«Αρέθουσα - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» από τη Lamda Development – Ο 21ος τόμος της σειράς (φωτό)

Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου  που στόχο έχει την προβολή των αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας

H Lamda Development παρουσίασε σήμερα, στο Τhe Experience Centre στο Ελληνικό, τον αφιερωματικό τόμο «Αρέθουσα - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» της αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι.

The Ellinikon Experience Centre (από αριστερά προς τα δεξιά) Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κύριος Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κύριος Γεώργιος Διδασκάλου, η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development, ο κύριος Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος

Πρόκειται για τον εικοστό πρώτο τόμο της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» η οποία προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών  μουσείων της πατρίδας μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σφαιρική πυξίδα από τάφο στο Μετόχι του Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο. Η λαβή του πώματος κοσμείται με γυναικεία κεφαλή, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του με ρόμβους και σπειροειδή κοσμήματα. 7ος αι. π.Χ.

Η έκδοση με τον τίτλο  «Αρέθουσα»  φιλοξενεί στις σελίδες της ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως τους νεότερους χρόνους, με προέλευση  την Εύβοια και τη Σκύρο, τα οποία περιλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και φωτίζουν σε εύρος πολλών αιώνων την προϊστορία και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Το πάνελ των ομιλητών (από αριστερά προς τα δεξιά): Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, μιλώντας για τον αφιερωματικό τόμο «Αρέθουσα» και το ομώνυμο αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας: «Έχοντας από την πρώτη στιγμή κερδίσει μια καίρια και κομβική θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, και λειτουργώντας ήδη ως σημαντικός μοχλός της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας ‘Αρέθουσα’ προικίζεται τώρα και προβάλλεται ευρύτερα με την αντάξια της σημασίας του έκδοση, που παρουσιάζεται σήμερα».

Ο Κένταυρος από το Λευκαντί, μισός άνδρας και μισός άλογο, έχει έξι δάκτυλα στο δεξί χέρι και αμυχή κάτω από το αριστερό γόνατο, η οποία προκλήθηκε από βέλος του Ηρακλή που αστόχησε και πλήγωσε αθέλητα τον κένταυρο Χείρωνα. 900-875 π.Χ

Η συγγραφέας του τόμου, Δρ. Αγγελική Σίμωσι μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» αποτελεί ένα σύμβολο για την πόλη αλλά και για την ιστορία όλου του νησιού, συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, από το απώτατο Νεολιθικό παρελθόν έως σήμερα. Από το πρώτο ελληνικό φύλο, τους Αβάντες, προγόνους των Ευβοέων, οι κάτοικοι του νησιού μαζί με εκείνους της παρακείμενης Σκύρου έχουν να επιδείξουν πολυσχιδές πνεύμα και  υψηλό ιδεώδες. Πρωτοπόροι στο δεύτερο αποικισμό, οι Ευβοείς και οι κάτοικοι της Σκύρου διαδίδουν το πρώτο ελληνικό αλφάβητο, το χαλκιδικό, στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία καθιστώντας το πρόδρομο του ετρουσκικού και στη συνέχεια του λατινικού. Οι Ευβοείς αναδεικνύονται δεινοί έμποροι, που διασχίζουν ανά τους αιώνες τις μακρινές θάλασσες των καιρών εκείνων. Αυτή η ιστορία υπερδραστήριων  ανθρώπων ξετυλίγεται στο κτίριο  τοπόσημο για την περιοχή, με τη διαχρονική ονομασία «Αρέθουσα», δάνειο από την ομώνυμη μυθολογική λιμναία νύμφη, που αποδόθηκε αρχικά σε ένα εργοστάσιο ποτοποιίας του περασμένου αιώνα και διατηρήθηκε ως σήμερα στο υπέροχο Μουσείο μας».

Χρυσό περιδέραιο από το Λευκαντί. 1050-700 π.Χ

Ο κύριος Βαγγέλης Χρόνης, Aντιπροέδρος της Lamda Development, δήλωσε: «Με την έκδοση αυτή η Lamda Development, για τρίτη συνεχή χρονιά, τιμά την παρακαταθήκη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που εγκαινίασε την εκδοτική πρωτοβουλία «Ο Κύκλος των Μουσείων»,  και προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα γνωστικό ταξίδι στην ιστορία και προϊστορία της Ελλάδας. Η παρούσα έκδοση χαρακτηρίζεται από την ποιότητα, τον σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την επιστημονική αρτιότητα που αποτελούν  τα διακριτά στοιχεία της σειράς. Κυκλοφορεί  στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα σε ξεχωριστούς τόμους. Αποτελεί ένα μοναδικό εγχειρίδιο γνώσης για ερευνητές αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό».

Άγαλμα νεαρού άνδρα (Αντίνοου) από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε σε κυκλικού σχήματος θολωτό βαλανείο στα Λουτρά Αιδηψού. Μέσα του 2ου αι. μ.Χ.

O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development https://www.lamdadev.com.

Tο πάνελ των ομιλητών (από αριστερά προς τα δεξιά): Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development

O τόμος εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κύριο Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση  από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κύριο Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κύριο Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Fotolio, και η βιβλιοδεσία από τον κύριο Γιώργο Ηλιόπουλο.

The Ellinikon Experience Centre (από αριστερά προς τα δεξιά) Η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ