Πανσέληνος Μαΐου: Μαγικές εικόνες από το ''Ματωμένο Φεγγάρι'' - Φωτό και από τη NASA

Το «ματωμένο» φεγγάρι του Μαΐου εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής στον ουρανό....

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο, έλαβε χώρα μια ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία στην Ελλάδα ήταν εν μέρει ορατή.

Μια ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως (συζυγία), οπότε όλο το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Σελήνη γίνεται σταδιακά πιο σκοτεινή και τελικά παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα (μερικές φορές πολύ σκούρο ή σχεδόν μαύρο αν η γήινη ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη από σωματίδια π.χ. μετά από μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη).

Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «των λουλουδιών» λόγω της εποχής ανθοφορίας με την οποία συμπίπτει. 

Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) μετέωσε ζωντανά την έκλειψη στη διεύθυνση: https://moon.nasa.gov/news/173/livestream-the-eclipse/

Το ''Ματωμένο Φεγγάρι''

Το «ματωμένο» φεγγάρι του Μαΐου εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής στον ουρανό, με τις εικόνες να εντυπωσιάζουν. 

 

Στην Αθήνα υπήρξε μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διήρκησε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

 

 

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από την Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

φωτο Eurokinissi

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ