Πανελλαδικές 2022: Όλοι οι οδηγοί και τα νέα – Τί επιτρέπεται – Το απαγορεύεται – Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2022 καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκινούν, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ.

Σημειώνεται ότι και φέτος, στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 θα εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην αίθουσα
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους μια σειρά από αντικείμενα. Ωστόσο αυτά που απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά είναι:

  • βιβλία,
  • τετράδια και σημειώσεις,
  • διορθωτικό (blanco),
  • κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας,
  • υπολογιστικές μηχανές

Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους:

  • στυλό, μπλε ή μαύρου χρώματος, ανεξίτηλης μελάνης,
  • μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν διευκρινίζεται στις οδηγίες των θεμάτων),
  • γομολάστιχα,
  • γεωμετρικά όργανα,
  • μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.

Να σημειωθεί ότι αν ο υποψήφιος φτάσει στο εξεταστικό κέντρο των Πανελληνίων με κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. και να του το παραδίδει. Τα κινητά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και παραδίδονται στους υποψηφίους όταν αποχωρούν.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών κινδυνεύουν με μηδενισμό του γραπτού τους αν κάποια αντικανονική συμπεριφορά γίνει αντιληπτή, ο υποψήφιος απομακρύνεται από την αίθουσα και η Λυκειακή επιτροπή συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση ώστε το γραπτό του να λάβει τον κατώτατο βαθμό (μηδέν).
Συγκεκριμένα το γραπτό των Πανελλαδικών μηδενίζεται αν βρεθεί στην κατοχή του υποψηφίου αντικείμενο ή μέσο από τα παραπάνω ή αν αντιγράφει κατά́ τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό άλλου εξεταζομένου.

Το ίδιο συμβαίνει εάν ή αν θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή αν δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του.

Τονίζεται ότι η Λυκειακή επιτροπή, πριν από την επιβολή της ποινής του μηδενισμού του γραπτού, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο των Πανελλαδικών και συντάσσει σχετικό́ πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό. Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.
Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό, δηλαδή το μηδέν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ