Οι 10 καλύτερες & οι 10 χειρότερες πόλεις για να ζούμε - ποιοι πήραν τα πρωτεία, το άλμα της Αθήνας (βίντεο)

Η επιλογή του τόπου διαμονής μας έχει μεγάλη σημασία για τη συνολική υγεία μας και την εξέλιξη μας

Ποιες πόλεις είναι καλύτερες για να ζούμε και ποιες θα πρέπει να αποφεύγουμε… δια ροπάλου;

Με κριτήριο την κουλτούρα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την ψυχαγωγία ο φετινός δείκτης βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU), «αποθέωσε» και φέτος τις πόλεις της Σκανδιναβίας που κυριαρχούν ξανά στην πρώτη δεκάδα.

Επιπλέον, η Αυστρία και η Ελβετία βρέθηκαν ξανά μεταξύ των καλύτερων πόλεων για να ζει κανείς, κυρίως λόγω της μεγάλης ελευθερίας που δίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ αξιοσημείωτο είναι το άλμα 19 θέσεων της Αθήνας που φέτος βρίσκεται στην 73η θέση. Η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται μάλιστα μεταξύ των πόλεων που βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται προς το τέλος της λίστας.

Αναλυτικά, όπως γράφει το CNBC, πρώτη στη λίστα, με συνολική βαθμολογία 95,1/100 βρίσκεται η Βιέννη, η οποία απέσπασε 95 στην σταθερότητα, 83,3 στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 98,6 στην κουλτούρα και το περιβάλλον, 100 στην εκπαίδευση και 100 στις υποδομές.

Η Βιέννη έχει κατακτήσει ξανά την κορυφή της λίστας το 2018 και το 2019, είχε όμως κατηφορίσει στη 12η θέση το 2021. Η πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες πόλεις να ζει κανείς έχει ως εξής:

1. Βιέννη, Αυστρία

2. Κοπεγχάγη, Δανία

3. Ζυρίχη, Ελβετία

4. Κάλγκαρι, Καναδάς

5. Βανκούβερ, Καναδάς

6. Γενεύη, Ελβετία

7. Φρανκφούρτη, Γερμανία

8. Τορόντο, Καναδάς

9. Άμστερνταμ, Ολλανδία

10. Οσάκα, Ιαπωνία και Μελβούρνη, Αυστραλία (ισοπαλία)

Στον αντίποδα των παραπάνω στη χαμηλότερη θέση του δείκτη βιωσιμότητας του EIU, ως τη χειρότερη πόλη για να ζει κανείς, βρίσκεται η Δαμασκός, έχοντας αποσπάσει 20 στη σταθερότητα, 29,2 στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 40,5 στην κουλτούρα και το περιβάλλον, 33,3 στην εκπαίδευση και 32,1 στις υποδομές. Οι 10 χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς έχουν ως εξής:

1. Τεχεράνη, Ιράν

2. Ντουάλα, Καμερούν

3. Χαράρε, Ζιμπάμπουε

4. Ντάκα, Μπαγκλαντές

5. Πόρτ Μόρεσμπι, Νέα Γουινέα

6. Καράτσι, Πακιστάν

7. Αλγέρι, Αλγερία

8. Τρίπολη, Λιβύη

9. Λάγος, Νιγηρία

10. Δαμασκός, Συρία

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ