Γιάννης Λουκάκος: Σπιτικό Burger γαλοπούλα, μπέικον, τσένταρ & σάλτσα κράνμπερι

Θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό! 

ΥΛΙΚΑ

Για τα burger γαλοπούλα

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 65 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 480 γρ. γαλοπούλα  κιμάς
  • 85 γρ. ψωμί  τοστ  τριμμένο
  • 70 γρ. νερό
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι

Για τη μαγιονέζα κράνμπερι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 20 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • 30 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 burger γαλοπούλα
  • 4 φέτες μπέικον
  • 4 φέτες τυρί τσένταρ
  • 80 γρ. iceberg
  • μαγιονέζα κράνμπερι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
  • ΜΠΕΪΚΟΝ
  • ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ (cranberry)
  • ΣΚΟΡΔΟ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ
  • ΑΛΑΤΙ
  • ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
  • ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ (cranberry)
  • ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
  • ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  • ΒΟΥΤΥΡΟ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα burger γαλοπούλα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε  το μπέικον ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε  το κρεμμύδι και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει  καλά. Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τοποθετούμε  στον κάδο του μπλέντερ  το μείγμα του κρεμμυδιού και αλέθουμε καλά. Ενώνουμε με  τα υπόλοιπα υλικά και αναμειγνύουμε. Αλατίζουμε, ζυμώνουμε καλά και με τη βοήθεια ενός κουπάτ, φορμάρουμε burgers των 200 γρ. 

Για τη μαγιονέζα κράνμπερι

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τοποθετούμε τα κράνμπερι και αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Σουρώνουμε τα κράνμπερι από το σιρόπι και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα φράουλα και αναμειγνύουμε. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια  προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Για το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπιφτέκια, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ταψί με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, κρατώντας τα μπιφτέκια ζουμερά, για περίπου 10 λεπτά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τοποθετούμε τα ψωμάκια του burger από την εσωτερική τους πλευρά και τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά. Αλείφουμε τα κομμάτια του ψωμιού με τη μαγιονέζα κράνμπερι και στρώνουμε κάθε ψωμάκι με λίγο iceberg, μια φέτα μπέικον, μια φέτα τυρί τσένταρ και ένα burger. 

Who is Who

 Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ