Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Mε Click away από αύριο οι αγορές για όσους δεν έχουν τεστ - Όλα τα μέτρα στο ΦΕΚ

Αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Ενεργοποιούνται το Σάββατο τα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών στην εργασία τους και σε τομείς όπως η εστίαση και ψυχαγωγία.

Την ίδια ώρα σε διαρκή ανοδική τροχιά οι νέες μολύνσεις κορονοϊού στη χώρα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, προβλέποντας ακόμη και 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Από αύριο Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν όλη την Επικράτεια και εμπεριέχονται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Ανήλικοι
Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

Ανεμβολίαστοι καταναλωτές
Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες
Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.

Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες.

Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Αναλυτικά τα μέτρα που δημοσιεύθηκαν στην ΚΥΑ 

Στην ΚΥΑ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις άτομα που έχουν κάποιον ιατρικό λόγο και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.

Αντίστοιχα, επιβάλλεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Στη συνέχεια καθορίζεται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων (πλην λιανεμπορίου και καταστημάτων εστίασης), όπου τονίζεται πως ισχύουν όλες οι κατευθυντήριες αναφορικά με τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Για τις δικαστικές αίθουσες ορίζεται πως επιτρέπεται ανώτατος αριθμός 15 ατόμων στην αίθουσα, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η έδρα.

Επίσης, στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας συνοδός ή επισκέπτης ανά ασθενή, με τους μη εμβολιασμένους ωστόσο να υποχρεούνται σε μοριακό ή rapid test 48 ώρες πριν από την επίσκεψη στην ιατρική δομή.

Εξαίρεση αποτελούν οι συνοδοί ασθενών στα Επείγοντα.

Συναυλίες - παραστάσεις με πληρότητα ως 50% και υποχρεωτικό τεστ

Για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και άλλα ζωντανά θεάματα προβλέπεται πως όπου οι χώροι είναι μικτοί, πέραν της υποχρέωσης πιστοποιητικού (εμβολιασμό ή τεστ) η λειτουργία τους θα γίνεται μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50% ή ως 10.000 άτομα.

Αντίθετα, σε χώρους όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι, η πληρότητα μπορεί να είναι στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές.

Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο.

Επιπλέον, σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα προβλέπεται πληρότητα ως 75% για χωρητικότητα ως 1.000 άτομα, 70% σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.000 άτομα και 65% για στάδια ως 15.000 θέσεων.

Για χώρους που ξεπερνούν τις 15.000 ορίζεται ανώτερος αριθμός καθήμενων οι 10.000.

Ωστόσο, υπάρχει και εδώ η επιλογή να μετατραπεί ο ανοιχτός χώρος σε αμιγής, με πληρότητα 100%, χωρίς την υποχρέωση για αποκλειστικά καθήμενους και με τη συνακόλουθη τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

 50% η πληρότητα και στους κινηματογράφους

Αντίστοιχα υποχρεωτική είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε κινηματογράφους, όπου η πληρότητα σε περίπτωση μικτών χώρων, περιορίζεται στο 50%, την ώρα που για αμιγείς χώρους (μόνο για εμβολιασμένους) δύναται να αυξηθεί στο 100%.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας και πληρότητα 100%.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

Μόνο με μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Ο κορoνοϊός σαρώνει όλη τη χώρα και νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Εντοπίστηκαν 6.909 νέα κρούσματα, 450 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ 48 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

«Τα κρούσματα των ανεμβολίαστων πιέζουν το σύστημα υγείας, δεν ξέρω αν θα είναι 60. 000, αλλά ένας τεράστιος αριθμός θα είναι κι ένα ποσοστό από αυτούς θα βρεθούν στις ΜΕΘ και κάποιες χιλιάδες από αυτούς θα καταλήξουν» ανέφερε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζονται. Οι εισαγωγές καθημερινά αυξάνονται.

«Κάθε εφημερία είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη χθες 115 άτομα στα επείγοντα ένα νούμερο που είχαμε να το δούμε από πριν από 20 μήνες πανδημίας» δήλωσε ο συντονιστής πανδημίας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μαζικοί εμβολιασμοί γιατί θα μπούμε στο δίλημμα lockdown  ή θάνατος ή φόβος τα Χριστούγεννα» επισήμανε ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες ήμερες στον προγραμματισμό ραντεβού για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα κλείστηκαν 15.000 ραντεβού, την Τρίτη 20. 000, την Τετάρτη 27. 000 και την Πέμπτη 29. 500. Επίσης, άνοιξε η πλατφόρμα της 3ης δόσης για όλους τους ενηλίκους.

Είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,  που περιόδευσε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ανανέωσης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι χωρίς να γίνει κεντρική συζήτηση στην ΕΕ. Τέτοια συζήτησή δεν έχει ανοίξει, συζητάμε γενικότερα για την τρίτη δόση».

«Ο κανονισμός αλλά και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση για τα οποία γίνονται συζητήσεις, δεν προβλέπουν ανώτατη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστιάν Βίγκαν.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να θεσπίσει κανόνες για το διάστημα κατά το οποίο αυτά θα γίνονται αποδεκτά.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Ονομάζεται LZTFL1 κι εμποδίζει τα κύτταρα που καλύπτουν αεραγωγούς και πνεύμονες να ανταποκρίνονται σωστά στον ιό ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες της Οξφόρδης επηρεάζει διαφορετικά τις εθνοτικές ομάδες. Φαίνεται ότι το 60% του πληθυσμού από τη Νότια Ασία διαθέτει αυτό το γονίδιο. Μόλις το 15% του πληθυσμού από Ευρώπη και το 2% σε περιοχές της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ