Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης – «Μην υπονομεύεται την περιφερειακή σταθερότητα» 

Αναλυτικά, η δήλωση του εκπροσώπου, Πίτερ Στάνο

 

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης επαναλαμβάνει την τοποθέτηση που είχε η Ένωση το 2019.

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Αναλυτικά, η δήλωση του εκπροσώπου, Πίτερ Στάνο σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ