Κυριάκος Μητσοτάκης: Διεθνοποιεί τον παροξυσμό της Άγκυρας - Ταξιδεύει στην Ευρώπη & ενημερώνει για τις τουρκικές απειλές

Στην Πράγα και ο Ερντογάν, σε κοινή συνεδρίαση 

 

 

 

 

Πράγα και Βρυξέλλες είναι οι επόμενοι σταθμοί που έχει μπροστά του o πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε δύο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση: την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η διεθνοποίηση της επιθετικότητας της Άγκυρας είναι μία κομβική κίνηση τακτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στην ατζέντα το κρεσέντο της όξυνσης της έντασης από την Άγκυρα. Ανοιχτό και υπό συζήτηση παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης και η πιθανότητα η Αθήνα να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, για να ενημερώσει για τον τουρκικό ρητορικό παροξυσμό.

Στην Πράγα

Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ξένους ηγέτες κατά το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου, στην Πράγα. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η 6η Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου έχουν προσκληθεί εκτός των 27 χωρών της Ε.Ε., και άλλες 17 χώρες, μεταξύ αυτών η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ερώτημα που «καίει» είναι αν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τελικά, ο Τούρκος πρόεδρος θα παραβρεθεί στην Πράγα. Από την πλευρά της, όμως, η Αθήνα έχει στείλει τα μηνύματά της προς την Άγκυρα. Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στη «Βραδυνή της Κυριακής», είναι ότι στην Πράγα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί με λεπτομέρειες για όλες τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας και του Ερντογάν, καθώς και στα προβλήματα που δημιουργεί στο Αιγαίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψη τους πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθούν τελικά στην ίδια αίθουσα, στην Ολομέλεια των 44 χωρών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συνάντηση, καθώς και η Αθήνα δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι είναι πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων μεταξύ των δύο πλευρών, η Αθήνα θέτει πάντα συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και δεν θεωρείται πιθανή μία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» τονίζοντας ότι «όποιος παραβιάζει, τελικά, τα σύνορα, τιμωρείται. Και στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί». Και έστειλε το μήνυμα: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο». Ακόμη, σταθερή τακτική του πρωθυπουργού είναι, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, ότι η Αθήνα όταν προκαλείται, θα απαντά.

Η Ενέργεια

Στο άλλο σημείο που θα επιμείνει ο πρωθυπουργός είναι για την Ενέργεια. Στις 7 Οκτωβρίου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 χωρών της Ε.Ε. στην Πράγα, με βασικό θέμα στην ατζέντα την Ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στις Βρυξέλλες

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, κυρίως από τη Γερμανία, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιμείνουν στην πρόταση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα με άλλες 14 χώρες στην επιστολή τους προς την επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως προελεύσεως. Θα το διατυπώσει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους ηγέτες στην Πράγα, αλλά και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ