Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC: Κατηγορείται ότι διευκόλυνε τον Μπόρις Τζόνσον για να πάρει δάνειο 800.000 λιρών

Ο Ρίτσαρντ Σαρπ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του BBC έπειτα από μήνες αρνητικής δημοσιότητας και δεκάδων δημοσιευμάτων κριτικής σε βάρος του.

 

O Σαρπ βρέθηκε στο στόχαστρο των αντιδράσεων, επειδή φέρεται πως όταν αιτούνταν τη θέση του προέδρου του BBC, δεν είχε αποκαλύψει τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στο να βοηθήσει τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιήσει ευνοϊκό διακανονισμό δανείου, αξίας περίπου 800.000 λιρών.

 

Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που έγινε πρόεδρος του BBC το 2021, ο Σαρπ υφίσταται πιέσεις από τον Φεβρουάριο όταν επιτροπή βουλευτών ανέφερε ότι διέπραξε «σημαντικά λάθη κρίσης» καθώς δεν δημοσιοποίησε την ανάμιξή του στο δάνειο αυτό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι συμφώνησε στο αίτημα να παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο να βρει τον διάδοχό του.

Η έρευνα, που ξεκίνησε από τη αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο Σαρπ είχε επιλεγεί το 2021 από την κυβέρνηση προκειμένου να ηγηθεί του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι δεν είχε ανάμιξη στη χορήγηση του δανείου, τη διευθέτηση εγγύησης ή οποιασδήποτε χρηματοδότησης και το μόνο που έκανε ήταν να επιδιώξει να συστήσει τον Καναδό επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ σε κυβερνητικό αξιωματούχο στα τέλη του 2020.

Σημειώνεται, ότι αντιμετώπισε επίσης κριτική για τον χειρισμό του στη διαμάχη με τον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος είχε τεθεί εκτός BBC όταν επέκρινε υπουργούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Ο πρόεδρος του BBC δεν πρέπει να διορίζεται από την κυβέρνηση» γράφει ο Λίνεκερ στο τελευταίο του tweet. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ