Η εξομολόγηση του 17χρονου Ταξιάρχη που ξύπνησε από το κώμα: «Ζω ένα θαύμα, όλοι πίστευαν πως θα πεθάνω»

Ο νεαρός από τη Μυτιλήνη λέει ότι «ο Ταξιάρχης με είχε μέσα στα φτερά του»

Συγκίνηση έχει προκαλέσει η ιστορία του 17χρονου Ταξιάρχη Καϊτατζή, από τη Λέσβο, ο οποίος επέστρεψε στη ζωή λίγη ώρα πριν σταματήσει η μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύοταν σε κώμα για 4 μήνες.

Αρχές Νοεμβρίου ο 17χρονος βγήκε από τη ΜΕΘ και θα συνεχίσει τη θεραπεία του σε απλό δωμάτιο, όπως αναφέρει και η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr.

Σήμερα ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως, βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης και ο γιατρός του στο MEGA δηλώνει αρκετά αισιόδοξος βλέποντας τη μεγάλη βελτίωσή του. "Μεγάλη βελτίωση αυτή που έχει παρουσιάσει, επικοινωνεί κανονικά, μιλάει κανονικά, σκέφτεται σωστά για την ηλικία του. Έχει μετανιώσει για μερικά λάθη που έκανε. Το μηχανάκι του λείπει, αλλά με τη σωστή χρήση".

Διαβάστε ακόμη

Μυτιλήνη: Η ιστορία του 17χρονου Ταξιάρχη που ξύπνησε από κώμα -Οι γονείς του είχαν αποφασίσει να δωρίσουν τα όργανά του

"Όταν άνοιξα τα μάτια μου από το κώμα είδα τη μητέρα μου… Προσπάθησα να ανοίξω το στόμα μου και να της μιλήσω, αλλά δεν έβγαινε η φωνή μου. Δεν το πίστευε η μαμά μου. Ήταν και οι γιατροί δίπλα μου και τους έλεγε η μαμά μου: "Μου μιλάει το παιδί μου". Είχαν σοκαριστεί όλοι. Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει", δήλωσε ο 17χρονος.

"Ήρθε ο Ταξιάρχης και με είχε μέσα στα φτερά του, θέλω να μου φέρεις την εικόνα"

Η μητέρα του, Αφροδίτη Γκάγκα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 και ανέφερε πώς είχε πάρει την απόφαση, σε περίπτωση που το παιδί της "έφευγε", να προχωρούσε σε δωρεά των οργάνων του με στόχο να βοηθήσει ανθρώπους που το χρειάζονται.

"Αρχές Σεπτέμβρη μου λέει η αδερφή μου "Αφροδίτη, να δώσουμε τα όργανα, να βοηθήσουμε". Και το είπα στους γιατρούς μέσα και μου λένε αφήστε το, να δούμε πώς θα πάει, πώς θα εξελιχθεί και θα το συνεννοηθούμε, θα το κανονίσουμε. Και του Σταυρού τη μέρα, μου λένε οι γιατροί ότι το παιδί άρχισε να αντιδράει. Όταν μου το είπαν δεν ξέρω να σας πώς αισθάνθηκα. Λείπει το μισό του κρανίο. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είχε. Την ημέρα του Σταυρού έδειξε σημάδια ότι ξύπνησε ο εγκέφαλος" ανέφερε η μητέρα του 17χρονου Ταξιάρχη.

"Όταν μου ανακοίνωσαν ότι το παιδί αρχίζει και αντιδρά ανατρίχιασα ολόκληρη, έκλαιγα. Γονάτισα, έκλαιγα, τον παρακάλαγα, τον ευχαριστούσα. Πάνω στην εβδομάδα μου λέει "Μαμά, πήγαμε στον Ταξιάρχη;". Του λέω, όχι. Μου λέει "κι όμως ο Ταξιάρχης ήταν μέσα στο άλλο δωμάτιο που ήμουν". Προφανώς εννοούσε την εντατική. "Ήρθε ο Ταξιάρχης και με είχε μέσα στα φτερά του, θέλω να μου φέρεις την εικόνα του Ταξιάρχη γιατί αυτός με έσωσε"" πρόσθεσε η κ. Αφροδίτη Γκάγκα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο νεαρός, μέσα από το κέντρο αποκατάστασης όπου βρίσκεται, παραδέχθηκε πως τη μέρα του τροχαίου που τον οδήγησε στο να δίνει μάχη για τη ζωή του, είχε καταναλώσει αλκοόλ ενώ υποστηρίζει πως ζει από θαύμα.

Πώς έγινε το ατύχημα

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 28ης του περασμένου Αυγούστου στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη.

Ο Ταξιάρχης έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ξεκινά να επιστρέψει με το δίκυκλό του στο χωριό του, στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη.

Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μπαίνει στο χειρουργείο όπου ο νευροχειρούργος Πέτρος Σουρτζής δίνει με την ομάδα του μάχη να τον κρατήσει στη ζωή. Οδηγείται στη ΜΕΘ όπου διασωληνώνεται.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση όπου του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Όλα δείχνουν ότι η μάχη οδηγείται σε ήττα.

Σοβαρά πλέον με τις εγκεφαλικές λειτουργίες μηδενισμένες συζητιέται να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Και η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα δίνει την έγκρισή της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν.

Λίγες ώρες μετά ο εγκέφαλος του Ταξιάρχη αρχίζει να αντιδρά. Όλοι μιλάνε για θαύμα. Στις 8 Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σήμερα εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. "Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί" λέει η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα.

Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του.

"Θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν το παιδί μου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το νευροχειρούργο Πέτρο Σουρτζή και όλη την ομάδα του. Γιατρούς, νοσηλευτές όλους και όλες. Τους γιατρούς και το Προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας. Τους φυσικοθεραπευτές Πάρη Ταρατόρη και Χριστόδουλο Προβέτζα.

Όλοι τους όλον αυτόν τον καιρό στάθηκαν άνθρωποι πάνω από όλα πάνω από τον Ταξιάρχη. Και με τις γνώσεις τους αλλά και το επίπεδο της δουλειάς τους με τη βοήθεια του θεού έκαναν το θαύμα" λέει η Αφροδίτη Γκάγκα. Και συμπληρώνει: "Πρώτον και πάνω απ’ όλους θέλω να ευχαριστήσω τον Ταξιάρχη του οποίου το όνομα έδωσα στο παιδί μου. Στάθηκε πάνω του και τον προστάτεψε. Ένιωθα τη χάρη του ακόμα και όταν όλα νόμισα πως είχαν τελειώσει".

Σε λίγο καιρό ο Ταξιάρχης Καϊτατζής, 18 χρονών πια θα επιστρέψει όρθιος και γερός στη Μυτιλήνη. Για να συνεχίζει τη ζωή του.

Διάψευση από τον ΕΟΜ

Ανακοίνωση για την υπόθεση του 17χρονου Ταξιάρχη που είχε τραυματισθεί σοβαρά σε τροχαίο στη Λέσβο και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι οι γονείς του 17χρονου είχαν αποφασίσει την δωρεά των οργάνων του 17χρονου, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του ότι ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένειά του το συγκεκριμένο ενδεχόμενο από τους θεράποντες ιατρούς και ότι ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία της δωρεάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ