«Εξαιρετικό εύρημα» στη Νέα Ζηλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνιο καρχαρία - φάντασμα (φωτό & βίντεο)

Πρόκεται για ένα ελάχιστα γνωστό είδος ψαριού που ζει στα σκιερά βάθη του ωκεανού

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ένα σπάνιο μωρό καρχαρία-φάντασμα, ένα ελάχιστα γνωστό είδος ψαριού που ζει στα σκιερά βάθη του ωκεανού.

Οι καρχαρίες - φαντάσματα, γνωστοί και ως χίμαιρα, σπάνια εντοπίζονται και το να δει κανείς τα μικρά τους είναι ακόμα πιο ασυνήθιστο.

Ο νεοεκκολαφθείς καρχαρίας συλλέχτηκε σε βάθος περίπου 1,2 χιλιομέτρων (0,7 μίλια) υποβρύχια κοντά στο Νότιο Νησί και οι  επιστήμονες λένε ότι το εύρημα εμβαθύνει την κατανόηση του νεανικού σταδίου του είδους.

PHOTO: BRIT FINUCCI

Αποκαλώντας το ως «εξαιρετικό εύρημα» ο Δρ Μπριτ Φινούτσι, μέλος της ομάδας, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία ενώ διεξήγαγαν μια έρευνα για τους υποβρύχιους πληθυσμούς.

 

«Τα είδη που βρίσκονται βαθιά στον ωκεανό είναι γενικά δύσκολο να βρεθούν, και όπως οι καρχαρίες-φάντασμα ειδικότερα, τείνουν να κρύβονται, Έτσι απλά δεν τα βλέπουμε πολύ συχνά» είπε στο BBC.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρία είχε εκκολαφθεί πρόσφατα. Τα έμβρυα των καρχαριών - φαντάσμα αναπτύσσονται σε αυγά που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και τρέφονται με έναν κρόκο μέχρι να είναι έτοιμοι να εκκολαφθούν.

PHOTO: BRIT FINUCCI

Ο Δρ Μπριτ είπε επίσης ότι οι νεαροί καρχαρίες - φαντάσμα μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ενήλικες, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πιο σημαντική.

«Οι νεαροί μπορούν να ζουν σε πολύ διαφορετικά ενδιαιτήματα,…μπορεί να έχουν διαφορετική διατροφή, μπορεί ακόμη και να φαίνονται πολύ διαφορετικάοίαπό τους ενήλικες» εξήγησε.

Οι καρχαρίες φάντασμα δεν είναι πραγματικοί καρχαρίες, αλλά ένα είδος ψαριού που σχετίζεται στενά με τους καρχαρίες. Είναι χόνδρινοι - που σημαίνει ότι οι σκελετοί τους αποτελούνται κυρίως από χόνδρο - που τους προσδίδει μια απόκοσμη, αιθέρια ποιότητα.

Τα περισσότερα είδη καρχαρία-φάντασμα κατοικούν στα βαθιά νερά, αν και υπάρχουν λίγα είδη που προτιμούν να ζουν σε ρηχά παράκτια νερά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ