Ο Αιμίλιος Χειλάκης αποκλειστικά στο eirinika: «Θα είμαι ο Ακύλλας στις Άγριες Μέλισσες, ένας διαβολικός άγγελος - θα λατρέψετε να με μισείτε» - μια χορταστική συνέντευξη με τον μεγάλο ηθοποιό

Ο γνωστός ηθοποιός μιλάει στο eirinika.gr για τη συγκλονιστική παράσταση Οθέλλος και το ρόλο του Ιάγου, για τις "πληγές" του θεάτρου και των θεατών για το ρόλο του Ακύλλα στις Άγριες Μέλισσες και για τις πολύκροτες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο θέατρο

Ο Αιμίλιος Χειλάκης δεν χρειάζεται "συστάσεις" ο ταλαντούχος ηθοποιός μάς έχει χαρίσει πολλές αξέχαστες ερμηνείες στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Φέτος σκηνοθετεί μαζί με τον Μανώλη Δούνια, την συγκλονιστική παράσταση "Οθέλλος"

Στο αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ερμηνεύει εξαιρετικά τον Ιάγο.

Λίγο πριν την παρουσίαση της παράστασης στο "Ηρώδειο" την Πέμπτη 26 Αυγούστου, ζητήσαμε από τον Αιμίλιο Χειλάκη να μιλήσει στο eirinika.gr.

Όταν κλείνεις ραντεβού για να μιλήσεις με τον Αιμίλιο Χειλάκη, έχεις μεγάλες προσδοκίες. Δεινός ομιλητής, "to the point" τοποθετήσεις, άνθρωπος που δεν "μασάει τα λόγια του".

Οι μεγάλες μου προσδοκίες δικαιώθηκαν πλήρως. Ο Χειλάκης στην κουβέντα μας ήταν καθηλωτικός. Ένας αληθινός χείμαρρος.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο "Ιάγος",  μιλάει για το ρόλο του στον Οθέλλο αλλά και για την ευφυή σκηνοθεσία,  για τις "πληγές" του θεάτρου και των θεατών για το ρόλο του Ακύλλα στις Άγριες Μέλισσες και για τις πολύκροτες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο θέατρο.

Μιλάμε ακόμα με τον Αιμίλιο Χειλάκη για απαγορευμένους έρωτες, αλλά και για το θέμα των γυναικοκτονιών και της ισότητας των φύλων και ο Αιμίλιος Χειλάκης διατυπώνει "χωρίς φόβο και πάθος", απόψεις που πρέπει να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

* Στον Οθέλλο ο στόχος ήταν η ιστορία να φτάσει "καθαρή" στο θεατή και να αναδείξουμε ότι πρόκειται για μια τραγωδία του ξένου όχι της ζήλειας. 

* Προσπαθώ να παίζω όσο το δυνατόν στην κόψη των πραγμάτων κι όχι στην παρυφή τους, με βοηθάει πάρα πολύ να συμμετέχουν και οι άλλοι μαζί μου

* Οι γυναικοκτονίες που έγιναν από τον Μάιο και μετά είναι σα να συντροφεύουν την ιστορία του Οθέλλου.

* Το να μιλάς για τον διαφορετικό μαύρο το 1603 ή για τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, το 1603 , δηλαδή να μιλάς για δικαιώματα που τα έχουμε σήμερα στα χέρια μας, και μας ταλανίζουν ακόμα και δεν μπορούμε να τα λύσουμε, είναι σπουδαίο από μόνο του.

*Οι γυναικοκτονίες που έγιναν από τον Μάιο και μετά είναι σα να συντροφεύουν την ιστορία του Οθέλου

* Ο διαφορετικός πρέπει να είναι η σημαία της δημοκρατίας.

* Ένα από τα λίγα έργα λοιπόν που μιλάνε σε εμένα σα δημοκράτη και με κάνουν να θέλω να ανέβω στην έπαλξη του και να σας δηλώσω τα πιστεύω μου είναι κι ο Οθέλλος.

* Κάναμε κάτι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον τομέα , στο τι είναι η γυναικοκτονία. Δεν την κρύψαμε . Είμαστε όλοι παρόντες επί σκηνής και τη βλέπαμε να συμβαίνει. Για να νιώσει και ο ίδιος ο θεατής ότι με τον ίδιο τρόπο, είναι παρών στη ζωή του σε στιγμές που θα έπρεπε να παρέμβει αλλά δεν το κάνει. 

*  Ο  δυτικός κόσμος με την αντίληψη του να νικήσει ο καλύτερος, να νικήσει ο πιο δυνατός, δεν βοηθάει στην ισότητα. Δεν βοηθάει στο να μην έχουμε γυναικοκτονίες. Κι όταν λέμε γυναικοκτονία μιλάμε για το φόνο ενός ανθρώπου, με κύριο χαρακτηριστικό το φύλο του. Αυτό που πιστεύεις ότι σου ανήκει η γυναίκα σου. Αυτό που σου ανήκουν τα πράγματα , σου ανήκουν οι άνθρωποι. 

* Και επειδή λοιπόν η γυναίκα σου πιστεύεις ότι σε κερατώνει, τη σκοτώνεις επειδή σου ανήκει. Ενώ μπορείς πολύ απλά να ανοίξεις την πόρτα και να πεις "Παρακαλώ φύγε, να πας να βρεις κάτι άλλο".

Δεν το κάνουν όμως οι περισσότεροι επειδή  ότι βάλλεται η ανδρική τους κυριαρχία. 

* Δεν θα σταματήσουν οι γυναικοκτονίες . Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην πορεία του Homo Sapiens. Αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί. 

.* Αν χρειάζεσαι για να είσαι ολοκληρωμένος να σκοτώσεις, λυπάμαι το είδος μας δεν έχει προχωρήσει.

 *Ναι υπάρχουν απαγορευμένοι έρωτες. Γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιον Θανάση ή κάποιον Βαγγέλη που θέλουν να είναι μαζί και θέλουν να έχουν ένα παιδί. Απαγορευμένος έρωτας είναι αυτό.

.* Ο Ιάγος είναι ο τύπος που δεν έχει κατσίκα και θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Δεν μπορεί να κάνει ο Ιάγος κάτι για να αποκτήσει μια κατσίκα. 

* Στις Άγριες Μέλισσες θα ήταν λάθος να αρνηθώ γιατί είναι μια εξαιρετική δουλειά που πηγαίνει πολύ καλά. 

 * Ο Ακύλλας είναι ένας "διαβολικός άγγελος" 

* Ως Ακύλλα θα λατρέψετε να με μισείτε 

* Η πραγματική αιτία για την συμπεριφορά του Ακύλλα είναι ο ρατσισμός Η εκδίκηση για το θάνατο του αδερφού του είναι η αφορμή.

* Στον τρίτο κύκλο της σειράς Άγριες Μέλισσες, θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές της ζωής στην περίοδο της δικτατορίας.

* Η τέχνη κάνει ερωτήσεις. Η στρατευμένη τέχνη δίνει απαντήσεις. Δεν πιστεύω σε αυτήν.

* Η πιο συγκινητική στιγμή στον Οθέλλο ήταν όταν ήρθε μια κυρία , μας κοίταξε στα μάτια και μας ρώτησε: "Γιατίιιι"; 

* Το θέατρο είναι ένας μεγάλος ελέφαντας και εμείς είμαστε πολύ μικροί για να του αφήσουμε αμυχές. 

* Τα θέατρα δεν έπρεπε να κλείσουν στην περίοδο της πανδημίας - Ήταν λάθος αλλά ο κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτου...

* Μπορεί να ξέρεις ότι κάποιος είναι "πέφτουλας" δεν μπορείς να ξέρεις ότι μια μέρα θα γίνει βιαστής

* Ο κόσμος ακούει πιο εύκολα κάποιον που μισεί από κάποιον που διαχειρίζεται τη συγνώμη. 

* Το θέατρο θα βγει κερδισμένο από αυτή την ιστορία γιατί πλέον οι άνθρωποι θα το σκέφτονται δύο και τρεις φορές περισσότερο πριν διαπράξουν τέτοιες πράξεις. Γιατί αυτό είναι έγκλημα. 

 * όταν εγώ Τετάρτη δημοτικού έτρωγα ξύλο από το δάσκαλο με έναν μεγάλο χάρακα, γιατί δεν πήγα στο κατηχητικό το Σάββατο,  κι ο πατέρας μου έλεγε: "Καλά κάνετε στο παιδί", όταν νομιμοποιούνταν η βία ως μέσον διαπαιδαγώγησης, όπως καταλαβαίνετε αυτό για μια ολόκληρη γενιά ήταν εντός εισαγωγικών κανονικό.

* Υπάρχουν ακόμα οι γραφικοί που ασκούν βία αλλά πλέον παίρνουν την απάντηση που τους αξίζει

*Αν κάποιος μου επετέθη με σκοπό να ασκήσει βία . Του απάντησα... Ξέρει ο ίδιος αν του απάντησα καλά. 

* Απέχω συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια από τον ελληνικό κινηματογράφο - Λατρεύω τον Λάνθιμο

* Νιώθω ότι ο Λιγνάδης με πρόδωσε. Όταν οι φίλοι σου κάνουν κάτι τόσο αποτρόπαιο είναι προδοσία 

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

-  Ει. Π. Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από τον «Οθέλλο» που είναι μία από τις “must see” παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού.

Έχετε κάνει μία ευφυή σκηνοθεσία. Με αφαιρετικά μέσα δίνετε έμφαση στο κείμενο και αφουγκραστήκατε τα θέματα του έργου τα οποία παρουσιάζετε στο θεατή.

Πώς προσεγγίσατε το έργο και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ;

- Αιμίλιος Χειλάκης : Δραματουργικά αυτά τα έργα είναι πολύ δύσκολο να τα πειράξεις. Αν όμως η δραματουργία σου  έχει ένα στόχο, όπως η δική μας με τον Μανώλη τον Δούνια , ο οποίος ήταν να αποδραματοποιήσουμε τις σκηνές τις ιδιωτικές και να τις φέρουμε σε δημόσιο λόγο - εξ' ου και η παρουσία διαρκώς των ηθοποιών επί σκηνής - έτσι ώστε  να βλέπουν όλοι διαρκώς το τι συμβαίνει ακόμα και στις ιδιωτικές στιγμές.

Αυτό λοιπόν μας βοήθησε να διηγηθούμε την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι ξένος. Δημιουργήσαμε λοιπόν με το Μανώλη, μία αποιδιωτικοποίηση, - σας το λέω όσο πιο θεατρολογικά μπορώ - .

Αποιδιωτικοποιήσαμε λοιπόν τις στιγμές και τις φέραμε στη δημόσια σφαίρα, όπως έκανε η αρχαία ελληνική τραγωδία στα οράματα της. Αυτό δίνει μια λαϊκότητα στην παράσταση, και όταν λέω λαϊκότητα δεν εννοώ επ' ουδενί  λαϊκισμό . Εννοώ ότι κάνει την ιστορία προσιτή, και ο μύθος μπορεί να έρχεται στο θεατή πολύ πιο "καθαρός" . Και ο στόχος μας να αναδείξουμε ότι αυτή είναι μια τραγωδία του ξένου κι όχι της ζήλειας, είναι πολύ πιο ξεκάθαρος.

- Ει. Π: Ως σκηνοθέτης της παράστασης είχατε στη διάθεση σας ένα πολύ δυνατό και πολύμορφο κάστ. Τον Γιάννη Μπέζο, τη Μυρτώ Αλικάκη, τη νεαρή Μάρα Γραβάνη αλλά και τον Κρις Ροντάνοφ. Πώς συνεργαστήκατε με τον καθένα ξεχωριστά και πώς τους «οδηγήσατε» να προσεγγίσουν το ρόλο τους;

Ως σκηνοθέτης Θελήσατε να «ανακαλύψετε» και να παρουσιάσετε και άλλες διαστάσεις στις ερμηνευτικές δυνατότητες του κάθε ηθοποιού;

- Αιμίλιος Χειλάκης: Είπατε πάρα πολύ σωστά πώς αυτός ο θίασος έχει να κάνει με εξαιρετικές μονάδες. Εξαιρετικές μονάδες οι οποίες θα συνδράμουν στο ρόλο. Όταν έχεις ηθοποιούς σαν την Μυρτώ την Αλικάκη, το Γιάννη το Μπέζο, που μόνο η ιστορία τους έχει αποδείξει την αξία τους, κι όταν έχεις νεότερους ηθοποιούς , όπως είναι ο  Κρις Ραντάνοφ , όπως είναι ο Κώστας Κορωναίος,  κι όταν έχεις νέα παιδιά σαν τον Αλέξανδρο Βάρθη,τον Νίκο Τσιμάρα, όταν έχεις τη Μαρία τη Γραβάνη και την  Ελευθερία την Κοντογεώργη, οι οποίες είναι  κορίτσια 25 χρονών , τα οποία όμως ξέρουν πολύ καλά τι θα πει σύνολο κι όχι μονάδα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Στα παιδιά δεν  είπα πώς θα παίξουνε, ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται  να πεις στον ηθοποιό πώς θα παίξει . Ξέρει ο ίδιος.Τα παιδιά είχαν την οδηγία στο ρυθμό. Δεν είχε να κάνει η οδηγία με το συναίσθημα. Όλοι ξέρουν τι συναίσθημα έχουν τα λόγια. Το θέμα είναι σε τι ρυθμό τα λες.

Κι επειδή κι ο Μανώλης κι εγώ είμαστε οπαδοί της συχνότητας κι εγώ ως ηθοποιός προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν "Σίσυφος" , δηλαδή να παίζω όσο το δυνατόν στην κόψη των πραγμάτων κι όχι στην παρυφή τους, με βοηθάει πάρα πολύ να συμμετέχουν και οι άλλοι μαζί μου.

Ξέροντας λοιπόν οι νέοι ηθοποιοί ότι εγώ σαν "φυσικός αρχηγός τους" είμαι διαρκώς στα "κόκκινα" δεν θα μπορούσαν κι αυτοί να μην είναι.

Διαβάστε επίσης: Πάμε θέατρο; Οι "must see" παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού - Γιατί δεν πρέπει να τις χάσετε (φώτο)

Άρα τα πράγματα κυλάνε όπως πρέπει να πάνε, άταν υπάρχει μια σωστή οδηγία και όταν οι ρυθμοί της παράστασης είναι στις ταχύτητες που πρέπει.

- Ει. Π.: Ως έργο ο Οθέλλος πώς παρουσιάζει τελικά τον ρατσισμό; Είναι ένα έργο με δυνατά αντιρατσιστικά μηνύματα;

- Αιμ. Χειλ.: Δεν ξέρω τι πραγματικά θα είχε στο νου του αυτός ο σπουδαίος ποιητής ο Σαίξπηρ , γράφοντας το. Το να μιλάς για τον διαφορετικό μαύρο το 1603 ή για τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, το 1603 , δηλαδή να μιλάς για δικαιώματα που τα έχουμε σήμερα στα χέρια μας, και μας ταλανίζουν ακόμα και δεν μπορούμε να τα λύσουμε, είναι σπουδαίο από μόνο του.

Στο να αναλάβουμε  εμείς να παρουσιάσουμε αυτή την ιστορία σήμερα, μας βοηθάει όχι μόνο η πραγματικότητα και το τι συμβαίνει ακριβώς στην κοινωνία μας σήμερα, Οι γυναικοκτονίες που έγιναν από τον Μάιο και μετά είναι σα να συντροφεύουν την ιστορία του Οθέλου. 

Αυτό που θελήσαμε να δείξουμε πιο δυνατά στις επάλξεις μας, ήταν ότι ο άνθρωπος , ο οποίος είναι έτοιμος να διαβληθεί , διαβάλλεται πολύ πιο εύκολα.

Δεν είναι ότι ο Ιάγος είναι ο "Master" της κακίας είναι  ότι ο Οθέλλος είναι ήδη ηττημένος μέσα στη διαφορετικότητα του . Προσπαθούμε λοιπόν να δείξουμε ότι το διαφορετικό δεν είναι κακό.

Το διαφορετικό είναι σπουδαίο, το να είσαι διαφορετικός σε κάνει μοναδικό , μέσα σε μια κοινωνία η οποία μπορεί να το αντέξει φυσικά.

Ξέρεις οι δημοκρατίες είναι συλλογικότητες. Είναι πολλοί διαφορετικοί μαζί. Στο φασισμό είναι όλοι ίδιοι .

Κατηγοριοποιημένοι. Ίδια κοστούμια, ίδια ρούχα, ίδες κινήσεις, Ο διαφορετικός πρέπει να είναι η σημαία της δημοκρατίας.

Κι επειδή ακόμα και σήμερα παλεύουμε για τη δημοκρατία και την ανάδειξη της, γιατί ακόμα και τώρα υπάρχουν φωνές που λένε ότι  δεν τη χρειαζόμαστε, και πρέπει να την αποδείξουμε ξανά.

Ένα από τα λίγα έργα λοιπόν που μιλάνε σε εμένα σα δημοκράτη και με κάνουν να θέλω να ανέβω στην έπαλξη του και να σας δηλώσω τα πιστεύω μου είναι κι ο Οθέλλος. Και το κάναμε. 

- Ει. Π: Ως Ιάγος δίνετε ρεσιτάλ ερμηνείας. Παρουσιάζεστε επί σκηνής ως ένας άνθρωπος άδειος από συναισθήματα, πλην του φθόνου και του μίσους που έχετε για τον Οθέλλο , που ηδονίζεται με το κακό.

Πώς προσεγγίσατε το ρόλο και πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που είναι και σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής να διαχειριστεί ένα ρόλο;

- Αιμ. Χειλ. : Εγώ σαν σκηνοθέτης είμαι σαν το παιδί που πήρε την μπάλα στην πλατεία και είπε: Λοιπόν μια και κρατάω τη μπάλα, να σας πω σε τι θέση θα παίξουμε;

Εγώ  παίρνω τη θέση του τερματοφύλακα, εσύ θα παίξεις εδώ, εγώ θα παίξω εκεί, ελάτε όλοι μαζί  να βάλουμε το γκολ. Δεν έχω ψάξει να στηρίξω ή να στηριχθώ πέραν του ρυθμού . 

Εγώ στηρίχθηκα στο έργο. Αυτό (σ.σ. το έργο) αποδεικνύει μια καλή ερμηνεία.

Γιατί η ερμηνεία υπάρχει ήδη από την κατασκευή . Ερμηνεία θα πει πώς έχεις αντιληφθεί τα πράγματα. Άλλωστε το λέει η λέξη. όταν λέμε εξαιρετική η ερμηνεία ενός ηθοποιού σημαίνει ότι αυτός έχει αντιληφθεί εξαιρετικά τα πράγματα που τον περιβάλλουν. 

Και τα βασικότερα πράγματα που περιβάλλουν έναν ηθοποιό επί σκηνής είναι η ιστορία, οι συνάδελφοι και οι ρυθμοί. Και νομίζω ότι έχουμε καταφέρει με το Μανώλη , ο οποίος είναι πραγματικά γνώστης, όλοι οι ηθοποιοί - συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου - να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Απλά ο Ιάγος τυχαίνει να βρίσκεται διαρκώς επί σκηνής, σε σημείο που το έργο θα έπρεπε να λέγεται "Ιάγος" όχι "Οθέλλος". Αυτό έχει να κάνει με την τύχη ενός ηθοποιού που έχει ένα μεγάλο ρόλο να παίξει. Σαν το παιδί που κρατάει την μπάλα που λέγαμε πριν.

 

- Ει. Π. Παρατηρώ από την απάντηση σας ότι σας διακρίνει μία σεμνότητα.....

- Αιμ. Χειλ. Δεν είμαι σεμνός πιστέψτε με, είμαι έξυπνος. Όταν έχεις εξαιρετικούς ηθοποιούς δίπλα σου, πολύ καλύτερους από εσένα, γίνεσαι και συ καλύτερος  Εγώ πάντα φροντίζω να είμα με ανθρώπους καλύτερους από εμένα. Γιατί κάτι μου δίνουν. Ακόμα και οι άνθρωποι , οι οποίοι σε κάτι υπολείπονται σε κάτι άλλο είναι πιο δυνατοί.

Όλοι μας έχουμε μέσα μας πράγματα τα οποία όταν τα αναδείξει η σωστή σκηνοθετική πρακτική , έχεις ότι καλύτερο μπορείς. Εγώ έχω δει ανθρώπους να μεγαλουργούν σε παραστάσεις ακόμα κι όταν έχουν δυσκολίες να κατανοήσουν το κείμενο. Με το Μανώλη βέβαια , αναπτύξαμε μια τεχνική διδασκαλίας του κειμένου η οποία βοηθάει πάρα πολύ στην κατανόηση. Και όταν όλοι μαζί έχουμε καταλάβει το ίδιο, θα παίξουμε το ίδιο.

- Ει. Π.: Ο Οθέλλος πέραν του ρατσισμού πραγματεύεται δύο ακόμη σημαντικά θέματα: Το ένα είναι ο απαγορευμένος έρωτας και το άλλο η γυναικοκτονία Πώς επιλέξατε να τα παρουσιάσετε;

Κάναμε κάτι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον τομέα , στο τι είναι η γυναικοκτονία. Δεν την κρύψαμε . Είμαστε όλοι παρόντες επί σκηνής και τη βλέπαμε να συμβαίνει. Για να νιώσει και ο ίδιος ο θεατής ότι με τον ίδιο τρόπο, είναι παρών στη ζωή του σε στιγμές που θα έπρεπε να παρέμβει αλλά δεν το κάνει. 

Υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία των ηθοποιών σε αυτή τη σκηνή.

Δεν μπορούν να σώσουν την κοπέλα που πνίγεται δίπλα τους, ενώ κρατάνε φανάρια και τα βλέπουν όλα . Έτσι είναι και η αδυναμία του απλού ανθρώπου να σώσει τον γείτονα ή τη γειτόνισσα από την κακοποίηση.

Γιατί και εμάς νομίζω ότι η σιωπή μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ όταν συμβαίνουν αυτά.

Βεβαίως η σιωπή βοηθάει σε κάτι το οποίο λέγεται πατριαρχική κοινωνία η οποία εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια που την έχουμε, δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Πρέπει όμως να θυμίσουμε στον κόσμο , γιατί είμαστε παιδιά της δημοκρατίας ότι η ισότητα ειδικά ανάμεσα στα φύλα είναι ότι μπορεί να αναδείξει πραγματικά τον πολιτισμένο άνθρωπο.

Δυστυχώς ο δυτικός κόσμος με την αντίληψη του να νικήσει ο καλύτερος, να νικήσει ο πιο δυνατός, δεν βοηθάει στην ισότητα.

Δεν βοηθάει στο να μην έχουμε γυναικοκτονίες. Κι όταν λέμε γυναικοκτονία μιλάμε για το φόνο ενός ανθρώπου, με κύριο χαρακτηριστικό το φύλο του.

Αυτό που πιστεύεις ότι σου ανήκει η γυναίκα σου. Αυτό που σου ανήκουν τα πράγματα , σου ανήκουν οι άνθρωποι. 

Και επειδή λοιπόν η γυναίκα σου πιστεύεις ότι σε κερατώνει, τη σκοτώνεις επειδή σου ανήκει.

Ενώ μπορείς πολύ απλά να ανοίξεις την πόρτα και να πεις "Παρακαλώ φύγε, να πας να βρεις κάτι άλλο".

Δεν το κάνουν όμως οι περισσότεροι επειδή θεωρούν ότι βάλλεται η ανδρική τους κυριαρχία. 

Αν εμείς μπορέσουμε να βάλουμε σε δέκα ανθρώπους, σε 10 έστω ανθρώπους, από τους χιλιάδες που είδαν την παράσταση, αυτή την καινούργια σκέψη ,, κάτι πετύχαμε.

- Ει. Π.: Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες σωρείας ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες. Μαζί με τη σημερινή, (σ..σ. τη δολοφονία της Γεωργιανής γυναίκας στη Θεσσαλονίκη από το σύντροφο της),  έχουμε δέκα γυναικοκτονίες σε λιγότερο από τρεις μήνες.  Τι πιστεύετε ότι φταίει γι’ αυτή την έξαρση και πώς πιστεύετει ότι μπορεί το φαινόμενο να σταματήσει;

- Αιμ. Χειλ.: Δεν θα σταματήσει το φαινόμενο. Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην πορεία του Homo Sapiens. Αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί. 

Γιατί  βλέπεις οι Ταλιμπάν, κάνουν αφαιρούν ελευθερίες με άλλοθι τη θρησκεία τους. Δεν είναι φοβερό; Οι θρησκείες είναι φιλοσοφίες συγχώρεσης και αγάπης. Και ξαφνικά μία θρησκεία , μάλλον μία έκφανση της θρησκείας, αυτή που λέγεται Σαρία οδηγεί στο μίσος.

Όταν λοιπόν διαχειρίζεσαι τη ζωή σου με το μίσος, αυτό το μίσος δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, ο θάνατος θα υπάρχει. Ο φόνος θα υπάρχει. Κι όταν διαχειρίζεσαι με μίσος τον συνάνθρωπο που είναι λίγο πιο αδύναμος από εσένα, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν γυναικοκτονίες . 

Δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν στρατιωτικές δολοφονίες. Δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν  άνθρωποι που σκοτώνουν τον Παύλο Φύσσα , δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώνουν άλλους ανθρώπους, γιατί είναι άλλης φυλής. 

Αυτοί διαρκώς θα υπάρχουνε γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς. Δεν μπορούν να νιώσουν αλλιώς σαν άνθρωποι. Δεν μπορούν να νιώσουν αλλιώς ολοκληρωμένοι. Αν χρειάζεσαι για να είσαι ολοκληρωμένος να σκοτώσεις, λυπάμαι το είδος μας δεν έχει προχωρήσει.

- Ει. Π. Εν έτει 2021 υπάρχουν ακόμη απαγορευμένοι έρωτες; Και - αν θέλετε μου απαντάτε - Εσείς έχετε ζήσει κάποιον απαγορευμένο έρωτα;

- Αιμ. Χειλ. : Δεν θα σας απαντήσω στο δεύτερο σκέλος γιατί είναι μια προσωπική πληροφορία που δεν χρειάζεται να μοιραστώ με κανέναν. Αυτά τα πράγματα είναι τόσο προσωπικά που αν τα αναλύσεις δημόσια χάνουν κάτι από τη μαγεία τους.

Νομίζω ότι ακόμα και τις στιγμές που έχουμε κάνει "παρανομίες" εντός εισαγωγικών, ειδικά στα ερωτικά σκιρτήματα μας, αυτό έχει να κάνει με ένα είδος ρομαντισμού.

Πάμε στο πρώτο σκέλος. Ναι υπάρχουν απαγορευμένοι έρωτες. Γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιον Θανάση ή κάποιον Βαγγέλη που θέλουν να είναι μαζί και θέλουν να έχουν ένα παιδί. Απαγορευμένος έρωτας είναι αυτό.

Ή ότι υπάρχει μια Μαρία που ερωτεύθηκε μία Θάλεια. Υπάρχουν απαγορευμένοι έρωτες γιατί κάποιος δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένας Έλληνας, αγάπησε μια Αλβανίδα, ή το αντίστροφο. 

Υπάρχουν λοιπόν απαγορευμένοι έρωτες. Εκεί όμως είναι το πρόβλημα. Ότι η απαγόρευση έγκειται στο χώρο του διαφορετικού.

- Ει. Π. : Οι κακοί είναι πολύπλοκοι χαρακτήρες . Και συνήθως έχουν το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη μιας υπόθεσης. Συνήθως υπάρχει ένα background που τους κάνει να φέρονται έτσι. Στον Ιάγο αυτό είναι το ερωτικό πάθος;

- Αιμ. Χειλ. : Νομίζω στον Ιάγο αυτό το  background που τον οδηγεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που κάνει είναι ο κομπλεξισμός του.

Ο Ιάγος είναι ο τύπος που δεν έχει κατσίκα και θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Δεν μπορεί να κάνει ο Ιάγος κάτι για να αποκτήσει μια κατσίκα. 

Είναι τόσο ποταπός ο λόγος (σ.σ. για τον οποίο κάνει όλα αυτά ), που σχεδόν δεν υπάρχει ο λόγος. Αυτό είναι το φοβερό με τον Ιάγο. Αλλά πεθαίνουν όλοι εξαιτίας του στο τέλος.

- Ει. Π. : Ας πάμε τώρα σε έναν άλλο «κακό» που θα υποδυθείτε: Τον Ακύλλα στις Άγριες Μέλισσες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Και πώς θα τον προσεγγίσετε ερμηνευτικά;

- Αιμ. Χειλ.: Δεν μπορώ να σας πω τα χαρακτηριστικά του, γιατί κι εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμη στα χέρια μου το πλήθος των σεναρίων που θα μου επιτρέψει, να τα δω και να διαμορφώσω το ρόλο.

Σιγά-σιγά έρχονται τα σενάρια 

Και δεν μπορώ να σας απαντήσω για το πώς θα τον προσεγγίσω γιατί έχω παίξει σε δέκα σκηνές, από δέκα διαφορετικά επεισόδια.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τον προσεγγίσεις παρά μόνο τεχνικά. Αν εγώ τώρα κάτσω και σας πω όλη την τεχνική μου σε σχέση με αυτό που θα κάνω με τον Ακύλλα, θα χάσετε όλη τη μαγεία. 

Για αυτό μη ρωτάτε τίποτα για τον Ακύλλα και την τεχνική του , απολαύστε τον όταν έρθει. 

 

 

- Ει. Π.: Πώς προέκυψε τη συμμετοχή σας στο σήριαλ;

- Αιμ. Χειλάκης: Μου έκανε την πρόταση ο Λευτέρης ο Χαρίτος, με τον οποίο γνωριζόμαστε 20 - 27 χρόνια και ήταν μια πρόταση την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ γιατί είναι μια εξαιρετική δουλειά , με εξαιρετικό σκηνοθέτη, με εξαιρετικούς συναδέλφους, και ήταν μια δουλειά που πηγαίνει πολύ καλά. Θα ήταν λοιπόν λάθος μου να πω όχι σε κάτι που ήδη πηγαίνει τόσο καλά.

Άκουσα λοιπόν ότι θα μπουν κι άλλοι υπέροχοι συνάδελφοι  κι αυτό μου έκανε ακόμα μεγαλύτερη χαρά.

 

 

 - Ει. Π:  Ο Λευτέρης  Χαρίτος έχει δείξει ως τώρα ότι κανένας χαρακτήρας στις  Άγριες Μέλισσες δεν είναι «μονοδιάστατος». Δηλαδή μόνο καλός ή μόνο κακός Και οι κακοί όπως ο Βόσκαρης ή ο Δούκας ή ο Κυπραίος είχαν ανθρώπινες στιγμές και στιγμές που έδειξαν ένα καλό πρόσωπο. Ο Ακύλλας έχει τέτοιες στιγμές; 

- Αιμ. Χειλάκης: Αυτό θέλουμε να φτιάξουμε με το Λευτέρη . Έναν πολύπλοκο χαρακτήρα. Ο Ακύλλας είναι ένας "διαβολικός άγγελος"

Δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω. Τα πράγματα όλα συμβαίνουν εκεί που δεν περιμένεις να συμβούν.

- Εί. Π.: - Η επόμενη ερώτηση ήταν Ποιος θα είναι ο ρόλος που θα παίξει ο Ακύλλας στις εξελίξεις του έργου; Ποιοι θα είναι τα θύματα του; Τα πυρά του θα στραφούν κυρίως εναντίον της Ελένης; αλλά από ότι καταλαβαίνω πάμε παρακάτω... .(γέλια)

- Αιμ. Χειλ.: Ακριβώς πάμε παρακάτω (γέλια). Γιατί δεν είναι ωραίο να λέμε κι αυτά που λέγονται στην Ελλάδα spoilers γιατί χάνεται η μαγεία. Όταν σου αρέσει μία σειρά, καλό είναι να τη βλέπεις χωρίς να ξέρεις τι θα γίνει παρακάτω. Να υπάρχει η μαγεία του αιφνιδιασμού, της έκπληξης, η αγωνία.

- Ει. Π.: Δεν διαφωνώ γιατί κι εγώ βλέπω το σήριαλ και δεν θέλω να ξέρω τις εξελίξεις αλλά...ρώτησα για να τονίσουμε το ρόλο του Ακύλλα και να δημιουργήσουμε λίγο παραπάνω σασπένς....

-  Αιμ. Χειλ:  Θα σας δώσω μία απάντηση: Ως Ακύλλα θα λατρέψετε να με μισείτε .... (γέλια)

- Ει. Π.: Στην περίπτωση του Ακύλλα η προφανής «δικαιολογία» για τις πράξεις του είναι η εκδίκηση για το θάνατο του αδερφού του. Αυτή τον οδηγεί στις πράξεις του ή η φασιστική ιδεολογία; 

-  Αιμ. Χειλ: Νομίζω ότι το πρώτο είναι η αφορμή το δεύτερο είναι η αιτία . Η αιτία για την συμπεριφορά του Ακύλλα είναι ο ρατσισμός. ο φυλετικός ρατσισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός που διέπει τη φασιστική παρακρατική  οργάνωση τους Άβατες της οποίας ηγείται.

- Ει. Π. Στον τρίτο κύκλο της σειράς μπαίνουμε σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ελληνικής ιστορίας αυτή της δικτατορίας. Πώς θα παρουσιαστεί; Θα αναδειχθούν όλες οι πλευρές αυτής της περιόδου; Από τα εγκλήματα της χούντας ως την καθημερινότητα των ανθρώπων και τα κίνητρα όσων πήγαν με το καθεστώς , αλλά και τα δεινά όσων αντιτάχθηκαν στους καθεστωτικούς;

 - Αιμ. Χειλ: Απαντήσατε η ίδια την ερώτηση σας. Θα συμβούν όλα  αυτά που είπατε. 

- Ει. Π.: Ως άνθρωπος έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Ο Ακύλλας είναι υπέρμαχος της φασιστικής ιδεολογίας Πώς αντιμετωπίσατε αυτήν την κόντρα με τα δικά σας πιστεύω πτυχή του χαρακτήρα του; Θα προσπαθήσετε να παρουσιάσετε μέσα από την ερμηνεία σας όλα τα κακά στοιχεία που έχει ένας τέτοιος χαρακτήρας; Θα προσπαθήσετε δηλαδή όπως και στον Ιάγο να τον παρουσιάσετε ως έναν άνθρωπο κενό από συναισθήματα και αδίστακτο;

- Αιμ. Χειλ.: Η απάντηση μου είναι ότι αυτό κάνει η τέχνη. Εγώ μέσα από το έργο θα σας βάλω τις ερωτήσεις σε εσάς τους θεατές. Δεν θα σας δώσω καμία απάντηση.

Εγώ σαν ηθοποιός έχω να πω τα λόγια ενός χαρακτήρα, τα οποία δείχνουν αυτό που συμβαίνει στην εποχή του. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι "α καλά κάνει " Ένας ακροδεξιός επί παραδείγματι θα τον δει με συμπάθεια. 

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά, μεταξύ του τι είναι ιστορία , τι είναι η τέχνη και τι είναι η στρατευμένη τέχνη.

Η τέχνη κάνει ερωτήσεις. Η στρατευμένη τέχνη δίνει απαντήσεις. Δεν πιστεύω σε αυτήν.

Εγώ μπορεί να είμαι ένας ιδεαλιστής ο οποίος, δεν πιστεύει στο φασισμό, μπορεί να είμαι και κουμουνιστής δεν έχει σημασία, αλλά όταν θα υποδυθώ έναν χαρακτήρα της αντίθετης ιδεολογίας θα πρέπει να βρω τα στοιχεία που εντός εισαγωγικών τον ίδιο τον δικαιώνουν για να μπορέσετε εσείς μετά να καταλάβετε αν αυτοί οι χαρακτήρες σας ενδιαφέρουν ή όχι.

- Ει. Π.:  Ποιο είναι το πιο συγκινητικό σχόλιο που ακούσατε από θεατή για τον Οθέλλο;

- Αιμ. Χειλάκης: Νομίζω ότι ήταν μια κυρία που μας πλησίασε και μας κοίταξε στα μάτια και μας είπε: "Γιατίιιιι; " Μας ρώτησε "Γιατί συνέβησαν όλα αυτά"; Αυτή η ερώτηση η τεράστια νομίζω ότι αντικατοπτρίζει όλο αυτό που θέλαμε να κάνουμε με αυτό το έργο.

- Ει. Π. :Περάσαμε μια μακρά περίοδο μακριά από το θέατρο και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον επόμενο χειμώνα . Το θέατρο βγήκε πληγωμένο από αυτό ή πιο δυνατό;

- Αιμ. Χειλάκης: Το θέατρο είναι ένας μεγάλος ελέφαντας και εμείς είμαστε πολύ μικροί για να του αφήσουμε αμυχές.

Δεν νομίζω ότι θα πάθει τίποτα το θέατρο από αυτό. Οι θεατές έπαθαν. Την ανάγκη για να ξανασυμβεί θέατρο την είχαν οι ίδιοι οι θεατές περισσότερο από εμάς τους ηθοποιούς. 

Φέτος το καλοκαίρι κατάλαβα όταν ξεκινήσαμε τις παραστάσεις, ότι η χαρά που υπήρχε κάτω στο γεμάτο θέατρο, των ανθρώπων που ήταν παρόντες στην παράσταση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας χαρά. 

Να ξέρετε λοιπόν ότι εσείς που μας βλέπετε από κάτω, είστε αυτό που λέγεται θέατρο. Και αν έχει πάθει κακό το θέατρο, πρέπει να αναρρωτηθείτε αν έχετε πάθει κακό εσείς από την απουσία του .

Γιατί  κάποιοι είχαν ονομάσει τα θέατρα μη απαραίτητες δομές. 

 

 

Αυτά δεν πρέπει να ξανασυμβούν.

Πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι η λέξη και μόνο θέατρο δημιουργεί κάτι. Πρέπει να τη λέμε τη λέξη αυτή παντού.

Να τη λέμε όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε τσιγάρα από το περίπτερο. Να τη λέμε την ώρα που κόβουμε το εισητήριο στο λεωφορείο.

Να τη λέμε στο θείο ή στην θεία που μας ρωταέι "τι κάνεις"; Να απαντάμε ¨"Θα ήθελα να πάω θέατρο",  τη λέμε να μην ξεχαστεί γιατί αν ξεχαστεί, ξεχνιούνται τα εκκλησιάσματα. 

Γιατί το θέατρο είναι εκκλησίασμα . Γιατί καλείστε να είστε παρόντες σε κάτι μεγαλύτερο από σας. 

 

 

- Ει. Π: Πιστεύετε ότι οι ιθύνοντες διαχειρίστηκαν σωστά την πανδημία και συγκεκριμένα σε σχέση με τον πολιτισμό; Ή θα έπρεπε το lockdown να μην είναι τόσο καθολικό;

- Αιμ. Χειλάκης: Πιστεύω ότι αν τα θέατρα είχαν μείνει ανοικτά με μια πληρότητα 30% ο κόσμος θα πήγαινε στο θέατρο, θα είχε τις αποστάσεις , θα ξέσπαγε, θα είχε κάτι να κάνει κάποια βράδια.

Και θα μπορούσε να έχει γλυτώσει και το ελληνικό κράτος πάρα πολλά λεφτά από τις αποζημιώσεις που έδωσε για τα θέατρα και τους επαγγελματίες του θεάτρου. Όμως ο κιμάς κόβεται πάντα παρουσία του πελάτου. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν όλοι εκεί και έβλεπαν να κόβεται ο κιμάς. Επειδή το έκανε η Γερμανία , επειδή το έκανε η Αγγλία , πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Ή να δούμε αν το έκανε η Γερμανία για να το κάνουμε.

Θεωρώ λοιπόν ότι η πρακτική των κυβερνώντων μας και των επαϊόντων , οι οποίοι είναι στα πέρυξ της υγείας, δεν ήτανε σωστή, Τα κάναμε όλα μαζί ένα μπούγιο. Ναι δεν μπορείς να έχεις ανοιχτό ένα μέρος στο οποίο τραγουδάει και χορεύει ο ένας πάνω στον άλλο. Στην ησυχία του θεάτρου, δεν κινδυνεύει κανείς με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

 

 

- Ει. Π: Στην περίοδο της καραντίνας εσείς κάνατε κάτι πολύ δημιουργικό μιλήστε μας για το Project  το audio books

- Αιμ. Χειλάκης: Λοιπόν η υπέροχη Αθηνά Μαξίμου, η οποία έχω την τύχη να είναι σύντροφος μου, εκεί όταν είμασταν στην 20η μέρα της καραντίνας ήρθε και μου είπε: "Μήπως να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με τα θεατρικά on line; Μήπως να διαβάζουμε on line βιβλία;

Aυτή η ιδέα βρήκε άξιους συμπαραστάτες στον Βασίλη Ζαρκαδούλα από τη Renegade Media, ο οποίος με τη βοήθεια άξιων συνεργατών όλα αυτά τα μέλη μαζί καταφέραμε και στήσαμε κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε στην Ελλάδα το βιβλίο. 

Υπάρχει χρόνια στο εξωτερικό στην Ελλάδα δεν υπήρχε.

Το Audio Books με την Book Voice είναι ένα site που έκανε οκτώ μήνες να στηθεί , στήθηκε και σιγά - σιγά θα αρχίσει να σας χαρίζει ωραίες στιγμές από φωνές όπως της Αθηνάς Μαξίμου, τη δική μου, του Δημήτρη του Καταλειφού, του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, της Πέμυς Ζούνη, μη σας λέω ονόματα τώρα μπορεί να ξεχνάω και κάποιον,

Αν κάποιος γκουγκλάρει το book voice.gr θα δει ότι θα ακούσει υπέροχα βιβλία από υπέροχους ηθοποιούς.

Περιμένουμε κάποια διαδικαστικά τα οποία πρέπει να λύσουμε και σιγά - σιγά θα ανοίξει η πλατφόρμα. 

 

 

- Ει. Π.: Μία άλλη σκοτεινή ιστορία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρόσφατα το θέατρο είναι αυτή των σεξουαλικών κακοποιήσεων και της ψυχολογικής και σωματικής βίας που άσκησαν κάποιοι. Ήταν πράγματα γνωστά στο χώρο; Υπήρχαν φήμες ; Ή ξαφνικά τραβήχτηκε μια κουρτίνα και  πέσαμε όλοι από τα σύννεφα;

- Αιμ. Χειλ: Δεν θα ήθελα να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Είναι τεράστια. Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, έχουμε πει όλοι τη γνώμη μας, είχουν αναλυθεί τα πράγματα από ειδικούς .

Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να καταλάβει. Δεν θα είναι ποτέ έτοιμος να καταλάβει ο κόσμος γιατί υπάρχουν σεξουαλικά εγκλήματα στους γιατρούς, στους δημοσιογράφους , στους ηθοποιούς. στους δικηγόρους. 

Δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σεξουαλικότητα τους σαν εργαλείο εξουσίας. 

Απ' τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι άνθρωποι συνδέουν και συνδέονται με την εξουσία με τον σεξουαλισμό τους, θα δημιουργούνται τέτοια θέματα.

To να ξέρεις ότι κάποιος είναι εντός εισαγωγικών πέφτουλας και ξαφνικά έχει γίνει βιαστής είναι κάτι που δεν μπορείς να το "προβλέψεις", να το ξέρεις.

Ή το να ξέρεις ότι η συμπεριορά του είναι εγγενής ενώ στην ουσία είναι αγενής. Όταν φτάνουμε όμως να μιλάμε για βιασμούς είναι άλλο το μέτρο.

Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι άνθρωποι που ξέρεις τόσα χρόνια κάνουν αυτά τα πράγματα. 

Αυτή είναι η μόνη απάντηση που μπορώ να σας δώσω αλλά επίσης ο κόσμος είναι τόσο βαθιά χωμένος μέσα στο μίσος, που είναι πολύ πιο εύκολο να ακούσει κάποιον που μισεί και ζητάει κρεμάλα στο Σύνταγμα, παρά κάποιον που διαχειρίζεται τη συγνώμη και στη συγχώρεση. 

- Ει. Π.: Είναι και η χαρά που δίνει το γκρέμισμα των ειδώλων....

- Αιμ. Χειλ. : Ακριβώς αυτό πια πώς να το διαχειριστείς , τι να πεις; Πάντως το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα ούτε από αυτή την ιστορία.

Θα βγει κερδισμένο , γιατί οι άνθρωποι θα το σκέφτονται πια πολύ πριν κάνουν τέτοιες πράξεις. 

Γιατί αυτό πραγματικά είναι έγκλημα. Η διαχείριση του σεξουαλισμού μέσω της εξουσίας είναι ότι χειρότερο.

- Ει. Π: Υπάρχει η σχολή που λέει για να μάθεις πρέπει να ματώσεις. Αυτό είναι η απάντηση όσων κατηγορήθηκαν για άσκηση ψυχολογικής και κάποιες φορές και σωματικής βίας σε συνεργάτες τους. Ως σκηνοθέτης ποια είναι η δική σας άποψη γι’ αυτό; Και ως ηθοποιός έτυχε ποτέ να συνεργαστείτε με τέτοιο σκηνοθέτη ή δάσκαλο;

Αιμ. Χειλ: Επειδή εγώ είμαι μεγάλο παιδί, είμαι γεννηθείς το 1970, όταν έγω Τετάρτη δημοτικού έτρωγα ξύλο από το δάσκαλο με έναν μεγάλο χάρακα, γιατί δεν πήγα στο κατηχητικό το Σάββατο, κι ο πατέρας μου έλεγε: "Καλά κάνετε στο παιδί", όταν νομιμοποιούνταν η βία ως μέσον διαπαιδαγώγησης, όπως καταλαβαίνετε αυτό για μια ολόκληρη γενιά ήταν εντός εισαγωγικών "κανονικό".

Γαλουχήθηκαν πολλές γενιές έτσι και κάποοιοι από αυτές τις γενιές εφάρμοσαν αυτή την τακτική.

Μετά ήρθε η δική μου η γενιά που είπε: Με χτυπάς θα σε χτυπήσω. Αφού αναλαμβάνεις δράση, πρέπει να είσαι έτοιμος και για την αντίδραση.

Αυτοί δεν υπήρχαν κάποια στιγμή. Χαθήκανε σιγά - σιγά. Κι εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε το ίδιο στους νεότερους ,

Υπήρχαν όμως κάποιες πρακτικές από τους παλαιότερους, ΤΙς οποίες εμείς τις διαχειρηστήκαμε όπως έπρεπε δηλαδή ξέραμε ότι θα υπάρχει ο "γραφικός" μ@λάκας ο οποίος θα σου κάνει κακό.

Κι εμείς λοιπόν του λέγαμε: "Αν το ξανακάνεις δεν θα περάσεις καλά". Αυτό όμως δεν ήταν συνεργασία. Γι' αυτό σταματούσαμε να κάνουμε συνεργασία με τέτοιους ανθρώπους

Άρα για να απαντήσω την ερώτηση: Υπάρχουν κάποιοι που ασκούν βία είτε λεκτική ή σωματική. Κάποιοι το δεχόντουσαν. Τα νέα παιδιά δεν το δέχονται γιατί δεν το έχουν ζήσει.. Εξ'' ου και ακούστηκαν όσα ακούστηκαν.

Αν εμένα μου είχε επιτεθεί κάποιος για να ασκήσει βία, του απάντησα, Ξέρει ο ίδιος αν του απάντησα αν πέρασε  καλά ή όχι. 

- Ει. Π. Έχετε παίξει πολλούς σημαντικούς ρόλους ρόλους στην τηλεόραση και στο θέατρο. Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι που τους θεωρείτε "σταθμούς"; 

- Αιμ. Χειλ: Ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ρόλοι που έχω κάνει φέτος επειδή είναι και 30 χρόνια από την ημέρα που τελείωσα τη σχολή, είναι τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί που θα σας πω μόνο των τελευταίων χρόνων, οι οποίοι είναι κάποιες σκηνοθεσίες που έχω κάνει , οι συνεργασίες που έχω κάνει με την Αθηνά τη Μαξίμου, στην αρχαία τραγωδία που πια δεν είναι θέμα support είναι θέμα απόδειξης της συνεργασίας.

Είναι επί παραδείγματι η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", για να μιλήσουμε για παραστάσεις γιατί αυτές είναι πολύ σημαντικότερες από τους ρόλους. Είναι η "Αντιγόνη", ο "Οθέλλος" φέτος, παραστάσεις που ήτανε η κάθε μια το βήμα που χρειαζόταν να κάνουμε για να πάμε λίγο παρακάτω.

- Ει. Π. : Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι που θα θέλατε να παίξετε αλλά δεν τους έχετε παίξει ακόμα;

Είναι τόσο πολλοί αυτοί οι ρόλοι που δεν θα προλάβω να τους κάνω. Αν πρέπει για τα επόμενα είκοσι χρόνια να κάνω δύο ρόλους το χρόνο και πάλι δεν θα προλάβω. 

 

 

- Ει.Π: Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος πιστεύετε ότι έχει προοπτικές εξέλιξης και με ποια κριτήρια θα συμμετείχατε σε μία ταινία;

- Αιμ. Χειλ: Δεν έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου γιατί απέχω συνηδείτα πάρα πολλά χρόνια από την κατασκευή, Έχω να κάνω ταινία 22 χρόνια.

Δεν έχω λοιπόν παρακολουθήσει τους νεότερους σκηνοθέτες ούτε τις ταινίες τους. Πάντως ένας άνθρωπος που λατρεύω είναι ο Λάνθιμος.

 

 

- Ει. Π.: Για τον Δημήτρη Λιγνάδη έχετε τοποθετηθεί και δεν θέλω να ξαναμιλήστετε  γι' αυτό. Θέλω μόνο να σας ρωτήσω αν αισθάνεστε "προδομένος". Δηλαδή αν τελικά αποδειχθεί ότι έχει κάνει όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται θα νιώσετε ότι με κάποιο τρόπο σας εξαπάτησε;

- Αιμ. Χειλάκης: Αυτό είναι το σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις . Όταν οι φίλοι σου κάνουν κάτι αποτρόπαιο νιώθεις ότι σε έχουνε προδώσει. Το λέτε ακριβώς όπως είναι: Είναι προδοσία αυτό.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ