Εκλογές 2023: Έκλεισαν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει με την ψηφοφορία στις ΗΠΑ (βίντεο)

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (20/5)

Οι Έλληνες του εξωτερικού άσκησαν χθες (20/5) το εκλογικό τους δικαίωμα για τις εθνικές εκλογές σε μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάλπες στην Ευρώπη έκλεισαν ενώ σε μερικές ώρες έκλεισαν και στην Αμερική. Η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023 αφορούσε 22.855 Έλληνες που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.

Επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού δεν χρειαζόταν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν 99 εκλογικά τμήματα σε 85 πόλεις 35 χωρών.

Ουρές για να ψηφίσουν έκαναν οι Έλληνες του εξωτερικού
Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 7 το πρωί στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1562.

 

 

Ουρές σχηματίστηκαν και έξω από το κτίριο του ΕΟΤ στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας. Πολλοί ήταν αυτοί που ψήφισαν και σε εκλογικά τμήματα της Αγγλίας.

Στη Γαλλία, πάνω από 1000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.

 

 

Οι εκλογές στα 2 εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.

 

 

Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

 

 

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 

 

Η διαδικασία μετά το τέλος της ψηφοφορίας
Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, γι’ αυτό και δεν σημειώνουν σταυρό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, καταμετρώνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ