσμοπολίτης, δραστήριος αθλητικός ρεπόρτερ, σπουδαίος αθλητής ο Χάρης Λυμπερόπουλος έζησε τη ζωή στο έπακρο.

Απόλαυσε κάθε ικμάδα της, στις καλές και στις δύσκολες ώρες.

Άλλοτε με ρεαλισμό, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με συγκίνηση περιγράφει στην κόρη του τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Εύστοχες ερωτήσεις (Από την Κατερίνα), απολαυστικές απαντήσεις σε ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.

Διαβάστε επίσης: O σπουδαίος αθλητικογράφος Χάρης Λυμπερόπουλος έδωσε στην κόρη του Κατερίνα "αποκλειστικές" συνεντεύξεις - Το eirinika.gr εξασφάλισε τις αναμνήσεις - βιβλίο (φώτο)

Εκδόσεις Πατάκη

Το σκάνδαλο του αιώνα – Gabriel García Márquez

«Δε θέλω να με θυμούνται για το "Εκατό χρόνια μοναξιά" , ούτε για το βραβείο Νομπέλ, αλλά για την εφημερίδα». Gabriel García Márquez

Σε αυτή την έκδοση συγκεντρώνονται πενήντα δημοσιογραφικά κείμενα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αντιπροσωπευτικά της πολυετούς καριέρας του στον Τύπο – όταν εργαζόταν ως μαχόμενος δημοσιογράφος κυνηγώντας… σκάνδαλα, ενώ παράλληλα έγραφε τα μυθιστορήματα που του χάρισαν το Βραβείο Νoμπέλ το 1982.

Από τα πρώτα του κείμενα, σε εφημερίδες της Κολομβίας, έως τα εκτενέστερα, πιο μυθιστορηματικά, ρεπορτάζ του από το Παρίσι και τη Ρώμη, και τη στήλη που διατηρούσε στην ισπανική El País, αποκαλύπτεται ένας σπουδαίος συγγραφέας, ένας φανατικός της δημοσιογραφίας, με το ύφος, το πνεύμα, το βάθος και το πάθος που αγαπήσαμε στη λογοτεχνία του.

"Ακάκιε" - Κώστας Κρομμυδάς 

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα.

Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει.

Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς.

Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του.

Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει.

Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Η εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή.

Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρίες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood).

Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.

Εκδόσεις Διόπτρα 

"Το Ναυάγιο" - του Σπύρος Πετρουλάκης

Ένα δυνατό, καθηλωτικό μυθιστόρημα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στο μοιραίο αυτό ταξίδι.

Όμως, και οι λίγοι που επιβιώνουν, και αυτοί γίνονται ναυάγια στην ψυχή.

Οι ενοχές επειδή επιβίωσαν ενώ οι άλλοι έχασαν τη ζωή τους, οι εικόνες που είδαν, οι κραυγές που άκουσαν, η ανασφάλεια και ο φόβος, τους συντροφεύουν για πάντα και τους οδηγούν σε λάθος αποφάσεις στη ζωή τους.

Μια φορά ναυάγια, για πάντα ναυάγια, αφού η προσπάθεια για επιβίωση γίνεται μια συνήθεια ζωής.

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ειρήνη που μαζί με τον άντρα της, τον Απόστολο, ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους από τα Κύθηρα στα Χανιά, κι από εκεί σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και στο Παρίσι, για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Χρόνια μετά, η εγγονή της Ειρήνης, η Άρτεμις, ανακαλύπτει μετά το θάνατο της γιαγιάς της, κιτρινισμένες εφημερίδες για το ναυάγιο «Ηράκλειον».

Αρχίζει να ακολουθεί το νήμα μιας άγνωστης γυναίκας με ίδιο όνομα και διαφορετικό επώνυμο από της γιαγιάς της, για να φτάσει σε τραγικές αποκαλύψεις που ούτε φαντάζεσαι και που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Είναι ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που παραθέτει με τη δυνατή του πένα ο συγγραφέας για τις παραλείψεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των υπευθύνων και την αργοπορία του κράτους, που έστειλαν στον υγρό τάφο εκατοντάδες ψυχές.

Όμως, εξίσου δυνατή είναι και η μυθοπλασία για την ιστορία μετά το ναυάγιο, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το δράμα της ζωής συμβαίνει μέσα στις κατά τα άλλα, αγαπημένες οικογένειες, όχι μόνο στους βυθούς των 800 μέτρων…

Ένα βιβλίο ανατριχιαστικό, δυνατό, σε κάνει να καρδιοχτυπάς, να αγανακτείς και σε οδηγεί στην κάθαρση των ηρώων μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, αναφέρει το Blog της Κατερίνας Τσεμπερλίδου 

Θα σου κρατήσει εκπληκτική παρέα.

Εκδόσεις Μίνωας 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ