Νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας : Αριθμός ρεκόρ γυναικών, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων & αυτόχθονες

Ορκίστηκε σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου το νέο υπουργικό συμβούλιο της Αυστραλίας με τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι να διορίζει αριθμό ρεκόρ γυναικών, επιλέγοντας να περιλάβει στο κυβερνητικό σχήμα μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά αυτόχθονες.

Τα δέκα από τα 23 μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες, έναντι επτά που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελεύθερων και του Εθνικού Κόμματος υπό τον Σκοτ Μόρισον.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Εντ Χούσικ και υπουργός Νεολαίας Αν Αλί έγιναν οι πρώτοι μουσουλμάνοι ομοσπονδιακοί υπουργοί της Αυστραλίας, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Καμπέρα, ενώ η Λίντα Μπέρνεϊ φορώντας έναν μανδύα από δέρμα καγκουρό έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που ανέλαβε το υπουργείο για τους Γηγενείς Πληθυσμούς της Αυστραλίας.

Εpa/Mick Tsikas

Ο Αλμπανέζι σχημάτισε ένα προσωρινό υπουργείο με τη συμμετοχή τεσσάρων μελών της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και των ηγετών της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μαρλς, που συμμετείχε στο προσωρινό υπουργείο, ήταν υπεύθυνος για τα ζητήματα άμυνας, μαζί με την Πένι Γουόνγκ (θέματα εξωτερικής πολιτικής) τον Τζιμ Τσάλμερς (υπουργείο Οικονομικών) και την Κέιτι Γκάλαχερ (υπεύθυνη για τα χρηματοοικονομικά).

Ο Ντον Φάρελ είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου και η Τάνια Πλάιμπερσεκ είναι η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ η Κλερ Ο' Νιλ θα είναι υπεύθυνη για τα εσωτερικά θέματα, με τον Κρις Μπόουεν να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν θα είναι υπουργός, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε την Τρίτη 31 Μαϊου, ότι οι Εργατικοί θα κυβερνήσουν αυτοδύναμα, καθώς διεκδικούν 77 έδρες στην κάτω βουλή, επί συνόλου 151 εδρών, και κατά συνέπεια θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και δεν θα χρειαστούν την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο κλίμα, αλλά και των Πράσινων.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, μειώνει την ανάγκη διαπραγμάτευσης των Εργατικών με 16 ανεξάρτητους βουλευτές και κόμματα μειοψηφίας, προκειμένου να ψηφίσουν το νομοθετικό τους έργο, παρά το γεγονός ότι πρέπει να κερδίσουν επιπλέον υποστήριξη για την ψήφιση νομοθεσίας από την άνω βουλή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ