Γλυπτά του Παρθενώνα: Η βρετανική κοινωνία υπέρ της επιστροφής τους - Τι έδειξε δημοσκόπηση

Σήμερα στη Βρετανία συζητείται νομοθετική πράξη που επηρεάζει την πορεία του αιτήματος της Ελλάδας 

Η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα παίρνει νέα πνοή με τη δημιουργία ενός νέου σώματος υπό την προεδρία ενός πρώην υφυπουργού Πολιτισμού των Συντηρητικών.

Ο λόρδος Έντι Βέιζι, που διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στο διάστημα 2010-2016, θεωρεί ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαίρεσε και εισήγαγε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα Πέμπτη η Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει μια νομοθετική πράξη που θα περιορίζει τα μουσεία από την διάθεση αντικειμένων των συλλογών τους. Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας πάντως έχει πει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει τον σχετικό νόμο. Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι θα δανείσει τα γλυπτά του Παρθενώνα υπό την προϋπόθεση ότι αυτή που θα τα πάρουν θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν. 

Τις προσπάθειας του λόρδου Βέιζι, σύμφωνα με το BBC, στηρίζουν άλλα ιδρυτικά μέλη του Parthenon Project, που ίδρυσε ο Θεσσαλονικιός βιομήχανος πλαστικών Γιάννης Λέφας και το ΔΣ του αλλά και ο βρετανικός λαός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του, αφού σε ποσοστό 54% θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επαναπατριστούν αναφέροντας ως βασικό λόγο το γεγονός ότι «δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα». Αντίθετη γνώμη έχει μόνον το 16% των ερωτηθέντων που είπαν ότι θα πρέπει να μείνουν στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ