Ο Ερντογάν σε πίεση: Βάζει θέμα Ελλάδας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Στήνει σκηνικό μεγαλύτερης έντασης 

Θα συζητηθεί η… «στρατιωτικοποίηση» των νησιών

Ζήτημα «Ελλάδας» θέτει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη  συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κλιμακώνοντας περαιτέρω την επιθετική ρητορική και εντείνοντας το φιλοπολεμικό κλίμα κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το αφήγημα περί «αποστρατικοποιημένων» νησιών.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας τονίζουν τη σημασία της σημερινής συνεδρίασης, όπου «θα εξεταστούν λεπτομερώς τα βήματα της Ελλάδας που εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τος εκλογές του ’23 εκτιμούν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι όσο η ημερομηνία διεξαγωγής τους πλησιάζει και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ενθαρρυντικά για τον  Ερντογάν, τόσο θα εντείνεται η «στοχοποίηση» της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξουν εκλογικά οφέλη από το εθνικιστικό ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως στην ίδια ακραία γραμμή κινούνται όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

 

Από την ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, αναμένεται εξαχθούν συμπεράσματα για το πού το πάει η Άγκυρα και πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στην χώρα μας. Άλλα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνεδρίαση είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Ιράν, ο αντιτρομοκρατικός αγώνας καθώς και «τα περιστατικά επαναπροώθησης μεταναστών στο Αιγαίο». Από την ελληνική πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «στο γαϊτανάκι των ψεμάτων είναι μόνος»... Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός , με φόντο το «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα, την οποία κάλεσε να επανέλθει στη λογική, που από τη μία επιβεβαιώνει την απομόνωση της γειτονικής χώρας και από την άλλη τη στήριξη των συμμάχων στην Ελλάδα.

«Έχουν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας», δήλωσε συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι «ο ορίζοντάς μας για τους αμέσως επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός».
Την ίδια ώρα, και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», όπως  τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ