Σάκης Αρναούτογλου: Η... άνοιξη επηρεάζει σχεδόν όλη την Ευρώπη - Έρχεται αλλαγή στον καιρό των Φώτων

Για μια αλλαγή στον ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί αυτόν τον χειμώνα και θα κρατήσει για αρκετό ακόμη διάστημα έκανε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Κατά την παρουσίαση του δελτίου καιρού στην ΕΡΤ3, ο έμπειρος μετεωρολόγος σημείωσε πως το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, τα Φώτα και συγκεκριμένα στις 5 και 6 Ιανουαρίου φαίνεται πως ψυχρές αέριες μάζες από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατέβουν προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα ανατολικά Βαλκάνια για να ρίξουν την θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αυτή η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας. Βεβαίως, δεν θα πρόκειται για κάποια ψυχρή εισβολή που θα ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο, ωστόσο θα υπάρξει μια εναρμόνιση με την εποχή.

Παρόλα αυτά, για βαρύς χειμώνας ούτε λόγος, και όπως φαίνεται αυτό θα κρατήσει μέχρι και το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. Άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει σχεδόν παντού στην Ευρώπη... άνοιξη, με την οποία η Ελλάδα θα υποδεχθεί και τη νέα χρονιά.

Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, ίσως υπάρξει και ρεκόρ θερμοκρασιών στις γερμανόφωνες χώρες το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ περιοχές της Γαλλίας μπορεί να δουν και θερμοκρασίες άνω των 21 βαθμών.

Σάκης Αρναούτογλου: Η εκτίμηση για τον καιρό το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (28/12) ο Σάκης Αρναούτογλου ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook την εκτίμησή του για το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. Φυσικά, ξεκαθάρισε -για ακόμη μια φορά- πως «όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι πειραματική, δεν αποτελεί πρόγνωση και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις προγνώσεις που εκδίδονται καθημερινά».

«Φίλες και φίλοι...

Παραθέτω τους χάρτες της αναλογικής για το πρώτο 20ήμερο του ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 για να δούμε αν οι τρέχοντες δείκτες μαζί με το παρελθόν μπορεί να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο όσον αφορά στη διαμορφωση των διατάξεων των βαρομετρικών συστημάτων χοντρικά το πρώτο 20ήμερο του Γενάρη με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ