Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς: Μια έκθεση - αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη - τα κουστούμια, η ρόμπα, η Chanel κολώνια της (φωτό)

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2022

Εγκαίνια στην Τεχνόπολη για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς» (σε επιμέλεια Νικόλαου Καλτσά), την οποία άνοιξε προχθες το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι με την έκθεση αυτή ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός δράσεων του Έτους Μελίνα Μερκούρη του ΥΠΠΟΑ.

Η έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, που ξεκίνησε επίσης χθες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2022. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες (κινηματογράφος, θέατρο, πολιτική), παρουσιάζονται -κάποια για πρώτη φορά- πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από της κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Ίντιρα Γκάντι, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, έξι ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Από την, Τρίτη 18 του μήνα, λοιπόν, την τυχερή μέρα της Μερκούρη και του Ντασσέν, μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν της πρεμιέρες της, και ως περίπου τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της.

Σε μια πολύ καλοστημένη έκθεση, σκιαγραφούνται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο αλλά και η αγωνιστική και κοινοβουλευτική της δράση.

Συγκινητικές «στιγμές» του αφιερώματος αποτελούν κάποια από τα προσωπικά της αντικείμενα, όπως τα τσιγάρα της, τα καλλυντικά της, η κολόνια της (Chanel No 5), η ρόμπα που φορούσε στην παράσταση του 1978 «Συντροφιά με τον Μπρεχτ», η αλληλογραφία της, το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αμερική, το υπηρεσιακό της διαβατήριο, το αντίγραφο του αγαπημένου κόκκινου φουστανιού που είχε σχεδιάσει η Θεώνη Όλντριτζ για τη Μελίνα και το οποίο δεν έλειπε ποτέ από τις αποσκευές της.

Το φορούσε στις ομιλίες της, στις πορείες, στις συναυλίες διαμαρτυρίας που έκανε στο εξωτερικό κατά της χούντας μαζί με δεκάδες προσωπικότητες και το οποίο ήθελε, όταν ερχόταν η ώρα, να ταφεί με αυτό. Όπως και έγινε...

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού.

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 - 20.00. Στην Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ