Good news «Πρόσοψη»: Αναβαθμίζονται αισθητικά και λειτουργικά 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα – Πως θα κάνετε αίτηση, πόσα χρήματα θα πάρετε (φωτό)

Ο Δήμος Αθηναίων, αλλάζει το πρόσωπο της πόλης

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα του προγράμματος «Πρόσοψη» μπορούν να δουν, πλέον, στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης. Προσόψεις κτιρίων που μέχρι πρόσφατα ήταν φθαρμένες και σκεπασμένες από το γκρι χρώμα της ρύπανσης, έρχονται ξανά στο φως και αποκτούν χρώμα, μπαίνοντας στον «καμβά» της πρωτεύουσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR

ο πρόγραμμα «μαμούθ», που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο, υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στοχεύει στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, στη συντήρηση και την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας.

Το ενδιαφέρον των Αθηναίων να «μεταμορφώσουν» τις προσόψεις των κτιρίων τους είναι ιδιαιτέρως ζωηρό. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις, απορροφώντας το 100% του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης (1,7 εκατ. ευρώ), ο οποίος αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες της Αθήνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR

Κάτω από την «ομπρέλα» του προγράμματος έχουν ήδη μπει 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα κτίρια. Οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ ταχύτατα καταβάλλεται και η επιδότηση στους ωφελούμενους μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.

«Πράσινο φως» για εννέα στις δέκα αιτήσεις

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σήμερα το 91% των ενδιαφερόμενων, δηλαδή 368 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

«Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε ευκολότερα την πόλη μας. Γιατί η αφετηρία για κάθε αλλαγή στην Αθήνα, ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Αυτή η πολυεπίπεδη παρέμβαση, που στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη του κτιριακού της πλούτου, αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους. Κι αυτό, γιατί αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στα «γερασμένα» κτίρια της πρωτεύουσας, να αποκτήσουν χρώμα, να γίνουν ξανά «ζωντανό» κομμάτι της καθημερινότητας μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR

Πως και που υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο.

Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο HelpDesk του Προγράμματος, το οποίο λειτουργεί από την έναρξη του Προγράμματος, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ