Σινεμά: Μια εξαιρετική ηθογραφία της απάτης, ένας φορμαλιστικά υπερτιμημένος φόρος τιμής στο φολκ και ο ακαδημαϊσμός στο μεγαλείο του αλά Γαλλικά είναι το μενού αυτής της εβδομάδας… Να σερβίρουμε;



Του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου

 Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για το American Hustle.  Είναι το μεγαλύτερο must της χρονιάς με ένα all-time-classic-cast που δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Αδιαμφισβήτητα είναι η καλύτερη ταινία της νέας χρονιάς και σίγουρα από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής σαιζόν... Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ίρβιν Ρόζενφελντ και της Σίντνευ Πρόσερ, δυο μικροαπατεώνων που θα πιαστούν στα πράσα όταν δεχτούν ένα μεγάλο ποσό για να μεσολαβήσουν σε ένα δάνειο. Ο πράκτορας του FBI Ρίτσι Ντιμάσο θα διαπραγματευτεί το τίμημα της ελευθερίας τους και η συμφωνία δεν θα αργήσει να κλείσει. Το τίμημα είναι να συνεργαστούν ώστε να πιαστούν στα πράσα 4 απαταιώνες, χωρίς να υπολογίσουν ότι ο ασκός του Αιόλου έκρυβε. το κουτί της Πανδώρας. Η Έιμυ Άνταμς, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Μπράντλευ Κούπερ, ο (αγνώριστος για τις ανάγκες του ρόλου) Κρίστιαν Μπέιλ σε ρεσιτάλ ερμηνίας αλλά η μεγάλη έκπληξη είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ολιγόλεπτη εμφάνιση του. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, βρίθει από σεξ-βία-χιούμορ και θα σας σαγηνεύσει με την πολύπλοκη απλότητα της.



 Το ίδιο όμως δεν θα συμβεί με το υπερτιμημένο Inside Llewyn Davis των αδελφών Κοέν που απευθύνεται περισσότερο στους θαυμαστές του διδύμου και μάλιστα με ένα μετρημένο μεν, ελιτισμό δε. Η ταινία μας ταξιδεύει μέσω του πρωταγωνιστή της Llewyn Davis από το Γκρίνουιτς Βίλατζ ως το Σικάγο σε μόλις λίγες μέρες. Ο εκτός εαυτού επιπόλαιος μποέμ επαναστάτης ερμηνευτής (ιστορία που ενέπνευσε το Ντέιβ Βαν Ρονκ), μαζί με «μορφές της γάτας» ενός φιλικού προσώπου, θα ανακαλύψει τη μοναξιά από τον θάνατο ενός κοντινού του προσώπου και συνεργάτη, την εγκυμοσύνη μιας επιπόλαιης σχέσης του, την πιθανή πατρότητα του από παλαιότερη σύντροφο, τον θάνατο της φολκ μαζί και ενός λαϊκού κομματιού της ζωής του που δεν μπορούσε να το αποχωριστεί. Ο ήρωας της ταινίας είναι καταδικασμένος να γίνει ή Ομηρικός Οδυσσέας ή παράφραση του Νίκου Καββαδίας μαζί (η λύση που του προτείνει η αδελφή του είναι να ξαναμπαρκάρει). Και ενώ όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια ταινία που τα στιγμιότυπα θα συνθέσουν το παζλ, σε μια προσπάθεια κυκλικής αφήγησης, η ιστορία θα επαναληφτεί χαρίζοντας με σεναριακή -και μη δημιουργική- ευκολία, μια κινηματογραφική επιβεβαίωση ότι ακόμα και αν αλλάξουμε αυτό το λίγο, τα λάθη που μας προσδιορίζουν θα επαναληφθούν. Αυτό το κλείσιμο του ματιού, άλλους θα τους γοητεύσει και άλλους θα τους ξενερώσει.



 Τέλος η προσωπικότητα του ζωγράφου Ρενουάρ θα συναντήσει αυτή του σκηνοθέτη Ρενουάρ όταν ο έρωτας κάνει τη στάσιμη απερχόμενη εικόνα που μιλάει, να αποκτήσει οντότητα και κίνηση. Η αφορμή της αφήγησης της ταινίας -που αποτέλεσε και την πρόταση της Γαλλίας για τα Όσκαρ- είναι μια γυναίκα,  που ο διάσημος ζωγράφος και ο τραυματισμένος στο μέτωπο γιός του, θα ερωτευτούν. Κομψή φωτογραφία από τον Μαρκ Πινγκ, συγκρατημένης έντασης υποκριτική απόδοση, περιορισμένα όμορφη στο σύνολο της.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ