Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις κρυπτονομίσματα - το αναγνωρίζουν ως ένα ανώτερο τεχνολογικά νομισματικό σύστημα

Το οικοσύστημα των crypto εξελίσσεται

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσεις ένα αδύναμο νόμισμα, να το μετατρέψεις σε ένα πιο δυνατό; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μετατρέψεις το Μπολιβαρ της Βενεζουέλας ή την τουρκική λίρα ή το Αργεντίνικο πέσο σε δολάρια ή ευρώ; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή. Δεν έχει έννοια να ξεχωρίσεις κάποια ως ιδανική. Οποιαδήποτε στιγμή και να το κάνεις, σε βάθος χρόνου είσαι κερδισμένος.

Πράγματι, μπορεί για μια ημέρα ή μια εβδομάδα ή κάποιους μήνες να είσαι προσωρινά χαμένος. Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Προσωρινά. Πως το γνωρίζεις; Γιατί έχεις αυτοπεποίθηση και δεν σε τρομάζουν οι διακυμάνσεις; Επειδή διαθέτεις την αντίληψη, τη γνώση, ότι έχεις αποκτήσει κάτι ανώτερο.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Bitcoin. Όλο και περισσότεροι το αναγνωρίζουν ως ένα ανώτερο τεχνολογικά νομισματικό σύστημα, επειδή διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, όπως το ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από τα προβλεπόμενα, με καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Η παραγωγή του δεν επηρεάζεται από οικονομικές συνθήκες ή πολιτικές αποφάσεις. Είτε καλές είτε κακές. Γνωρίζεις τους νόμους του παιχνιδιού εξαρχής, επειδή πρόκειται για το νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων, γράφει ο Βασίλης Παζόπουλος στο euro2day.gr.

Συνεπώς; Είναι τώρα η ώρα να αποκτήσεις Bitcoin ή Ethereum ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα; Όχι. Είναι η ώρα όμως να μάθεις για αυτό. Αν το αποκτήσεις χωρίς να γνωρίζεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με την πρώτη υποχώρηση θα φοβηθείς. Θα το πουλήσεις έντρομος, όπως τόσοι και τόσοι. Τα στοιχεία το δείχνουν καθαρά. Αυτοί που πουλάνε πιο γρήγορα –και μάλιστα με ζημιά- είναι οι καινούργιοι κάτοχοι. Αυτοί που δεν έχουν προλάβει να μάθουν τι αξία έχει αυτό που έχουν στα χέρια τους.

Για να βγεις ωφελημένος πρέπει να το κρατήσεις μακροχρόνια. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να κάνεις. Να έχεις πειστεί βαθιά μέσα σου. Να νιώσεις το όραμα. Να αντιληφθείς πως το Bitcoin δεν είναι απλά ένα νόμισμα. Είναι μια τράπεζα στον κυβερνοχώρο με όριο τα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Όσο αυξάνονται τα υπόλοιπα νομίσματα, που νομοτελειακά αυξάνονται, τότε συγκριτικά τα Bitcoin γίνονται όλο και πιο σπάνια. Οι συνειδητοποιημένοι κάτοχοι του Bitcoin έχουν σκεφτεί πολύ βαθύτερα για το πώς και γιατί το Bitcoin μπορεί να αποτύχει από τους επικριτές του Bitcoin. Αλλιώς δεν θα γινόντουσαν οπαδοί του εξαρχής.  

Η πιο επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική

Οι πιο επιτυχημένοι στον χώρο των crypto τι έκαναν; Το αντίθετο από αυτό που έχει επικρατήσει ως συμβατική σοφία. Δεν έκαναν επιμερισμό κινδύνου. Τα έβαλαν όλα στο Bitcoin και ίσως στο Ethereum. Όσο αλόγιστους και αν τους θεωρούν κάποιοι, υπάρχει μια αναμφισβήτητη αλήθεια: ότι δικαιώθηκαν. Οτιδήποτε άλλο και να είχαν αγοράσει την τελευταία δεκαετία, θα έχανε σε σχέση με το Bitcoin.

Ωστόσο είναι πράγματι τρελοί; Ή μήπως ακολούθησαν το παράδειγμα των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών στον κόσμο, όπως του Bezos και του Musk. Τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο; Προσηλώθηκαν σε ένα και μόνο όραμα. Όλα τα υπόλοιπα τα θεώρησαν χάσιμο χρόνου, ενέργειας, πόρων. Συμπεριφέρθηκαν αντίθετα σε όσα έχουμε μάθει πως είναι ο σωστός τρόπος στις επενδύσεις. Ο Musk σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ανάφερε πως δεν κατέχει καμία μετοχή άλλης εταιρίας, εκτός της Tesla.

Από πότε το να παραδειγματιστείς από τους πετυχημένους είναι κακή ιδέα; Ποιος ορίζει τι είναι ρεαλιστικό; Τα κλασικά επενδυτικά εγχειρίδια ή το αποτέλεσμα; Ποιοι είναι τελικά βάσει αποτελέσματος οι «ρεαλιστές» επενδυτές;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις πλούσιος. Ο πιο εύκολος είναι να αντιληφθείς την τάση και να την αγκαλιάσεις, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Είναι δύσκολο να χάσεις όσο είναι «καβάλα» στην τάση. Και τι δημιουργεί την τάση; Το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Όλες οι εταιρίες που κυριάρχησαν ήταν ουσιαστικά τεχνολογικές εταιρίες. Ακόμα και παλαιότερα η Standar Oil και η General Electric, διέθεταν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα και το εκμεταλλεύτηκαν σωστά.

Η θέση των αρνητών

Φυσικά πολλοί θα είναι αρνητές. Οι άνθρωποι ενστικτωδώς απεχθάνονται τις αλλαγές, ειδικά αν αισθάνονται -ακόμα και αν δεν είναι- βολεμένοι με το ισχύον καθεστώς. Η ελευθερία έχει κόστος και ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να το αναλάβουν. Προτιμούν την «ασφάλεια» που τους προσφέρει ένας αφέντης ή αυτά που γνωρίζουν. Ταυτίζονται με την ιδέα της υποταγής και η έλλειψή της τους προκαλεί ανασφάλεια.

Η εξάπλωση του Bitcoin έχει φτάσει στο σημείο όπου εξαρτάται από τους ίδιους τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα του. Οι υπερασπιστές του δεν χρειάζεται να εξηγήσουν πολλά, ούτε να δικαιολογηθούν σε εκείνους που ακόμα και τώρα δεν έχουν αντιληφθεί ότι συντελείται μια ολόκληρη οικονομική επανάσταση. Μια ανατροπή όπου κερδισμένοι δεν θα είναι οι πιο ισχυροί, αλλά οι πιο διορατικοί. Κάτι που δίνει σε όλους μια ευκαιρία.

Το αντίθετο συμβαίνει με αφορμή το περιστατικό με το Ελ Σαλβαδόρ. Οι επικριτές θα πρέπει να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο επιθυμούν να αποτύχει το εγχείρημα στην λατινοαμερικάνικη χώρα. Γιατί επιθυμούν να πληρώνουν 1-2-3% στην Visa και τις τράπεζες για τα ψώνια τους (είτε ως καταναλωτές είτε ως έμποροι) και να θεωρούν πλεονέκτημα το ότι περιμένουν μέρες να φτάσουν τα χρήματα από το εξωτερικό;

Με την strike στέλνεις σε ένα δευτερόλεπτο την πληρωμή σου στο κατάστημα με μηδενικό κόστος. Άμεσα μετατρέψιμα στο νόμισμα που θέλεις, δολάρια ή ευρώ ή Bitcoin κτλ. Δεν είναι ανάγκη να τα κρατήσεις σε Bitcoin. Και φυσικά το ίδιο ισχύει για τα διασυνοριακά εμβάσματα που σε ένα δευτερόλεπτο φτάνουν στον προορισμό τους. Και μάλιστα μπορεί ο αποστολέας να τα στείλει στο νόμισμα του, π.χ. δολάρια και να μετατρέπονται αυτόματα στο νόμισμα που θέλει ο παραλήπτης, π.χ. ευρώ. Χωρίς ουσιαστικά έξοδα μετατροπής.

Μέχρι τώρα τα ιδρύματα που λειτουργούν σαν ενδιάμεσοι, δικαιολογημένα εισπράττουν την αμοιβή τους. Η κοινωνία έβγαινε ωφελημένη από τις υπηρεσίες τους επειδή διευκόλυναν τις συναλλαγές. Τις έκαναν πιο εύκολες, πιο προσιτές, πιο οικονομικές. Όμως η εποχή τους ξεπερνάει. Είμαστε μπροστά σε μια επανάσταση, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική, εξαιτίας του Bitcoin. Μόνο από άγνοια ή συμφέρον είναι κάποιος ενάντιος. Όσο αφορά το συμφέρον, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι, αλλά το να ξεφύγει από τον κύκλο της άγνοιας μπορεί να κάνει ο ίδιος.

Υπάρχει η περίπτωση να μπαίνουμε σε μια χρονική περίοδο που οι Bitcoiners να θεωρηθούν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί από τους υπόλοιπους. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως το οικοσύστημα των crypto εξελίσσεται με την συμβολή, την αρωγή τους. Και αυτό από μόνο του αρκεί να το κάνει μια συναρπαστική εμπειρία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ