Σάλος με το Συνέδριο για την Γονιμότητα: Απέσυρε την αιγίδα η ΠτΔ - είπαν «όχι» Ελεονώρα Μελέτη, Καίτη Γαρμπή, Ράνια Θρασκιά (φωτό & βίντεο)

«Μια γυναίκα είναι ολοκληρωμένη με ή χωρίς παιδί»

Ένας σάλος έχει προκληθεί με  το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το συνέδριο ενώ με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει: «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Την ίδια ώρα διάσημα πρόσωπα που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην προώθηση του συνεδρίου, απέσυραν την στήριξή τους, ενώ πολλά ήταν και τα σχόλια των χρηστών στα social media.

Ελεονώρα Μελέτη: Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό

Σε ανάρτηση της στο Instagram η Ελεονώρα Μελέτη δημοσίευσε μια φωτογραφία που τράβηξε η Ρούλα Ρέβη και στην οποία την βλέπουμε έγκυο ακόμα μαζί με τον σύζυγό της.

Στο ποστ της έγραψε: «Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα.

 

Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Κ καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί κ ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα.

Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.
Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους.

Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».

Καίτη Γαρμπή: Eίδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην!

Η διάσημη τραγουδίστρια επίσης μέσα από ανάρυησή της εξήγησε τους λόγους που δέχτηκε αρχικα να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά και γιατί απέσυρε τελικά την στήριξή της.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!» 'εγραψε στο Twitter.

Ράνια Θρασκιά: Το video για το συνέδριο γονιμότητας, με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετη ως γυναίκα και ως σύμβουλο ψυχικής υγείας

«Επειδή με ρωτάτε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το video για το συνέδριο γονιμότητας, με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετη ως γυναίκα και ως σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η άποψή μου έχει αποτυπωθεί δημοσίως, στο παρακάτω post IG με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 9/5/21».

 

Έντονες αντιδράσεις για το Συνέδριο Γονιμότητας στα social media

Με αναρτήσεις τους στα social media Πολλοί χρήστες σχολίασαν αρνητικά το συνέδριο με έναν να γράφει χαρακτηριστικά σε tweet: 

«Και σκάει το σποτάκι για το #συνεδριο γονιμότητας και συνειδητοποιείς για ακόμα μια φορά,ότι αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτε..Μια γυναίκα είναι ολοκληρωμένη με ή χωρίς παιδί.
Με η χωρίς σύντροφο. Με ή χωρίς καριέρα. Με η χωρίς γάμο. Είστε για κλάμματα.. Τέλος.».

 

«#συνεδριο Δηλαδή τι ακριβώς προσδοκούν; Να "τιμωρούνται" γυναίκες που δεν φρόντισαν να τεκνοποιήσουν έγκαιρα; Αυτά είναι τρομακτικά πράγματα».

«Το #συνεδριο για τη #γονιμοτητα  στα Γιάννενα, πρέπει να αποτραπεί.. Οι γυναίκες είναι ελεύθερες να κάνουν ότι θέλουν με το σώμα τους.. Ο σκοταδισμός που θέλουν να επιβάλουν στην κοινωνία, δεν θα περάσει..!!».

«Δεν θα μας γυρίσετε στον μεσαίωνα.Όλες οι γυναίκες μπορούν να είναι ολοκληρωμένες σύμφωνα με την ζωή που έχουν επιλέξει.Λεμέ όχι στα στερεότυπα».

«Δεν ξέρω πως να σας μεταφέρω πόσο επικίνδυνα είναι αυτά που ακούγονται. Είναι μια προσπάθεια να μετατραπεί ένα ανεπτυγμένο κράτος, σε αναπτυσσόμενο. Το κορίτσι, για μια κοινωνία, πρέπει να σημαίνει δύναμη, όχι εργαλείο "σωτηρίας". #συνεδριο #συνεδριο_γονιμοτητας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ